Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τα αγόρια που είναι δραστήρια είναι και εξυπνότερα (in.gr, 15/12/2009)


Νέα Υόρκη: Τα σωματικά δραστήρια έφηβα αγόρια είναι εξυπνότερα απ' τα παιδιά που κάνουν καθιστική ζωή, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Τα ευρήματα του Ινστιτούτου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Γκετεμποργκ έχουν σημαντικές επιδράσεις στην μελλοντική γαλούχηση των εφήβων, καθώς η αύξηση και όχι η μείωση της σωματική επιμόρφωσης στα σχολεία όχι μόνο επιβραδύνει την σωματική αδράνεια αλλά μειώνει και τον κίνδυνο νοσηρότητας και ίσως και την πνευματική και ακαδημαϊκή υποτονικότητα.

Ο Δρ Γκεοργκ Κουν και οι συνεργάτες του θέλησαν να δουν αν η αεροβική (καρδιαγγειακή) κατάσταση και μυϊκή δύναμη σχετίζονταν με την εγκεφαλική δύναμη και τη μελλοντική κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Ανέλυσαν λοιπόν στοιχεία για τους Σουηδούς άνδρες (1,2 εκατομμύρια) που είχαν γεννηθεί την περίοδο 1950-1976, όταν αυτοί είχαν παρουσιαστεί να υπηρετήσουν την στρατιωτική του θητεία σε ηλικία 18 ετών.
Κατέγραψαν επίσης τις γενετικές και οικογενειακές επιρροές, μελετώντας τα σκορ των αδερφών και διδύμων με την πάροδο του χρόνου, την σχέση μεταξύ αρχικού σκορ και δεικτών επιτυχίας κατά την μέση ηλικία, περιλαμβανομένης της μόρφωσης και της επαγγελματικής απασχόλησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα ισχυρό θετικό συσχετισμό μεταξύ καρδιαγγειακής υγείας και ευφυΐας αλλά όχι μεταξύ μυική δύναμης και νοημοσύνης. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι θετικές αλλαγές στην φυσική κατάσταση έχουν επίσης θετικά αποτελέσματα στην γνωστικότητα στα έφηβα αγόρια. Οι νεαροί ενήλικες με βελτιωμένη προβλεπόμενη καρδιαγγειακή υγεία σε ηλικία 15-18 ετών είχαν σημαντικά ανώτερο σκορ νοημοσύνης από τα άτομα που είχαν μειωμένη καρδιαγγειακή υγεία. Τα στοιχεία της μελέτης χαρακτηρίζονται από αντικειμενικότητα καθώς οι δείκτες μέτρησης της σωματικής κατάστασης και της γνωστικότητας δεν αμφισβητούνται και δεν βασίζονται σε κλίμακες αυτό-μέτρησης και ερωτηματολόγια.

Το ερώτημα που παραμένει είναι «τα πιο δραστήρια αγόρια είναι εξυπνότερα ή τα εξυπνότερα αγόρια είναι πιο δραστήρια;». Η μελέτη δεν απαντά στο ερώτημα γι' αυτό το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί στο μέλλον. Βέβαια, οι επιστήμονες αναρωτούνται αν το ίδιο ισχύει και για τα κορίτσια, καθώς οι γυναίκες έχουν λίγο-πολύ τους ίδιους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου με τους άνδρες και επομένως ωφελούνται κατά τον ίδιο τρόπο από την καρδιαγγειακή άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου