Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Τρισδιάστατο παιχνίδι για έναν πράσινο πλανήτη

H ώρα είναι έντεκα το πρωί και ο κινηματογράφος Odeon Starcity είναι ήδη γεμάτος ποπ κορν, αναψυκτικά, ζαχαρωτά και καραμέλες που καταναλώνουν με πάθος μαθητές Γυμνασίων. Eχουν έρθει για να παρακολουθήσουν τις προβολές και να παίξουν στη νέα θεματική ενότητα του Cinema Park, «Πράσινος Πλανήτης - Φροντίζοντας τη γη μας». Aραγε, μέχρι το τέλος των προβολών, θα έχει αλλάξει κάτι ως προς την καταναλωτική και οικολογική συνείδηση των πολιτών του μέλλοντος;

Η πρώτη εμπειρία είναι απολαυστικότατη. Μαθαίνοντας για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αισθανόμαστε ταυτόχρονα σαν να περιπλανόμαστε πάνω στη Γη. Οι καρέκλες της αίθουσας διαθέτουν κίνηση κι εμείς νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε στο ελικόπτερο που κάνει τις λήψεις. Με ταχύτητα διασχίζουμε την επιφάνεια της θάλασσας και το νερό μας βρέχει στα αλήθεια. Κατευθυνόμαστε προς τους παγετώνες όπου η λευκή αρκούδα κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τον πλανήτη που κινδυνεύει μαθαίνουν τα παιδιά στην προβολή του Cinema Park, καθώς ταυτόχρονα ψυχαγωγούνται
Αέρας φυσάει μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα, ενώ θραύσματα πάγου χτυπάνε το πίσω μέρος της καρέκλας. Μετά πλέουμε αργά μες στον βυθό, όπου θα βρεθεί το Λονδίνο, το Αμστερνταμ και η Αθήνα, σαν τη βυθισμένη Ατλαντίδα, εάν δεν φροντίσουμε να μη σπαταλάμε το νερό. Υστερα μεταφερόμαστε στην τρισδιάστατη αίθουσα. Φοράμε τα γυαλιά 3D για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι το γάλα παράγεται από κουτιά και μπουκάλια και όχι από τις αγελάδες, κι έτσι νομίζουν ότι δεν υπάρχει κόσμος έξω από το σπίτι τους. Εως το τέλος της ταινίας, αφού τα παιδιά έχουν σκύψει πολλές φορές για να αποφύγουν τα αντικείμενα που τους «πλησιάζουν», αντιλαμβανόμαστε ότι κάποτε τα κοιτάσματα της γης -κάρβουνο, πετρέλαιο και αέριο- θα εξαντληθούν. Αρα, θα χρειαστεί να στραφούμε στον ήλιο, στον αέρα και στο νερό για να βρούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο,τι μάθαμε, μάθαμε. Ηρθε η ώρα να παίξουμε. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και απαντούν σε ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων για το περιβάλλον. Ενθουσιώδη είναι τα πανηγύρια τους, όποτε νικούν. «Τι θα γίνει αν καταστραφεί ο πλανήτης;» αναρωτιέται η τελευταία προβολή. Εικόνες, ήχοι και μελωδίες ζώων και φυτών στο φυσικό περιβάλλον τους μας θυμίζουν πώς όλοι αλληλοεξαρτώμαστε. Η ανακύκλωση είναι μια βασική συνεισφορά, αν δεν θέλουμε να καταστραφούμε και η αίθουσα μετατρέπεται σε ντίσκο, όταν δύο ηθοποιοί δημιουργούν μια ηχητική και κινητική χορογραφία με ανακυκλώσιμα υλικά, την οποία τα παιδιά επαναλαμβάνουν.

Ναι μεν «η ψυχαγωγία γίνεται μάθημα» στο Cinema Park, αλλά δεν θα βάλουμε και διαγώνισμα στα παιδιά... Απλώς, θέλουμε να μάθουμε τις σκέψεις τους μετά τις προβολές: «Εμείς κάνουμε οικονομία και ανακυκλώνουμε», λέει η Ιωάννα που πάει στη Β’ Γυμνασίου, «αλλά η Γη κινδυνεύει από εμάς τους ανθρώπους γιατί άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε». «Από εμάς τα ζώα κινδυνεύουν ο πλανήτης και τα ζώα να εξαφανιστούν», συμπληρώνει ο Αγγελος που πάει στην Α’ Γυμνασίου.
Με διάφορα όντα του ζωικού βασιλείου -»γαϊδούρια, γουρούνια»- παρομοιάζουν τους πολιτικούς, όταν τους ρωτάμε «αν μπορούν να κάνουν κάτι οι πολιτικοί για τη σωτηρία του πλανήτη». Σχεδόν όλοι, όμως, αρνούνται να καταναλώνουν λιγότερο...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Η νέα θεματική ενότητα «Πράσινος Πλανήτης - Φροντίζοντας τη Γη μας» προβάλλεται κάθε Κυριακή (3 μ.μ.) στο Odeon Starcity, ενώ νωρίτερα προβάλλονται τα «Αγρια Φύση» (11π.μ.) και «Δυνάμεις της Γης» (1.00 μ.μ.).

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου