Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Παραμυθάς: "Τα παιδιά είναι εξόριστα από τη μικρή οθόνη"


Διαβάστε τις δηλώσεις στην εφημερίδα Το Βήμα του γνωστού- σε όλους εμάς τους "εκεί γύρω στα τριάντα" - Παραμυθά, με αφορμή την παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων του. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε  την ιστοσελίδα του Παραμυθά, να διαβάσετε "ιστορίες και άλλα...", αλλά και να απολαύσετε "παραμύθια με ήχο". Οι νεότεροι μπορείτε να πάρετε μια γεύση της αγαπημένης σειράς εδω
«Ξέρετε... οι ενήλικοι είναι που αγοράζουν τα βιβλία του Παραμυθά. Σαν το τρενάκι που το παίρνει ο μπαμπάς δώρο στον γιο για να παίζει μαζί του ο ίδιος» είχε εκμυστηρευτεί κάποτε ένας βιβλιοπώλης στον Νίκο Πιλάβιο, ο οποίος εν έτει 1978 και σε ηλικία 35 ετών ήταν ήδη γνωστός στο πανελλήνιο ως ο αγαπημένος... παππούς των παιδιών. Οταν ακόμη η τηλεόραση ήταν ασπρόμαυρη και τα παιδιά είχαν αξία ως τηλεθεατές οι ιστορίες του ασπρομάλλη Παραμυθά που πετούσε πάνω από την πόλη, φορώντας το μαγικό του γιλέκο, μεγάλωσαν την περίφημη γενιά των 30 και κάτι. 

Μετακομίζοντας στις εκδόσεις Ψυχογιός παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τα δύο νέα βιβλία του: «Ο παραμυθάς- Οι περιπέτειές μου» και «Ο παραμυθάς- Οι φίλοι μου». Μας μίλησε για το πόσο εξόριστα είναι σήμερα τα παιδιά από τη μικρή οθόνη, τι τού γράφουν οι τριαντάρηδες πλέον φαν στο blog του και εξήγησε γιατί τα «σοβαρά» δελτία ειδήσεων βλάπτουν την παιδική ψυχοσύνθεση. «Σας έβλεπα στην τηλεόραση από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Εσείς με κάνατε να θέλω να πετάω. Δεν είχα χρήματα να σπουδάσω πιλότος. Και έτσι αποφάσισα να καταταγώ στην Πολεμική Αεροπορία» έγραψε πριν από λίγο καιρό στον Νίκο Πιλάβιο ένας νεαρός άνδρας... «παραμυθομεγαλωμένος». Οσο για μια κοπέλα που άρχισε να αγανακτεί από τις ερωτικές κακουχίες... «την πρώτη φορά που συνάντησα έναν δεινό παραμυθά, τον αποθήκευσα στο κινητό μου ως Νίκο Πιλάβιο. Επειδή όμως όσο περνούσαν τα χρόνια οι επαγγελματίες ψεύτες αυξάνονταν και πληθύνονταν, έχω πλέον ολόκληρη συλλογή στη λίστα των προσωπικών δεδομένων:Πιλάβιος 1, Πιλάβιος 2, κ.ο.κ». Αυτές είναι οι δύο πιο χαρακτηριστικές ιστορίες που έχει να θυμάται ο 67χρονος σήμερα ηθοποιός, συγγραφέας και παραγωγός. Ξέρει πολύ καλά ότι τα χρόνια της παιδικής αθωότητας και των παιδικών προγραμμάτων στην ΤV έχουν περάσει ανεπιστρεπτί: «Τα παιδιά είναι εξόριστα από τη μικρή οθόνη. Τα αντιμετωπίζουν σαν γόνους... νυχτοφυλάκων, με τα κινούμενα σχέδια του κιλού να προβάλλονται τα άγρια χαράματα». 

Τα παιδιά τού σήμερα, λοιπόν, «είναι πολύ πιο ώριμα από παλιά. Ισως επειδή δεν έχουν κάτι αξιόλογο να δουν στην τηλεόραση, δεν έχουν ένα πάρκο της προκοπής να παίξουν, αλλά και επειδή οι γονείς τους δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ και δεν υπάρχει καιρός για κανάκεμα». Αναφερόμενος στα περυσινά επεισόδια που πυροδότησε ο θάνατος του Αλέξη Γρηγορόπουλου ο Νίκος Πιλάβιος σημειώνει: «Παρακολουθήσαμε όλοι το γκρέμισμα του παλιού κόσμου. Ελπίζω να ζήσω για να δω το χτίσιμο του καινούργιου. Παραμένω αισιόδοξος. Ως Παραμυθάς και ως άνθρωπος». 

«Οι ειδήσεις βλάπτουν»
Για τον Νίκο Πιλάβιο η σημερινή τηλεόραση βλάπτει τα παιδιά: «Θεωρώ ότι τα “σοβαρά” δελτία ειδήσεων βλάπτουν σοβαρά την παιδική ψυχοσύνθεση, παρουσιάζοντας διαρκώς την εικόνα ενός ξεχαρβαλωμένου κόσμου. Καλύτερα να βλέπουν τις “ειδήσεις” για το “καυτό DVD της Αλεξανδράτου” παρά συλληφθέντες τρομοκράτες να λένε ότι νιώθουν σαν να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και γι΄ αυτό πολεμούν το σύστημα και σκοτώνουν αθώους. Ηρωοποιούμε τους κακοποιούς, όπως τους ηρωοποιεί και το Χόλιγουντ, βάζοντας λαμπερούς αστέρες όπως ο Μπράντο να υποδύονται αποβράσματα όπως ο Νονός». 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου