Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη- Μυστικοί πράκτορες σε αποστολή να ... σώσουν τον πλανήτη Γη!

Συστήνονται ως πράκτορες, αλλά δεν εμπλέκονται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Σαν άλλοι Τζέιμς Μποντ παίρνουν εντολές από τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, με μηνύματα που καταστρέφονται λίγα λεπτά μετά, προκειμένου να φέρουν σε πέρας απόρρητες αποστολές.

Η παραπάνω περιγραφή θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας ή στοιχείο της καθημερινότητας πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών. Και, όμως, αφορά τους "Πράκτορες του Πλανήτη", παιδιά ηλικίας 8-10 ετών, που έχουν βάλει ως στόχο τους να σώσουν τη Γη.
Πριν από δύο χρόνια, δύο γυναίκες με έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες, η Ελένη Ανδρεάδη και η Νάντια Χατζητόλιου- Τακά, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία "Πράκτορες του Πλανήτη", ελπίζοντας ότι θα προσφέρουν μια περισσότερο διασκεδαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση στα παιδιά της πόλης.

"Με εξέπληξε το πόσες ανησυχίες έχουν τα παιδιά για τις αρνητικές επιδράσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος και συγχρόνως το πόσο αδύναμα αισθάνονται στο να καθορίσουν το μέλλον τους", εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Ελένη Ανδρεάδη.

"Τα παιδιά έχουν δύναμη στην οικογένεια και μπορούν να επιφέρουν αλλαγές, σε πρώτη φάση ασήμαντες, αλλά στο σύνολό τους πολύ σημαντικές", προσθέτει η ίδια.

Οι "Πράκτορες του Πλανήτη", σε συνεργασία με δασκάλους δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν στα παιδιά πρωτότυπα περιβαλλοντικά προγράμματα, επιστρατεύοντας το χιούμορ και την καινοτομία.

Μυστικές επιστολές με αποστολέα την… "Περιβαλλοντοπόλ", οι οποίες θα πρέπει να ανακυκλωθούν προτού αυτοκαταστραφούν, κινούμενα σχέδια- συμπαραστάτες των πρακτόρων και αποστολές σχετικές με την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, τη μείωση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, ενεργοποιούν τη φαντασία των μικρών συμμετεχόντων.

Κάθε επιτυχημένη αποστολή επιβραβεύεται με ένα παράσημο, φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά.

Στόχος των προγραμμάτων που εφαρμόζονται είναι να μάθουν έμπρακτα τα παιδιά πώς μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και να μεταφέρουν τις καλές αυτές πρακτικές από το σχολείο στο σπίτι και στη συνέχεια σε όλο τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος Ευέλικτης Ζώνης του Υπουργείου Παιδείας. Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερα από 400 παιδιά σχολείων της Θεσσαλονίκης, ενώ στόχος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας είναι να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Η Ελένη Ανδρεάδη είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με ειδίκευση στην περιβαλλοντική διαχείριση. Έχει εργαστεί ως στρατηγική σύμβουλος για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσιους φορείς. Έχει παρουσιάσει και κάνει παραγωγή σε οικολογικά θέματα για περιβαλλοντικά κανάλια, ενώ πρόσφατα εργάστηκε ως περιβαλλοντική σύμβουλος για το ντοκιμαντέρ, που θα βασιστεί στο βιβλίο του Αλ Γκορ "Μια ενοχλητική αλήθεια", με θέμα υποσχόμενες λύσεις από κάθε ήπειρο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Νάντια Χατζητόλιου- Τακά δραστηριοποιείται στο αθλητικό μη-κερδοσκοπικό σωματείο "Καλλιπάτειρα" ως Πρόεδρος Βορείου Ελλάδος του οργανισμού.

Μαρία Κουζινοπούλου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου