Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Πλαφόν στα ντεσιμπέλ του iPod



Πλαφόν στα ντεσιμπέλ του iPod (TA NEAonline ΥΓΕΙΑ, 14/12/2009)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να τεθεί μέγιστη ένταση ήχου σε όλα τα mp3 players και τα iPod που πωλούνται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), για να προστατευθεί η ακοή των χρηστών τους.
Η πρόταση αυτή έρχεται έπειτα από μία έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι και προειδοποιούσε ότι έως 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάσχουν από μόνιμη απώλεια της ακοής, επειδή επί παρατεταμένο χρονικό διάστημα άκουγαν μουσική με φορητές συσκευές στη διαπασών. Οι ειδικοί της ΕΕ θέλουν η μέγιστη ένταση του ήχου να τεθεί στα 85 ντεσιμπέλ, με τους χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να φτάνουν έως το πολύ τα 100 ντεσιμπέλ. Τον επόμενο μήνα, θα αρχίσει δίμηνη διαβούλευση όλων των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ για να συζητούν οι προτάσεις αυτές. Η τελική απόφαση αναμένεται την άνοιξη. Μερικές φορητές συσκευές ήχου που εξετάστηκαν σε ευρωπαϊκά ερευνητικά εργαστήρια έφταναν τα 120 ντεσιμπέλ – ήχος αντίστοιχος με αυτόν που κάνει ένα αεροπλάνο κατά την απογείωση. Οι προηγμένες φορητές συσκευές ήχου θεωρούνται πιο επικίνδυνες για την ακοή απ’ ότι τα ηχοσυστήματα για το σπίτι ή τα παλαιού τύπου κασετόφωνα και πικ απ, διότι έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν πολλές ώρες μουσικής και συχνά τις χρησιμοποιούν νέοι άνθρωποι καθ’ οδόν προς τις δραστηριότητές τους, έχοντάς τες στην διαπασών για να μπλοκάρουν τους εξωτερικούς ήχους (όπως αυτοί του μποτιλιαρίσματος στους δρόμους).

Μη αναστρέψιμες
Όπως αναφέρουν οι ωτορινολαρυγγολόγοι, ολοένα περισσότεροι νέοι άνθρωποι φθάνουν στα ιατρεία τους με εμβοές (βουητό) των αυτιών ή μερική απώλεια της ακοής, εξαιτίας της άμεσης και παρατεταμένης έκθεσής τους στην πολύ δυνατή μουσική. Τέτοιου είδους βλάβες παρατηρούνταν έως πριν από μία δεκαετία κυρίως σε εργαζόμενους στην βιομηχανία. Οι βλάβες αυτές είναι μη αναστρέψιμες και συχνά έχουν συνέπειες στην επαγγελματική και στην κοινωνική ζωή των πασχόντων. Η απώλεια της ακοής παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, με το τουλάχιστον ένα τρίτο της βλάβης να αποδίδεται από τους ειδικούς στην δυνατή μουσική.

Πάσχει 1 στους 8
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας, ήδη 1 στα 8 παιδιά και εφήβους πάσχουν από απώλεια της ακοής λόγω μουσικής – έχουν δηλαδή μια αναπηρία που θα τα συνοδεύει την υπόλοιπη ζωή τους, αλλά θα μπορούσαν να την έχουν αποφύγει. Από την πλευρά του, το Εθνικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (ΝΙΟSΗ) των ΗΠΑ αναφέρει ότι ήχοι της τάξεως των 110 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή έπειτα από 1 λεπτό και 29 δευτερόλεπτα έκθεσης. Μάλιστα, αν εκτεθεί κάποιος σε ήχους τόσο δυνατούς ώστε να αισθανθεί πόνο στ’ αυτιά, και μία μόνο φορά να συμβεί αυτό αρκεί για να υποστεί μη αναστρέψιμες βλάβες. Το όριο πάνω από το οποίο θεωρείται ότι αρχίζουν οι βλάβες της ακοής είναι τα 85 ντεσιμπέλ. Για κάθε αύξηση του ήχου κατά 10 ντεσιμπέλ πάνω από τα 85, η έντασή του δεκαπλασιάζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου