Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Παρουσίαση χοροθεάτρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ



Η ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού που δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα. Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από τρία άτομα με κινητικά προβλήματα. τον Γιώργο Χρηστάκη, εμπνευστή και δημιουργό αυτής της πρωτοβουλίας, την Ειρήνη Ζαχαρά και τον Χρήστο Κυπριώτη. Στην ομάδα συμμετέχουν και άλλοι χορευτές, χορεύτριες και μουσικοί, καθώς κια άλλοι επαγγελματίες χωρίς κάποιο κινητικό πρόβλημα.

Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ' ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για τη σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος.
Η σύνθεση της ομάδας είναι πολύπλοκη. Οι συμμετέχοντες είναι και των δύο φύλων, διαφορετικών ηλικιών, με κινητικά, ψυχοκοινωνικά και "μη εμφανή" προβλήματα. Εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι κίνησης, αποδεικνύοντας ότι οι όποιες ιδιαιτερότητες μπορούν απλά να μετουσιωθούν σε τέχνη. Ένα μίγμα από σώματα, ιδεοπλέγματα, από μουσικές συνατήσεις, αλληλεπιδράσεις που ταξιδεύουν και δίνουν χρώμα στην ανθρώπινη υπόσταση.

Η ομάδα έχει οργανώσει εργαστήριο όπου παραδίδονται μαθήματα μέσω του πειραματισμού και της διαδραστικότητας σε όλους όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή έρευνα που μελετά την αλληλεπίδραση και τα στοιχεία εκείνα, που θα είνια ικανά να ταράξουν στερεότυπα και αναπαραστάσεις, και να αναδείξουν τη μεθοδολογία, τις λογικες΄και τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό. Τα ανοικτά μαθήματα έχουν σαν στόχο να φέρουν σε επαφή και να κάνουν γνωστό σε όποιον θα ήθελε να σχοληθεί αλλά και στο ευρύ κοινό, τις δραστηριότητες και το έργο της ομάδας, έτσι ώστε αυτή η προσπάθεια να αποκτήσει σταθερή προοπτική και συνεχή εξελικτική πορεία, ανοίγοντας έτσι καινούργιους ορίζοντες στους τόσο ευαίσθητους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού, της Κινητικής Αναπηρίας και της Ψυχικής Υγείας, αλλά και της Κοινωνικής Επιστήμης γενικότερα, όχι μόον στα Ελληνικά, αλλά και στα διεθνή πεδία ανάλογης δράσης. Το έργο της ομάδας, κατά βάση δεν έχει καμία σχέση με την αναπηρία, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου: Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία.

Χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ
Πληροφορίες: Γιώργος Χρηστάκης (υπεύθυνος ομάδας)
Γρεβενών 11, Περιστέρι Τ.Κ. 12131 Αθήνα
Τηλέφωνα: 2105317026, 6981267097 Fax: 2105317026
email: jiochri@gmail.com & dagipoli@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου