Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Παιδιά πεταμένα στο περιθώριο

Με πρωτοβουλία της διεύθυνσης Υγείας- Πρόνοιας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης διενεργήθηκε έρευνα με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου κατά τους μήνες Σπετέμβριο και Οκτώβριο και στην οποία συμμετείχαν 11 ιδρύματα από όλη τη χώρα και 33 διευθύνσεις πρόνοιας ισάριθμων νομαρχιών.
Η έρευνα αυτή κατέληξε ότι η Ελλάδα εμφανίζει τεράστιες ελλείψεις σε ιδρύματα και κατάλληλους χώρους φιλοξενίας κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, όπως και μονογονεϊκών οικογενειών, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να οδηγούνται μοιραία στον δρόμο και το περιθώριο.
Σε ποσοστό 60% τα ιδρύματα της χώρας δηλώνουν ότι οι δομές για την παιδική προστασία είναι ελάχιστες για τον αριθμό των παιδιών που χρειάζονται περίθαλψη, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν καθόλου χώροι για την αυτόνομη διαβίωσή τους μετά την απομάκρυνση από τα ιδρύματα. Επίσης, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ακόμη και οι υπάρχοντες χώροι αδυνατούν να προετοιμάσουν τα παιδιά για την ένταξή τους στην κοινωνία, λόγω έλλειψης σε ειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να στηρίξει την εκπαίδευσή τους.
Ταυτόχρονα, το κράτος συνεχρίζει να υποχρηματοδοτεί τα υφιστάμενα ιδρύματα και να επιδοτεί τα παιδιά με το πενιχρό ποσό των 45-50 ευρώ το μήνα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σχετικά με τη μεταϊδρυματική κοινωνική ένταξη των παιδιών. Το 45,5% των ιδρυμάτων και των υπηρεσιών πρόνοιας απάντησε ότι δεν υπάρχουν καθόλου δομές στο νομό τους, που να ασκούν ιδρυματική πολιτική, είτε ότι οι υπάρχουσες δομές δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τα παιδιά μετά την απομάκρυνσή τους από το ίδρυμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δύο στους τρεις νομούς δεν έχουν καμιά ενδιάμεση δομή αυτόνομης διαβίωσης για τα παιδιά που έχουν ενηλικιωθεί και πρέπει να απομακρυνθούν από το ίδρυμα.
Τέλος, εκτός από το γεγονός ότι τα παιδιά στα ιδρύματα μεγαλώνουν όχι στις καλύτερες δυνατές συνθήκες και χωρίς προοπτικές για επιτυχημένη κοινωνική επανένταξη μετά την ενηλικίωσή τους, είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου