Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ελλειψη υγιεινής στα σχολεία του αναπτυσσόμενου κόσμου


Σε 60 χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πάνω από τα μισά από τα πρωτοβάθμια σχολεία δεν διαθέτουν επαρκή παροχή νερού ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα δεν διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF και συνεργατών της που δόθηκε στη δημοσιότητα τις αρχές της εβδομάδας με την ευκαιρία της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανάπτυξης στο Ντουμπάι.

«Εκατομμύρια παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο πηγαίνουν σε σχολεία που δεν έχουν πόσιμο νερό ή καθαρές τουαλέτες - βασικά πράγματα που πολλοί από μας θεωρούμε ως δεδομένα,» δήλωσε η Σίγκριντ Κάαγκ, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική κατά την παρουσίαση της έκθεσης. «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να πηγαίνει σε ένα σχολείο που θα του προσφέρει ασφαλές καθαρό νερό, κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής και εκπαίδευση για την υγιεινή.»
Το μολυσμένο νερό, οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και η έλλειψη υγιεινής δεν βλάπτουν μόνο την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής των παιδιών. Κοστίζουν επίσης τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια.
Παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες νερού και υγιεινής στα σχολεία, περιορίζονται οι ασθένειες που σχετίζονται με την υγιεινή, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των 272 εκατομμυρίων σχολικών ημερών που χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της διάρροιας.
Προστατεύεται επίσης το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση καθώς τα κορίτσια διστάζουν να συνεχίσουν το σχολείο όταν οι τουαλέτες και οι εγκαταστάσεις υγιεινής δεν είναι κλειστές, δεν είναι ασφαλείς, δεν είναι καθαρές ή απλά δεν υπάρχουν καθόλου.
Η έκθεση με τίτλο: «Υψώνοντας Καθαρά Χέρια: Προωθώντας τη Μάθηση, την Υγεία και τη Συμμετοχή μέσα από το Νερό και την Υγιεινή στα Σχολεία», αποτελεί μια έκκληση για δράση για αυτούς που χαράζουν την πολιτική, διευθυντές σχολείων, κοινότητες και γονείς, για να εξασφαλίσουν πως όλα τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε ένα σχολείο με εγκαταστάσεις νερού και υγιεινής φιλικές προς τα παιδιά.
Παροτρύνει τα κέντρα αποφάσεων να αυξήσουν τις επενδύσεις για το νερό και την υγιεινή στα σχολεία, με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των φοιτητών και των ίδιων των παιδιών.
«Η παροχή νερού και υγιεινής στα σχολεία θα βοηθήσει να κρατήσουμε την υπόσχεση για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για καθολική πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μείωση της παιδικής θνησιμότητας και μείωση στο μισό των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.» είπε η Κάαγκ.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση (στα αγγλικά)

Πηγή: Unicef

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου