Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Η μαγνητοεγκεφαλογραφία χρήσιμη στη διάγνωση του αυτισμού




Η μαγνητοεγκεφαλογραφία, μια τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου, μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, στη διάγνωση του αυτισμού σε παιδιά από την προσχολική ηλικία.
Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας χρησιμοποίησαν μαγνητοεγκεφαλογραφία για τον εντοπισμό μεταβολών στα μαγνητικά πεδία του εγκεφάλου ενόσω τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη άκουγαν μια σειρά ηχητικών σημάτων (μπιπ), φωνηέντων και προτάσεων.
Όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης  Timothy Roberts, τα παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος που αντέδρασαν στους ήχους με μια μέση καθυστέρηση 11 χιλιοστών του δευτερολέπτου ήταν περισσότερα σε σύγκριση με τα παιδιά της ίδιας ηλικίας χωρίς αυτισμό (25 έναντι 17 παιδιών, αντίστοιχα).
Οι καθυστερήσεις στην αντίδραση του εγκεφάλου στους ήχους ήταν παρόμοιες στα παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, ανεξάρτητα από το εάν παρουσίαζαν ή όχι διαταραχές του λόγου, προσθέτουν οι ερευνητές.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Autism Research, δείχνει ότι η μέτρηση της καθυστέρησης αντίδρασης του εγκεφάλου σε ήχους θα μπορούσε να καταστεί στο μέλλον μια τυποποιημένη μέθοδος για τη διάγνωση του αυτισμού σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Σήμερα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η διάγνωση των αυτιστικών διαταραχών γίνεται συχνά αφού τα παιδιά φθάσουν σε σχολική ηλικία, κατά την οποία εντοπίζονται συνήθως οι βλάβες που προκαλεί η νευροαναπτυξιακή διαταραχή στην προφορική επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συμπεριφορά του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου