Aνώφελη και επικίνδυνη είναι η αναζήτηση διαιτολόγου για ένα παιδί που έχει διατροφικές διαταραχές. Το πρόβλημα έχει ψυχολογική προέλευση και απαιτεί συστηματική θεραπεία. Αρκετοί γονείς παρασύρονται από την εμμονή των παιδιών για μείωση του βάρους, έλεγχο των θερμίδων και καθημερινό ζύγισμα. Οι διατροφικές διαταραχές, ωστόσο, είναι μία σοβαρή απειλή, η οποία πρέπει να εντοπίζεται άμεσα από ειδικό θεραπευτή.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της 1η Πανελλήνιας Ημερίδας για την Οικογένεια και τις Διατροφικές Διαταραχές, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.
Η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών κ. Μαρία Τσιάκα τονίζει ότι η αναζήτηση βοήθειας από διαιτολόγο δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς δεν μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το σύμπτωμα. Σύμφωνα με την κ. Τσιάκα, οι γονείς δέχονται τεράστια πίεση από τα παιδιά τους και υπό τις συνθήκες αυτές πρέπει να βρουν τη νηφαλιότητα και τη δύναμη να απευθυνθούν σε ειδικούς.
Οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται την επιρροή που ασκεί η διαταραχή στο παιδί, ενώ πολλές φορές αναπτύσσονται και ακραίες συμπεριφορές και ενοχοποιούνται οι γονείς. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, προκαλείται από τη νευρική βουλιμία ή τη νευρική ανορεξία, οι οποίες υποβόσκουν.
Η κ. Τσιάκα τονίζει ότι οι διατροφικές διαταραχές έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, προσβάλλοντας κυρίως εφήβους. Η σοβαρότερη μορφή τους είναι η νευρική ανορεξία, η οποία είναι και η ψυχική νόσος με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (20%). Οι επιδημιολογικές μελέτες -σημειώνει- δείχνουν ότι το 1% του ελληνικού πληθυσμού νοσεί από νευρική ανορεξία, το 5% από νευρική βουλιμία.
Το συνολικό ποσοστό των πασχόντων φτάνει στο 13%, καθώς εκτιμάται ότι το 7% του πληθυσμού φέρει μερικώς κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα και από τις δύο νόσους. Η ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα είναι ελλιπής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν εδραιωθεί λάθος αντιλήψεις και μύθοι γύρω από το θέμα.
Η νευρική ανορεξία ξεκινάει συνήθως στην εφηβεία, με μία δίαιτα που βγαίνει εκτός ελέγχου. Τα άτομα αυτά έχουν συγκεκριμένα στοιχεία προσωπικότητας, είναι, δηλαδή, τελειομανή, ευσυνείδητα, συνεπή, θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους, να έχουν υψηλές επιδόσεις. Εχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν επιθυμούν να ρισκάρουν, εκτιμούν την αγνότητα, τον ασκητισμό, αποφεύγουν να κάνουν καινούργια πράγματα και έχουν υψηλή πιθανότητα να εκδηλώσουν ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή και κατάθλιψη.
Πηγή : Εθνος, 4/3/2010. Για να διαβάσετε το άρθρο και να δείτε τον πίνακα με τις συμβουλές προς τους γονείς με παιδιά με διατροφικές διαταραχές, πατήστε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου