Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Χαραλάμπους: Νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες

Σημαντικό εργαλείο για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρίες στοχεύουμε να καταστήσουμε τη νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, είπε σήμερα η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Σε χαιρετισμό της στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού, που ανέγνωσε η Λειτουργός του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες Νατάσα Μιχαήλ, η Υπουργός είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δρομολογεί τις ενέργειες που απαιτούνται για την κύρωση της σε εθνική νομοθεσία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.
Κεντρικός στόχος, τόνισε η Υπουργός ”είναι η ανάπτυξη ενός ποιοτικού συστήματος κοινωνικής υποστήριξης με εκείνες τις δομές και υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν σε κάθε άτομο με αναπηρίες ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιοτική διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινωνία”.
Εδωσε ακόμα την διαβεβαίωση ότι ”παρά τις σοβαρές δυσκολίες που η κρίση έχει δημιουργήσει στα δημόσια οικονομικά, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στόχων μας”.
”Σημασία έχει να είμαστε μια κοινωνία έτοιμη να αντιμετωπίσουμε τους αποκλεισμούς”, τόνισε και πρόσθεσε ότι ”στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια κοινωνία, η οποία να είναι ανοικτή στη διαφορετικότητα. Ολοι είμαστε διαφορετικοί. Ολοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Ολοι, όμως, μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Και, κυρίως, μπορούμε να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον”.
Αναφέρθηκε ακόμα στο όραμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο και σημείωσε ότι το Υπουργείο ”προχώρησε στην ενίσχυση και αναβάθμιση των διοικητικών δομών και μηχανισμών που λειτουργούν για τα άτομα αυτά, εγκαθιδρύοντας μια νέα διοικητική δομή που είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες”.
Το νέο τμήμα, είπε ”ξεκίνησε τη λειτουργία του από την 1η Ιανουαρίου 2009 και έχει αναλάβει ως κεντρικός φορέας τη διαμόρφωση, το συντονισμό και την εφαρμογή των κοινωνικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρίες σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, καθώς και την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων”.
Η Υπουργός αναφέρθηκε και στις δράσεις του τμήματος, λέγοντας ότι κάποιες από αυτές είναι η εισαγωγή του «Νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας», η διαχείριση σχεδίων παροχών και βοηθημάτων και η δημιουργία νέων προοπτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης, προγράμματα απασχόλησης και αποκατάστασης, προγράμματα αποϊδρυματοποίησης και ένταξης στην κοινότητα.
Σημαντικό βήμα, είπε η Υπουργός Εργασίας, προς την επίτευξη των πιο πάνω στόχων ”είναι η πρόσφατη ψήφιση του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου ή του Νόμου της ποσόστωσης, όπως πιο απλά αναφέρεται.
”Με το Νόμο αυτό ρυθμίζεται η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που πληρούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα”, τόνισε τέλος η Υπουργός και υπογράμμισε ότι ο νόμος αυτός ”αποτελεί το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τα άτομα με αναπηρίες στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης τους, της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και γενικότερα για τη διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου