Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ένα όνειρο ετών για την Αθλητική Ένωση Τυφλών "Πυρσός", έγινε πραγματικότητα

Οι θυσίες, η αποταμίευση και οι στερήσεις 14 ετών των περισσοτέρων μελών της Αθλητικής Eνωσης Τυφλών «Πυρσός» έπιασαν τελικά τόπο, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες ένα άλλοτε μακρινό όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το σωματείο της Θεσσαλονίκης απέκτησε ιδιόκτητο γυμναστήριο (Β. Ολγας 29), στο οποίο κάθε μέλος της Ένωσης, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα τυφλότητας, μπορούν, μαζί με προπονητή-συνοδό, να γυμναστούν, έχοντας στη διάθεσή τους τα κατάλληλα όργανα.

Οι πρωτεργάτες του αθλητικού σωματείου, Μπάμπης Τοκατλίδης, Γιάννης Παπανικολάου, Γιώργος Πολύκαρδος, Στράτος Χατζηαποστολίδης και Νίκος Βουζακίτης δηλώνουν ιδιαίτερα χαρούμενοι, που κατάφεραν να υλοποιήσουν αυτό το βασικό τους στόχο.
"Εδώ και 14 χρόνια, εμείς βρισκόμαστε δίπλα στον αθλητισμό. Μέσα απ' αυτόν καταφέραμε πάρα πολλά. Κοινωνικοποιηθήκαμε, εκτονωθήκαμε, κάναμε νέες παρέες, ανοίξαμε τα φτερά μας. Δείξαμε στην κοινωνία ότι κι εμείς έχουμε δικαίωμα στη ζωή, παρά το πρόβλημά μας. Ο αθλητισμός για μας είναι τα πάντα και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία. Το ευχάριστο είναι ότι η δουλειά μας αποδίδει κι έχουμε καταφέρει να εντάξουμε στο σύλλογό μας πολλά νέα παιδιά", αναφέρει ο πρόεδρος της Αθλητικής Ενωσης Τυφλών "Πυρσός", Μπάμπης Τοκατλίδης και συνεχίζει:

"Όταν ξεκινήσαμε, δεν πιστεύαμε ότι θα καταφέρναμε τόσα πολλά. Ο κόσμος από την αρχή μάς αγκάλιασε και μας στήριξε. Χορηγίες δεν είχαμε πολλές, γιατί τα δικά μας αθλήματα δεν συγκεντρώνουν κόσμο. Αυτό δεν συμφέρει τις εταιρίες, με αποτέλεσμα να μην διαφημίζονται. Όμως, κατά καιρούς μας βοήθησαν οικονομικά αρκετοί οργανισμοί, φορείς κι ο ΟΠΑΠ. Εμείς, με τη σειρά μας, όλα αυτά τα χρόνια κάναμε καλή κατανομή των χρημάτων, κάναμε μεγάλη αποταμίευση και βρεθήκαμε πριν από λίγες ημέρες στην ευχάριστη θέση να αποκτήσουμε το δικό μας γυμναστήριο".

Η Αθλητική Ενωση Τυφλών «Πυρσός» εκτός από ποδόσφαιρο, το άθλημα που αποτελεί «σημαία» του συλλόγου, ασχολείται με το σκάκι, το γκολμπολ, την κολύμβηση, το στίβο, την ποδηλασία, το τζούντο και την τοξοβολία.

"Σε όλα τα αθλήματα μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι αθλητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους. Τους τελευταίους μήνες έχουμε στο ποδόσφαιρο πέντε νέα παιδιά. Η προσέλευση είναι υπερβολικά μεγάλη για τα συγκεκριμένα δεδομένα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τον κόσμο που έρχεται σε κάθε διοργάνωση ή τουρνουά που διοργανώνουμε, αφού στο γήπεδο έρχονται μόνο οι συγγενείς και φίλοι", αναφέρει ο πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών.
Πρόσφατα, η συγκεκριμένη Ένωση διοργάνωσε τουρνουά ποδοσφαίρου, στο οποίο, εκτός του «Πυρσού», πήραν μέρος οι εθνικές ομάδες της Γερμανίας, της Ρωσίας και του Αίαντα Θεσσαλονίκης.

"Σε τέτοιου είδους τουρνουά δεν έχει σημασία η νίκη, αλλά η συμμετοχή. Το τουρνουά αυτό έχει γίνει θεσμός, ο οποίος κρατάει εδώ και 14 χρόνια. Το φετινό τουρνουά συνέπεσε με την παγκόσμια ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού", αναφέρει ο κ. Τοκατλίδης.

Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί στην έλλειψη παιδείας και τη μη ευαισθητοποίηση πολλών πολιτών απέναντι στους συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα τυφλότητας. "Δυστυχώς- τονίζει- ο Ελληνας δεν έχει παιδεία. Φυσικά, δεν φταίει ο ίδιος, γιατί τα αίτια εντοπίζονται πιο πάνω. Οι απλοί πολίτες θα έπρεπε να είχαν προνοήσει ότι στον ειδικό διάδρομο των τυφλών δεν βάζουν σκουπίδια ή εμπόδια και σε καμιά περίπτωση δεν κλείνουν τις μπάρες εμποδίζοντας την προσπέλαση ατόμων με ειδικές ανάγκες".
Ωστόσο, παραδέχεται πως υπάρχει βελτίωση τα τελευταία χρόνια και "ο Έλληνας πολίτης γίνεται καλύτερος και μαθαίνει να σέβεται τους τυφλούς", αν κι, όπως επισημαίνει, θέλει ακόμη πάρα πολύ δουλειά.

"Κάθε φορά που μας εμποδίζουν τη διέλευση μπορεί να νευριάζουμε, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κωλύσουμε κάποιο ισχυρό αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός οργανισμός τόσο από την πολιτεία, όσο και από τον εκάστοτε δήμο, αλλά και κυρώσεις των παραβατών. Αν δεν αλλάξει αυτό, είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα αλλάξει τίποτε", υπογραμμίζει ο κ. Τοκατλίδης.
Πηγή: express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου