Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Βρήκαν το γονίδιο του ρατσισμού


Τα παιδιά που φέρουν σύνδρομο Williams, μια σπάνια γενετική νόσο που προσβάλει σημείο του εγκεφάλου, δεν αναπτύσσουν ασυνείδητες ρατσιστικές προκαταλήψεις που απαντώνται σχεδόν στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Από προηγούμενες έρευνες έχει γίνει γνωστό πως τα παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο Williams είναι εξαιρετικά φιλικά και δεν φοβούνται να έρθουν σε επαφή με κάποιον άγνωστο.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι ρατσιστικές προκαταλήψεις οφείλονται στο φόβο που μας προκαλούν οι άγνωστοι και το στοιχείο που ενισχύει αυτή την υπόθεση, είναι το εύρημα ότι τα παιδιά με το σύνδρομο Williams δεν αναπτύσσουν μεν ρατσιστικές προκαταλήψεις, αναπτύσσουν όμως προκαταλήψεις με βάση το φύλο, οι οποίες δεν φαίνεται να σχετίζονται με τον κοινωνικό φόβο.
Τα άτομα με σύνδρομο Williams εμφανίζουν ανωμαλίες στη λειτουργία της αμυγδαλής, μιας περιοχής του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις αντιδράσεις στο φόβο και τις κοινωνικές απειλές.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα παιδιά με το σύνδρομο Williams αποτελούν «λαμπρή εξαίρεση» όσον αφορά το ρατσισμό.
Προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει ότι ακόμα και οι άνθρωποι που διαβεβαιώνουν πως δεν είναι ρατσιστές, σχεδόν πάντα εκδηλώνουν ρατσιστικές τάσεις χωρίς να το αντιλαμβάνονται.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας συνέκριναν 20 παιδιά με ισάριθμα που φέρουν σύνδρομο Williams. Όλα τους ανήκαν στην λευκή φυλή και είχαν ηλικία 7-16 ετών.
Τα παιδιά και των δύο ομάδων εξετάστηκαν με το ειδικό «τεστ φυλετικών και σεξουαλικών διακρίσεων», το οποίο βασίζεται στη διήγηση ιστοριών με εικόνες, που αφορούν λευκούς και μαύρους χαρακτήρες, άνδρες και γυναίκες.
Για παράδειγμα, τα παιδιά κλήθηκαν να κοιτάξουν μια εικόνα με ένα λευκό και ένα μαύρο αγόρι και να μαντέψουν ποιο από τα δύο ήταν άτακτο και ζωγράφισε με μπογιά τους τοίχους του σπιτιού του.
Μεταξύ των φυσιολογικών παιδιών, το 83% των απαντήσεων ενοχοποιούσε τους χαρακτήρες με μαύρο δέρμα, ένδειξη φυλετικής προκατάληψης. Μεταξύ των παιδιών με το σύνδρομο όμως, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 63%, ένδειξη σημαντικά μειωμένης προκατάληψης.
Η διαφορά αυτή δεν υπήρχε στις διακρίσεις με βάση το φύλο.
Και οι δύο ομάδες εκδήλωσαν τέτοιες σεξουαλικές προκαταλήψεις στο 90% των περιπτώσεων.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι ο κοινωνικός φόβος, ο οποίος απουσιάζει από τα παιδιά με σύνδρομο Williams, σχετίζεται με τις φυλετικές προκαταλήψεις αλλά όχι τις σεξουαλικές.
Ο Δρ Αντρεα Μέγιερ-Λίντενμπεργκ, επικεφαλής της μελέτης, εκτιμά ότι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της κοινωνικής φοβίας θα ήταν ιδανικές και για την καταπολέμηση του ρατσισμού.
Παραδέχεται πάντως ότι τα συμπεράσματα της μελέτης δεν μπορεί να θεωρηθούν οριστικά.
Μια εναλλακτική εξήγηση θα ήταν ότι τα παιδιά με σύνδρομο Williams δεν αναπτύσσουν φυλετικές προκαταλήψεις απλώς επειδή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μάθηση.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου