Ατομα τα οποία είχαν μεγαλύτερη διανοητική ικανότητα στην παιδική τους ηλικία, πιθανότατα αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια όταν φτάσουν στη μέση ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ειδικότερα, διάφορες παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (I.Q.) της παιδικής ηλικίας με καλύτερη υγεία στην ενηλικίωση αλλά και με μακροβιότητα, ωστόσο οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς.
Πάντως, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε επιδρά τόσο στη διανοητική ικανότητα, όσο και στους μακροπρόθεσμους κινδύνους για εκδήλωση ασθενειών. Από την άλλη πλευρά, η γνωστική ικανότητα στην παιδική ηλικία επηρεάζει και τις πιθανότητες που έχει ένα άτομο να εξασφαλίσει μια καλή εργασία ή να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αργότερα, κατά την ενηλικίωση.
Αυτά τα πιο πρόσφατα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό American Journal of Public Health, κατατείνουν στο ότι η νοημοσύνη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας επηρεάζει έμμεσα την υγεία της καρδιάς –μακροπρόθεσμα– επιδρώντας κυρίως στην παιδεία του ατόμου, στην εργασία και στις υγιεινές συνήθειές του στην ενήλικη ζωή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Chris Power του University College London στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσαν στοιχεία από 9.377 Βρετανούς ενήλικες, τους οποίους είχαν παρακολουθήσει από την ημερομηνία γέννησής τους, το 1958. Στην ηλικία των 11 ετών οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε τεστ γενικής νοημοσύνης, μαθηματικών και λεκτικής ικανότητας. Οι παράγοντες κινδύνου που είχαν για να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια ––συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας, της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης– μετρήθηκαν στην ηλικία των 45 ετών.
Τα ευρήματα
Η ομάδα του δρος Power διαπίστωσε ότι, σε γενικές γραμμές, υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της παιδικής νοημοσύνης και της πίεσης του αίματος, του σακχάρου και του βάρους του ατόμου στην ενηλικίωση.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν μερικούς παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν τη συσχέτιση, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής τάξης στην παιδική ηλικία (βασιζόμενοι π.χ. στην εργασία του πατέρα) και του βάρους κατά τη γέννηση (που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού και την υγεία του ως ενήλικα). Αλλά, λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, είδαν ότι δεν καταγράφηκε «τόσο έντονα» η σχέση μεταξύ ευφυΐας κατά την παιδική ηλικία και της καρδιολογικής υγείας, αργότερα. Αντιθέτως, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους συνήθειες των ενηλίκων που αφορούσαν την υγεία, την εκπαίδευσή τους και τα επιτεύγματα στη εργασία τους μέχρι την ηλικία των 42 ετών, τότε η σχέση μεταξύ παιδικής νοημοσύνης και των διαφόρων παραγόντων κινδύνου για την καρδιά αποδυναμώθηκε σημαντικά.
Οι συνήθειες του τρόπου ζωής στην ενηλικίωση, δηλαδή κατά πόσον οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάπνιζαν, γυμνάζονταν συστηματικά ή π.χ. επέλεγαν στη διατροφή τους φρούτα και λαχανικά και όχι τσιπς, ήταν οι παράγοντες που έκαναν τη διαφορά, διαπίστωσε η μελέτη.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η νοημοσύνη στην παιδική ηλικία και οι μέσω αυτής προσλαμβάνουσες από τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά επιτεύγματα, επηρεάζουν την τελική προσέγγιση ενός ενήλικα όσον αφορά τη φροντίδα της υγείας του, την ικανότητά του να πειθαρχεί σε θεραπευτικές αγωγές ή, αντιθέτως, να εκτίθεται σε παράγοντες κινδύνου.
Αυτά τα ευρήματα, γράφει η ομάδα του δρος Power, αποδεικνύουν ότι αν και η γνωσιακή ικανότητα κατά την παιδική ηλικία έχει «μέτρια» επίδραση, όσον αφορά στους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, ωστόσο αυτή η επίδραση αποτυπώνει μια σημαντική διαφορά στη συχνότητα καρδιοπαθειών στο σύνολο του πληθυσμού.
Πηγή : Τα έξυπνα παιδιά ζουν περισσότερο και καλύτερα , Καθημερινή, 10-1-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου