Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Επί τάπητος η προσπελασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια

Στην εξέταση των συνθηκών προσπελασιμότητας ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια και σε κτίρια υπηρεσιών καθημερινού ενδιαφέροντος προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί συγχρηματοδοτούμενη ενέργεια από το διαρθρωτικό ταμείο ΕΤΠΑ στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΠΕΠ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου.
Ανάλυση 
Μεταξύ άλλων ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει στατιστικά και λοιπά κατάλληλα στοιχεία σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο. Να προχωρήσει επίσης σε αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τις συνθήκες προσβασιμότητας (δομημένο περιβάλλον και κάθετη προσβασιμότητα δηλ. επικοινωνία - πληροφόρηση) κυρίως στα δημόσια κτίρια, στα κτίρια των υπηρεσιών του ευρύτερου τομέα του δημοσίου, στα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες υγείας στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 
Για τη συλλογή των στοιχείων θα πρέπει να γίνει χρήση τόσο ερωτηματολογίου που θα αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς όσο και επιτόπου έρευνα του πολιτικού μηχανικού με συμμετοχή ατόμων με αναπηρία. Επίσης απαραίτητος θεωρείται ο προσδιορισμός των αναγκών των ΑΜεΑ για τον σχεδιασμό των κατάλληλων υποδομών και ενεργειών, στην βάση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας. Όπως επίσης και η πραγματοποίηση καταγραφής των απόψεων των διαμορφωτών κοινής γνώμης σχετικά με την κοινωνική αποδοχή και ευαισθητοποίηση σε ότι αφορά τα προβλήματα προσπελασιμότητας των ΑΜεΑ. 
Αξιολόγηση 
Στην αξιολόγηση περιλαμβάνεται η εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν σε ότι αφορά τις συνθήκες προσπελασιμότητας. Όπως επίσης και οι: 
-Ιεράρχηση, στη βάση μιας σειράς κριτηρίων, των προτεινόμενων παρεμβάσεων ανά περιοχή. 
-Αναλυτικός κατάλογος των απαιτούμενων παρεμβάσεων, με ποιοτική και ποσοτική περιγραφή τους. 
-Κατάρτιση προδιαγραφών δόμησης των δομών που θα χρηματοδοτηθούν δυνητικά από πόρους του Προγράμματος. 
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 50.000 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι από την υπογραφή της σύμβασης έως 31-12-2010.

Πηγή: www.blind.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου