Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ο εύπλαστος εγκέφαλος χαρίζει καλή όραση στους κωφούς

Κανένα τμήμα του δεν πάει χαμένο!
Φως στην αιτία για την οποία οι εκ γενετής κωφοί βλέπουν καλύτερα από τους υπόλοιπους ρίχνει μία νέα καναδική έρευνα. 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, αυτό που συμβαίνει είναι πως η περιοχή του εγκεφάλου που κανονικά ασχολείται με την ακοή, αναλαμβάνει νέα καθήκοντα και ασχολείται πλέον με την όραση. Αυτή η νευρωνική «αναδιάταξη» βελτιώνει κυρίως την περιφερειακή όραση των ανθρώπων με προβλήματα ακοής.
Η μελέτη βασίστηκε σε πειράματα σε γάτες που εκ γενετής δεν άκουγαν και έδειξε ότι ο εγκέφαλος, χάρη στην νευρωνική «πλαστικότητά» του, δεν αφήνει να «πάει χαμένο» κανένα τμήμα του αξιοποιώντας το για άλλες λειτουργίες - εν προκειμένω για την όραση.
Ήταν ήδη γνωστό ότι οι κωφοί ή οι τυφλοί άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι οι άλλες αισθήσεις τους λειτουργούν περισσότερο από καλά, αναπληρώνοντας έτσι εν μέρει την προβληματική αίσθησή τους. Ωστόσο μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ήξεραν με ποιο τρόπο το πετυχαίνει αυτό ο εγκέφαλος.
Η βελτίωση της περιφερειακής όρασης συχνά επιτρέπει σε ένα κωφό για παράδειγμα να βλέπει ένα αυτοκίνητο να έρχεται από μακριά. Η βελτίωση αυτή γίνεται εφικτή χάρη στην μερική ενεργοποίηση του ακουστικού φλοιού, που έχει πλέον αναλάβει νέα «καθήκοντα».

Πηγή: blind.gr με αναφορά στο newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου