Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Καμία μέριμνα για ηλικιωμένους, φτωχούς, χαμηλοσυνταξιούχους (Καθημερινή, 15/12/2009)



Από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν εφαρμόσει κάποια μορφή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι η Ελλάδα, επιφυλάσσοντας ζοφερό παρόν και ζοφερότερο μέλλον στους χαμηλοσυνταξιούχους και ηλικιωμένους φτωχούς, τη στιγμή που χώρες που μετρούν μόλις τρία ή έξι χρόνια ως κράτη-μέλη της Ε. Ε. εφαρμόζουν έστω κάποιας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Τα στοιχεία παρουσίασε ο ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικού Ερευνών κ. Δ. Ζιώμας κατά την πρόσφατη διεθνή ημερίδα με θέμα «Χαμηλοσυνταξιούχοι και ηλικιωμένοι φτωχοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη - Κοινωνική ενσωμάτωση και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Ουραγός σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες -από το κατώτατο ημερομίσθιο μέχρι το μέσο εισόδημα- η Ελλάδα δεν διαθέτει ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων και των ηλικιωμένων που ζουν στο όριο της φτώχειας, όπως αποδεικνύει η παροχή πολυάριθμων επιδομάτων που λειτουργούν «πυροσβεστικά» στην απουσία συστήματος.

Περισσότερες υπηρεσίες
Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του προέδρου της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας κ. Ν. Γκίκα, ο οποίος ζήτησε «περισσότερες υπηρεσίες αντί για 100 ευρώ παραπάνω», καθώς μια τόσο μικρή αύξηση στη σύνταξη «πάλι στις υπηρεσίες θα εξανεμιζόταν», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσβαση στην πληροφόρηση και συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της πολιτικής που απευθύνεται σε αυτούς ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ «50 plus», κ. Κ. Προύσκας, ενώ ο κ. Γ. Κουρούκλης από τη «Γραμμή Ζωής» αναφέρθηκε στις υπηρεσίες της ΜΚΟ που εφοδιάζοντας τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι με το «κόκκινο κουμπί», μια συσκευή τηλεειδοποίησης, διαπιστώνει την απουσία παροχών από την πολιτεία στον τομέα της πρόνοιας, αφού μέχρι σήμερα τη συσκευή έχουν αποκτήσει περισσότεροι από 300 ηλικιωμένοι, ενώ η λίστα αναμονής ξεπερνάει τις 2.700 άτομα.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αγγίξουν ή να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένες γυναίκες ακόμη και στις «ευκατάστατες» χώρες, αφού «απομένουν μόνες επειδή ζουν περισσότερο από τους άνδρες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της AGE Platform, M. Kurcharczyk. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη και οι ΜΚΟ Praksis, Γραμμή Ζωής, Αναπηρία Τώρα, το Ελληνικό Δίκτυο κατά της Φτώχειας, το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ινστιτούτο Νεολαίας.


Πηγή : Καθημερινή , 15/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου