Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Η έλλειψη ύπνου στα παιδιά μπορεί να οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου




Τα μικρά παιδιά ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπή στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος -η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη- εάν ο νυκτερινός τους ύπνος διαρκεί λιγότερο από 8 ώρες, αναφέρουν Κινέζοι και Αμερικανοί ερευνητές.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι ερευνητές στο περιοδικό Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, ο κίνδυνος για αυξημένο σάκχαρο αίματος ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος στα παχύσαρκα παιδιά.
Ο Dr. Zhijie Yu, από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στη Σαγκάη και οι συνάδελφοί του, που διερεύνησαν τη διάρκεια ύπνου και τα επίπεδα σακχάρου αίματος σε 619 παχύσαρκα και 617 μη παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών χωρίς διαβήτη ή προβλήματα με το σάκχαρο αίματός τους, αναφέρουν επιπλέον ότι η μικρότερη διάρκεια ύπνου φάνηκε να επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου «ανεξάρτητα από πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου», όπως η ηλικία, το φύλο, η διατροφή, η πρόσφατη ασθένεια, η σωματική δραστηριότητα, η μάζα σώματος κ.ά.
Οι αναφορές των γονέων των παιδιών έδειξαν ότι το ποσοστό παιδιών με μέση διάρκεια νυκτερινού ύπνου κάτω των 8 ωρών ήταν μεγαλύτερο στην ομάδα των παχύσαρκων παιδιών (47%) σε σύγκριση με τα μη παχύσαρκα παιδιά (37%). Επιπλέον, οι αναφορές αυτές έδειξαν αντίστοιχα ότι το ποσοστό παιδιών με μέση διάρκεια νυκτερινού ύπνου 9-10 ώρες ή πάνω από 11 ώρες ήταν μικρότερο στην ομάδα των παχύσαρκων παιδιών (37% και 16%) απ' ό,τι στην ομάδα των μη παχύσαρκων παιδιών (43% και 20%),.
Η παρουσία υψηλών επιπέδων σακχάρου αίματος (που ορίσθηκαν ως 100 mg γλυκόζης ανά δεκατόλιτρο αίματος χωρίς πρόσληψη τροφής τις προηγούμενες 8 ώρες) ήταν περίπου 1,35 φορές και 2,15 φορές πιο πιθανή στα μη παχύσαρκα και στα παχύσαρκα παιδιά με διάρκεια ύπνου κάτω των 8 ωρών, αντίστοιχα. (Συγκριτικά, τα 110 mg γλυκόζης ανά δεκατόλιτρο αίματος θεωρούνται «προδιαβήτης», ενώ ο διαβήτης διαγιγνώσκεται στα 126 mg.)
Σύμφωνα με τα ευρήματα, υψηλά επίπεδα σακχάρου αίματος διαπιστώθηκαν σε 23 από τα 217 μη παχύσαρκα και σε 49 από τα 291 παχύσαρκα παιδιά που κοιμούνταν λιγότερο από 8 ώρες.
                  Αν και όπως αναφέρουν οι ερευνητές, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση των ευρημάτων αυτών, φαίνεται ότι ο επαρκής ύπνος ενδέχεται να βοηθάει τα παιδιά να διατηρούν ένα υγιές βάρος σώματος και φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου αίματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου