Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς της Εύβοιας για το πρόγραμμα "Στηρίζομαι στα πόδια μου"


Το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών νομού Ευβοίας και το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ευβοίας διοργανώνουν τριήμερο βιωματικό σεμινάριο, στο πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και Αγωγής Υγείας «Στηρίζομαι στα Πόδια μου». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκίδα, στο Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών Ευβοίας, από 27 έως και 29 Νοεμβρίου και θα λάβουν μέρος σ' αυτό 16 εκπαιδευτικοί από τα γυμνάσια και λύκεια της Εύβοιας.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω στις αρχές και τη φιλοσοφία της πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, να εξοικειωθούν με τις μεθόδους βιωματικής μάθησης και να γνωρίσουν το υλικό «Στηρίζομαι τα πόδια μου».

Το πρόγραμμα «Στηρίζομαι στα Πόδια μου» συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, της αυτοεκτίμησης, των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, καθώς και στη βελτίωση των διαπροσωπικών τους σχέσεων, ενώ παράλληλα τους δίνει τα εφόδια ώστε να αντιστέκονται σε κοινωνικές πιέσεις και επιρροές, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση ουσιών.

Μέσα από ειδικές ασκήσεις και δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν οι μαθητές με το συντονισμό των καθηγητών τους, τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να μιλήσουν για τον εαυτό τους και τις ανησυχίες της εφηβείας τους, να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους και να αποκτήσουν υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Γενικά το πρόγραμμα αυτό προάγει την ψυχική και συναισθηματική υγεία του παιδιού και συμβάλλει στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ συγχρόνως συντελεί στη βελτίωση των σχέσεων επικοινωνίας μεταξύ μαθητών- εκπαιδευτικών.

Τα θέματα του σεμιναρίου θα εισηγηθούν:

  • Χαρά Σπηλιοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών νομού Ευβοίας
  • Σωτήρια Τζελφέ-Ανέστη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ευβοίας
  • Ελένη Ευθυμιάδου, Κοινωνιολόγος, Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών νομού Ευβοίας
  • Φραντζέσκα Ακριώτη, Ψυχολόγος, Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών νομού Ευβοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου