Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Σχετικά με τη δυνατότητα πρώιμης αποχώρησης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Από τον ΕΝΙΑΙΟ ΔIΟIΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΤΜΗΜΑ Α’ παραλάβαμε την παρακάτω εγκύκλιο με αρ. πρωτ. Φ.12/1254/131832/γ1/20-1002010 που υπογράφει ο διευθυντής Κώστας Παπαχρήστος:

«Σας γνωρίζουμε ότι στην Υπηρεσία μας έχουν τεθεί ερωτήματα που αφορούν στο θέμα της δυνατότητας πρώιμης αποχώρησης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Σύμφωνα με το με αριθμ. 8/3-9-201 Ο Απόσπασμα Πρακτικού του Τμήματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σας ενημερώνουμε σχετικά με το ως άνω ερώτημα: Σύμφωνα με το Νόμο 3699/2008 ένας μαθητής με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για να φοιτήσει στο γενικό σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτείται σχετική γνωμάτευση από το αρμόδιο ΚΕΔΔΥ. Η γνωμάτευση του εκάστοτε ΚΕΔΔΥ αναφέρει ότι:

1. Το γενικό σχολείο είναι το πλέον κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο για να φοιτήσει ο μαθητής με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

2. Ο μαθητής μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του υπάρχοντος σχολικού προγράμματος.

3. Τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν- αν και όταν χρειάζεται προκειμένου να διευκολυνθεί η φοίτηση του συγκεκριμένου μαθητή, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η πρώιμη αποχώρηση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Κατόπιν τούτου, οι μαθητές οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο γενικό σχολείο θα πρέπει να μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολικό πρόγραμμα με τις σχετικές διευκολύνσεις που τους παρέχει ο Ν. 3699/2008 όταν αυτό απαιτείται
Επιπλέον σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη ένταξη των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και η πρόσβασή τους στα εκπαιδευτικά αγαθά που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι μαθητές χωρίς διάκριση.

Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά και γι’ αυτό το λόγο το αίτημα σχετικά με τη δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δε μπορεί να πραγματοποιηθεί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου