Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Με δανεικά λειτουργεί το ΚΑΠΠΑ 2000

Στις 21 Ιουνίου 2008 εγκαινιάστηκαν από τον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Ιωαννίδη οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτισμού – Προσαρμοσμένου Αθλητισμού στην Περαία Θεσσαλονίκης. Το «ΚΑΠΠΑ 2000» είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από γονείς, συγγενείς και φίλους ατόμων με αναπηρία. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το αθλητικό σπίτι των συλλόγων ΑμεΑ καθώς είναι απόλυτα προσβάσιμο παρά το γεγονός πως οι εργασίες ολοκλήρωσης έχουν κολλήσει εδώ και αρκετό καιρό.

Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά τα εγκαίνια του, το «ΚΑΠΠΑ 2000» δουλεύει με δανεικά. Κάθε μήνα το ταμείο του «μπαίνει μέσα» 6 με 8 χιλιάδες ευρώ, γεγονός που δεν οφείλεται πρωτίστως στην οικονομική κρίση αλλά στην κρατική αδιαφορία καθώς απασχολεί γυμναστές, καθαρίστριες, συντηρητή και φύλακα.
Το 2008 είχαν ήδη λειτουργήσει το κλειστό κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων τα αποδυτήρια και το αμφιθέατρο. Στην πορεία ολοκληρώθηκε το εστιατόριο και οι εργασίες κόλλησαν, ίσως στο πιο κομβικό σημείο, στη δημιουργία του ξενώνα με δυναμικότητα 40 δίκλινων δωματίων. Κύκλοι του αναπηρικού κινήματος επισημαίνουν πως η γραφειοκρατία και η έλλειψη ενδιαφέροντος οδήγησαν ένα εγκεκριμένο κονδύλιο, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, στα αζήτητα χωρίς ποτέ να αποδοθεί στο «ΚΑΠΠΑ 2000» με αποτέλεσμα οι εργασίες να παγώσουν και τα χρήματα να … επιστραφούν στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Αν ο ξενώνας και το εστιατόριο λειτουργούσαν το «ΚΑΠΠΑ 2000» θα μπορούσε να είναι αυτόνομο και υγειές οικονομικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στη διοίκηση υπάρχουν προτάσεις για χρήση των χώρων από τη Σουηδία και τη Δανία με την προϋπόθεση να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Η ολοκλήρωση της μαρίνας θα μπορούσε να επιφέρει έξτρα έσοδα από την ενοικίαση των θέσεων. Στο «ΚΑΠΠΑ 2000» χρωστάνε χρήματα και δήμοι που χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις για διάφορες εκδηλώσεις, αδυνατούν όμως να πληρώσουν το λογαριασμό λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Όποιος έχει επισκεφθεί το «ΚΑΠΠΑ 2000» μπορεί εύκολα να καταλάβει πως πρόκειται για ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο το οποίο δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα είναι άδικο να χαθεί και να κλείσει εξαιτίας της αδιαφορίας την ώρα που θα μπορούσε με σχετικά λίγα χρήματα να γίνει ένας οργανισμός - παράδειγμα λειτουργίας και διαχείρισης. Οι ανάπηροι που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν την ιδέα δεν ζητούν ελεημοσύνη. Ζητούν απλά από την πολιτεία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Υγ 1: Αναρωτιόμαστε αν η υπηρεσία τεχνικών έργων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης έχει άποψη για το θέμα.

Υγ 2: Επειδή στο «ΚΑΠΠΑ 2000» φιλοξενούνται διάφορες δραστηριότητες καλό θα ήταν ο ΟΑΣΘ να προβλέψει έστω ένα λεωφορείο… κάθε τόσο… να φτάνει μέχρι εκεί…

Πηγή: pressinaction

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου