Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Το Δικαίωμα του Κωφού Παιδιού στη Διγλωσσία


Κάθε κωφό παιδί, όποιος και αν είναι ο βαθμός απώλειας της ακοής του, έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει δίγλωσσο. Αν γνωρίζει και χρησιμοποιεί τη νοηματική και την ομιλούμενη γλώσσα (το γραπτό και, όταν είναι δυνατόν ,τον προφορικό λόγο) το παιδί θα καταφέρει να αναπτύξει πλήρως τις γνωστικές, γλωσσικές και κοινωνικές του ικανότητες.

Το κωφό παιδί μέσω της γλώσσας πρέπει να πετύχει τα εξής:
1. Να επικοινωνήσει με τους γονείς και συγγενείς του όσο νωρίτερα γίνεται.
2. Να αναπτύξει τις γνωστικές του ικανότητες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. 
3. Να αποκτήσει γνώσεις για τον κόσμο.
4. Να επικοινωνεί πλήρως με το γύρω κόσμο.
5. Να ανήκει πολιτισμικά σε δύο κόσμους.

Η επαφή του με δύο γλώσσες από μικρή ηλικία, θα του προσφέρει πολύ περισσότερη βοήθεια από το να χρησιμοποιεί μόνο μία γλώσσα, όποιο και αν είναι το μέλλον του και όποιος κι αν είναι ο κόσμος στον οποίο θα επιλέξει να ζει (ορισμένες φορές μόνο σε έναν από τους δύο).

Τα παραπάνω αποτελούν σημειώσεις από το άρθρο του Francois Crosjean "The right of the deaf child to grow bilingual", την ελληνική μετάφραση του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη του συγγραφέα σχετικά με τη διγλωσσία. Τέλος, αξίζει να παρακολουθήσετε τη διερμηνεία του άρθρου στην Αμερικάνικη Νοηματική Γλώσσα (ASL- διάρκεια 10 περίπου λεπτά), τη  Βρετανική Νοηματική Γλώσσα (BSL- διάρκεια 18 περίπου λεπτά) και την Ιταλική Νοηματική Γλώσσα (LIS- διάρκεια 10 περίπου λεπτά).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου