Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Μαμά, τι ώρα είναι;

Ένα μικρό παιδί που δεν έχει πάει ακόμα σχολείο είναι δύσκολο να κατανοήσει και να μετρήσει την ώρα. Μέχρι να έρθει η στιγμή που εκεί θα του διδάξουν την έννοια του χρόνου, τις ώρες, τις μέρες, τους μήνες και τα έτη, εσείς μπορείτε να του μάθετε κάποια πραγματάκια, για να το προετοιμάσετε και να κατανοήσει πάνω - κάτω την έννοια του χρόνου και της ώρας.

Ο χρόνος είναι μια δύσκολη έννοια στο μυαλουδάκι του μικρού παιδιού. Υπάρχουν, όμως, πολλοί τρόποι ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες μάθησης του παιδιού, για να του μάθετε την ώρα. Βέβαια, η αντίληψη του χρόνου δεν είναι κάτι που κατακτάται εύκολα από τα μικρά παιδάκια. Κάποια από αυτά μπορεί να χρειαστούν λίγες μόνο μέρες για να μάθουν την ώρα, ενώ κάποια μερικές εβδομάδες ή μήνες. Όπως και να ‘χει προετοιμάστε τα με τρόπο χαρούμενο και διασκεδαστικό!

Από 3 έως 4 ετών:
Χρησιμοποιείτε ψηφιακό ρολόι για να διευκολύνετε το παιδάκι σας. Είναι καλύτερα να βλέπει ξεκάθαρα τους αριθμούς, χωρίς να μπερδεύεται με τους δείκτες του απλού, αναλογικού ρολογιού. Όταν είναι ακόμα μικρό για να μετρήσει, είναι προτιμότερο να βλέπει ακριβώς τους αριθμούς. Ένας στρογγυλός κύκλος με αριθμούς από το 1 ως το 12, με δείκτη μικρό και μεγάλο είναι πιθανό να το δυσκολέψει για αρχή.

Εξηγήστε του, ότι ένα 24ωρο χωρίζεται σε δυο μέρη, την ημέρα και τη νύχτα και δώστε του κάποια εύκολα παραδείγματα με τις δραστηριότητες που κάνετε μέσα στην ημέρα και τη νύχτα, ώστε να κάνει αρχικά μια μικρή διάκριση στο μυαλό του. “Την ημέρα τρώμε, πάμε βόλτα στο πάρκο, παίζεις με τους φίλους σου. Το βράδυ κοιμόμαστε”. Μάθετε στο παιδί την έννοια της ώρας συνδέοντας το ρολόι με τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Π.χ. ότι οι ώρες που θα φάει και θα κοιμηθεί γίνονται συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην ημέρα και δείξτε του το ρολόι. “Όταν αυτός ο αριθμός γίνει 2 και δίπλα του οι δυο αριθμοί δείξουν 0, τότε θα φάμε μαζί”, κ.λπ.

Μπορείτε ακόμα και να του μάθετε την έννοια της διάρκειας συνδέοντάς την με κάποιες δραστηριότητες και πάντα δείχνοντας τους αριθμούς στο ρολόι. Μπορείτε να του εξηγήσετε, ότι π.χ. η βόλτα στις κούνιες θα διαρκέσει 45 λεπτά. “Τώρα είναι 6, όταν το ρολόι δείξει 6 και δίπλα τους αριθμούς 4 & 5, θα γυρίσουμε στο σπίτι”.

Από 5 ετών:
Από τη στιγμή που το παιδάκι σας θα πάει νηπιαγωγείο ή σχολείο μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά - σιγά να κοιτάτε την ώρα στο αναλογικό ρολόι. Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να το χρησιμοποιείτε συχνά, για να το συνηθίσει.

Παράλληλα με το πραγματικό ρολόι στο χεράκι του (στα καταστήματα θα βρείτε ποικιλία σε χρώματα και σχέδια, που θα λατρέψει και θα θέλει να το φοράει συνέχεια), μπορείτε να κάνετε μια πολύ ωραία χειροτεχνία από χρωματιστό χαρτόνι, σχεδιάζοντας και κόβοντας ένα μεγάλο κύκλο, αριθμούς και δείκτες, για να εξασκηθεί με το χεράκι του. Μπορείτε να του λέτε π.χ. “Θα πάμε στη γιαγιά στις 7:30, δείξε μου την ώρα στο ρολόι”.

Μπορείτε ακόμα να του διαβάζετε ιστορίες και παραμύθια, στα οποία οι ήρωες χρησιμοποιούν την ώρα για να κάνουν διάφορα πράγματα, όπως να πάνε για εξερεύνηση, να πάνε εκδρομή, να συναντήσουν τους φίλους τους, κ.ά. Στα βιβλιοπωλεία υπάρχουν ειδικά παιδικά βιβλία που μαθαίνουν στο παιδί με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο την ώρα.

Πηγή: YesKid

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου