Βήχας, καταρροή και δάκρυα στα μάτια είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που κάνουν την παρουσία των ιογενών- κατά κύριο λόγο- λοιμώξεων της εποχής αισθητή στον οργανισμό των μικρών ασθενών, με αποτέλεσμα η έγκαιρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους ν'αποτελεί μονόδρομο.
Ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
Συμπτώματα: Καταρροή (μύτη και μάτια), βήχας ο οποίος συνήθως ξεκινά ξερός και στην πορεία της νόσου γίνεται πιο μαλακός και υγρός, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και πυρετός, ο οποίος όμως δεν κρατάει περισσότερο από 2-3 ημέρες, φτάνει όχι πιο πάνω από 38-38,5 και πέφτει εύκολα με τη χορήγηση αντιπυρετικών.
Ηλικίες: Κυρίως 2-5 χρονών
Μετάδοση: Γίνεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα, με το φτέρνισμα ή το βήχα, αλλά και με δερματική επαφή.
Αντιμετώπιση: Συνήθως δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή αλλά απλές εφαρμογές, όπως:
1. Παροχή άφθονων υγρών, κατά προτίμηση βιταμινούχων
2. Υγροποίηση του αέρα στο χώρο που κινούνται και κοιμούνται τα παιδιά. Αυτό επιτυγχάνεται με καλό και συχνό αερισμό των χώρων, με δοχεία που περιέχουν νερό και τοποθετούνται επάνω στα σώματα καθώς επίσης και με χρήση υγραντήρων.
3. Χρήση ρινικών διαλυμάτων (φυσιολογικός ορός ή αποσταγμένο νερό της θάλασσας) σε μορφή σταγόνων ή ψεκασμών.
4. Αποφυγή βαριάς διατροφής με λιπαρές και γλυκές ουσίες και προτίμηση ελαφριών μικρών γευμάτων.
5. Αντιπυρετικά και αναλγητικά εάν ο πυρετός κυμανθεί πάνω από 38 ή συνυπάρχει μ' έντονο πόνο είτε στο κεφάλι είτε στην κοιλιακή χώρα.
6. Παραμονή στο σπίτι και ξεκούραση.
Ιογενείς λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος
Συμπτώματα: Αδυναμία, εμετοί ή και ευκοιλιότητα, κοιλιακός πόνος και κάποτε πυρετός ο οποίος σπάνια ξεπερνά σπάνια τους 38.
Μετάδοση: Μέσω σταγονιδίων αλλά και μέσω του δέρματος.
Αντιμετώπιση: Η θεραπεία έχει ως στόχο την αποκατάσταση της απώλειας υγρών. Τα υγρά που θα χορηγηθούν στο παιδί είναι προτιμότερο να είναι χλιαρά προς κρύα (όχι παγωμένα). Θα πρέπει να δίνονται αρχικάσε μικρές ποσότητες και, αφού τα δεχτεί ο οργανισμός του παιδιού, σταδιακά σε μεγαλύτερες ποσότητες. Τα υγρά αυτά καλό θα ήταν να είναι νερό, χυμός καρότο-μήλο (φρέσκος) ή μαύρο τσάι. Αφού το παιδί είναι ασυμπτωματικό και ζητήσει να φάει, καλό θα ήταν να ξεκινήσει διατροφή αλλά χωρίς λιπαρά και γλυκά. Αν υπάρχει πυρετός ή πόνος στην κοιλιακή χώρα, μπορούν να δοθούν ήπια παυσίπονα/αντιπυρετικά.
"Κλασικές" παιδικές αρρώστιες (ανεμοβλογιά, ιλαρά κ.α.)
Συμπτώματα: Σ' αυτές τις ασθένειες έχουμε και πάλι τα συμπτώματα που έχουν οι λοιπές ιογενείς λοιμώξεις, εδώ όμως υπάρχουν και κάποια άλλα. Συνήθως, πρόκειται για εξανθήματα του δέρματος τα οποία είναι τυπικά και γι' αυτό παθογνωμικά για την καθεμία από αυτές τις ασθένειες.
Μετάδοση: Πρόκειται κι εδώ για ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων αλλά και μέσω του δέρματος.
Αντιμετώπιση: Εδώ οπωσδήποτε δίνεται έμφαση και στην αντιμετώπιση του εξανθήματος, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και ν' αφήσει σημάδια εφ' όρου ζωής. Τα τελευταία χρόνια, τα εμβόλια που υπάρχουν ενάντια σ' αυτές τις ασθένειες έχουν οδηγήσει στη σπάνια εμφάνιση αυτών των ιώσεων.
Λαρυγγίτιδες- Βρογχίτιδες- Βρογχιολίτιδες
Συμπτώματα: Οι ασθένειες αυτές παρουσιάζονται ως συνήθως ξαφνικά, μ' έντονα συμπτώματα όπως δυνατό βήχα και κυρίως τις νυκτερινές ώρες. Επίσης θα μπορούσαν να συνοδεύονται από ήπιο πυρετό.
Μετάδοση: Μέσω σταγονιδίων
Αντιμετώπιση: Για την αντιμετώπιση των ήπιων μορφών αυτών των ιώσεων αρκούν αυτά που έχουν ειπωθεί για τις άλλες λοιμώξεις. Σε πιο βαριές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία και η φαρμακευτική αγωγή με ειδικά φάρμακα, τα οποία έχουν την ιδι΄ποτητα ν' ανακουφίζουν τα συμπτώματα που προκαλούν δύσπνοια στα παιδιά.
Extras
- Ένας πρακτικός τρόπος αντιμετώπισης του πυρετού είναι και τα ψυχρά επιθέματα, δηλαδή κομπρέσες με νερό και ξίδι, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στο μέτωπο, τις μασχάλες και τις πατούσες.
- Στις παιδικές αρρώστιες που συνοδεύονται από εξανθήματα του δέρματος καλό είναι να κόβετε τα νύχια του παιδιού σας, για να μην ξύνεται και τα μολύνει. Για την αντιμετώπιση του κνησμού με φάρμακα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
- Το σωστό ντύσιμο λειτουργεί ως επιπλέον ασπίδα για τα παιδιά. Να ντύνετε τα νήπια και τα παιδιά με αρκετές λεπτές στοιβάδες ρούχων. Ο χρυσός κανόνας είναι να φοράνε τα παιδιά μόνό ένα επιπλέον ρούχο απ' ότι φορούν οι ενήλικοι, όταν βγαίνουν έξω. Μην ξεχνάτε τις ζεστές κάλτσες, τις μπότες ή τα μποτάκια, τα γάντια και το καπέλο. Κατάσαρκα να τους φοράτε ένα ή δύο βαμβακερά ρούχα (λ.χ. φανέλα και κοντομάνικα) και μετά ένα μάλλινο ή συνθετικό ρούχο. Να ολοκληρώνετε το ντύσιμο με ζεστό μπουφάν και παντελόνι.
Πηγή: VITALITY, Οκτώνριος 2010, σελ.20-22
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου