Πρόγραμμα αγωγής υγείας, που έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίησή σε ένα βασικό πρόβλημα της εποχής, το κάπνισμα, δημιούργησε το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Το εκπαιδευτικό υλικό "Δεν καπνίζω - Γυμνάζομαι" είναι βασισμένο στην παραδοχή ότι, ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα δε θα πρέπει να εστιάζεται μόνο σε διαδικασίες μετάδοσης γνώσεων, αλλά να βασίζεται σε πολλαπλές μεθόδους ευαισθητοποίησης, αλληλεπίδρασης και βιωματικής προσέγγισης θεμάτων υγείας. Το εκπαιδευτικό υλικό απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που πιστεύουν ότι ένα καλό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί και θα πρέπει να επιδράσει στις επιλογές των συμπεριφορών υγείας των μαθητών.
Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες δραστηριότητες, μέσων των οποίων θα κατανοήσουν τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία. Θα ενημερωθούν για τους λόγους που κάποιοι νέοι καπνίζουν, θα μάθουν πώς να αντιστέκονται στις πιέσεις που θα δεχθούν από το φιλικό τους περιβάλλον για να καπνίσουν, θα απομυθοποιήσουν τις διαφημίσεις, θα αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίζουν το θέμα στην καθημερινή τους ζωή.
Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να εμπλέξουν γονείς, συμμαθητές και φίλους, μεταφέροντάς τους τις εμπειρίες τους. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές του προγράμματος: Για μαθητές/τριες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
Οι δραστηριότητες του προγράμματος περιγράφονται στο "Τετράδιο του Μαθητή", το οποίο αποτελείται από 10 αυτόνομες ενότητες και 50 σελίδες. Ταυτόχρονα έχει αναπτυχθεί και ένα cd-rom με οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.
Ειδικότερα, σε αυτό το τετράδιο και όσον αφορά το παθητικό κάπνισμα, επισημαίνεται, πως ο καπνός από την καύτρα του τσιγάρου είναι πιο επικίνδυνος από τον καπνό που εισπνέει ο καπνιστής γιατί έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση καρκινογενών ουσιών κτλ.
Όσοι εισπνέουν τον καπνό από τους άλλους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο, καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά. Οι παθητικοί "καπνιστές" κινδυνεύουν να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο των πνευμόνων και καρδιοπάθειες.
Τα παιδιά που εισπνέουν τον καπνό από τους άλλους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κρυολογήσουν, να εμφανίσουν μολύνσεις των αφτιών, άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα. Οι μη καπνιστές, που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα από τους μη καπνιστές οι οποίοι δεν εκτίθενται.
Παιδιά που προέρχονται από γονείς καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, μολύνσεις των αφτιών και άλλες ασθένειες. Το παθητικό κάπνισμα τέλος από πούρα είναι πιο επικίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα από τσιγάρα.
Για τους νέους αναφέρεται πως το κάπνισμα στους νέους δε σημαίνει ωριμότητα. Οι περισσότεροι καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 14 ετών, ενώ το 90% των καπνιστών αρχίζουν πριν την ηλικία των 19 ετών.
Οι νέοι, όταν καπνίζουν, νομίζουν ότι έτσι γίνονται πιο εύκολα αποδεκτοί στις παρέες τους και το αντίθετο φύλο. Οι νέοι που καπνίζουν, νομίζουν ακόμα ότι έτσι θα νιώθουν πιο "άνετοι" μπροστά στους φίλους τους.
Ειδική αναφορά γίνεται και για το πείραμα της ημέρας, προς τους μαθητές: Παίρνουμε ένα μπουκάλι απορρυπαντικού πιάτων διάφανο καλά καθαρισμένο και στεγνό. Τοποθετούμε μέσα μπάλες βαμβακιού και ξανατοποθετούμε το καπάκι στη θέση του. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη μύτη του μπουκαλιού. Τοποθετούμε ένα τσιγάρο στο στόμιο και κλείνουμε αεροστεγώς με πλαστελίνη (Το βαμβάκι αντιπροσωπεύει τους πνεύμονες). Πιέζουμε το μπουκάλι ώστε να βγει από μέσα όλος ο αέρας, ανάβουμε το τσιγάρο και πιέζουμε με συνεχής αργές και σταθερές κινήσεις το μπουκάλι. Αφού "καεί" όλο το τσιγάρο, αφαιρούμαι το φίλτρο και μετά το καπάκι. Στο τέλος βλέπουμε την πίσσα που έχει μείνει επάνω στο βαμβάκι!
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου