Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ιατρικά νέα


«Και οι κωφοί θ' ακούσουν...»
Ενα ανεκπλήρωτο όνειρο για πολλούς κωφούς συνανθρώπους μας είναι τώρα πραγματικότητα. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα κατάφεραν να φέρουν την ιατρική επιστήμη στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια υποκατάστασης μιας αίσθησης που χάθηκε ή δεν υπήρξε ποτέ και κατ' επέκταση να διευκολύνουν σημαντικά την προφορική επικοινωνία των κωφών ατόμων.

Βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς
Ιταλοί γιατροί κατόρθωσαν με τη χρήση βλαστοκυττάρων, να αποκαταστήσουν την όραση σε δεκάδες ανθρώπους, οι οποίοι είχαν τυφλωθεί από εγκαύματα λόγω καυστικών χημικών ουσιών ή έκθεσης σε υπερβολική θερμοκρασία.

Φάρμακο από κάνναβη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Η Ισπανία ενέκρινε ένα φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το «Sativex», με βάση την κάνναβη. Το φάρμακο της εταιρίας «GW Pharmaceuticals» θα χορηγείται επικουρικά στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις υπάρχουσες θεραπείες καθώς οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το «Sativex», το οποίο ψεκάζεται κάτω από τη γλώσσα, μειώνει τη σπαστικότητα.

Αισιόδοξα ευρήματα για την «παιδική» χοληστερόλη
Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν ειδικοί στις ΗΠΑ σχετικά με τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σε μικρά παιδιά. Επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ μελέτησαν 6.800 παιδιά και διαπίστωσαν ότι είναι πιθανό ο οργανισμός των παιδιών που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, με την πάροδο του χρόνου να «αυτορρυθμιστεί» και να περιορίσει τα επίπεδα της χοληστερόλης χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής

Οι εναλλακτικές θεραπείες δεν μειώνουν το στρες στα καρκινοπαθή παιδιά
Το μασάζ, η χαλάρωση και η θεραπεία γέλιου δεν κάνουν καλύτερη τη ζωή των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

Και το παιδί χρειάζεται πλαστική
Πολλοί διερωτώνται τι θέλει ή τι κάνει ένας πλαστικός χειρουργός σε ένα νοσοκομείο Παίδων ή σε μια μεγάλη παιδιατρική κλινική. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το ρόλο του πλαστικού χειρουργού με αισθητικές επεμβάσεις ή επεμβάσεις ενηλίκων. Ομως το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής είναι η επανορθωτική χειρουργική και ο κυριότερος ίσως στόχος αυτής είναι η αποκατάσταση των συγγενών ανωμαλιών. Ο τομέας αυτός έχει εξελιχθεί αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, με θαυμαστά πράγματι αποτελέσματα
Τι 20, τι 30, τι 40... Η ηλικία φαίνεται ότι δεν παίζει ρόλο όταν κάποιος θέλει να αρχίσει ένα χόμπι, να κάνει ταξίδια ή να αναπτύξει ερωτικές και φιλικές σχέσεις. Τι γίνεται όμως όταν πρόκειται για τη μητρότητα; Για τις περισσότερες γυναίκες, η μητρότητα δεν είναι θέμα ηλικίας αλλά ζήτημα κατάλληλου χρόνου. Για τους ειδικούς πάλι, κάθε ηλικία έχει τα «συν» και τα «πλην».
 
Λευκό παιδί από... μαύρους γονείς! Πάλλευκο δέρμα, γαλανά ματάκια και ξανθό μαλλί έχει η μικρή Νματσί Ιεγκμπόρο, το νεογέννητο κοριτσάκι του ζευγαριού Μπεν και Αντζελα Ιεγκμπόρο, από τη Νιγηρία, που ζει στη Βρετανία! Η γέννηση της Νματσί έχει αφήσει άφωνους και έχει μπερδέψει τους επιστήμονες, αφού κανείς από τους δύο γονείς της μικρής δεν έχει λευκούς προγόνους και αφού δεν πρόκειται για περίπτωση αλμπινισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου