Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ρουτίνες για ήρεμα πρωινά

Το να φτάσει κανείς εγκαίρως στο σχολείο απαιτεί κορυφαίες εκτελεστικές λειτουργίες, καλή διαχείριση του χρόνου και συγκέντρωση. Αυτό εξηγεί τα καθυστερημένα πρωινά του παιδιού σας. Δείτε πώς μπορούν να σας βοηθήσουν οι ρουτίνες, τα σνακ πριν τον ύπνο και ένα αξιόπιστο ξυπνητήρι!

Το ξυπνητήρι χτυπάει. Το παιδί σας πετάγεται χαρούμενο από το κρεβάτι. Αφού βουρτσίσει τα δόντια του, κατευθύνεται προς την ντουλάπα και διαλέγει κάτι κατάλληλο για την εποχή. Πριν από την πρώτη μπουκιά δημητριακών, ελέγχει το σακίδιο του για να βεβαιωθεί ότι έχει μέσα όλα τα βιβλία και τα τετράδια που θα χρειαστεί. Στη συνέχεια βγαίνει να περιμένει το σχολικό λεωφορείο, 5 λεπτά νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα.

ΟΚ. Ακόμα δεν έχετε ξυπνήσει και βλέπετε ΟΝΕΙΡΟ!

Πιθανότατα, το πρωί σας ξεκινάει προσπαθώντας να ξυπνήσετε το παιδί σας, που δεν λέει με τίποτα να σηκωθεί. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, όταν περνάτε από το δωμάτιό του για να του πείτε να έρθει να φάει πρωινό, το βρίσκετε απορροφημένο σε ένα παιχνίδι, μισοντυμένο. Και μόλις καθίσει στο τραπέζι, σας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να φάει αυτό που του ετοιμάσατε.

Η έναρξη της ημέρας μπορεί να είναι αγχωτική για οποιονδήποτε γονέα, ιδιαίτερα για εμάς που τα παιδιά έχουν μας έχουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ) — και επομένως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσουν κάτι ή αφαιρούνται εύκολα. Δοκιμάστε αυτές τις ιδέες για να ξεκινήσετε τη μέρα σας ήρεμα και αποτελεσματικά.

Μακροπρόθεσμος Σχεδιασμός

Καθιερώστε και αναθεωρήστε την πρωινή σας ρουτίνα: Μαζί με το παιδί δημιουργήστε έναν πίνακα/ γράφημα με εικόνες ή λέξεις που θα περιγράφει λεπτομερώς τη σειρά με την οποία πρέπει να πραγματοποιείται κάθε πρωινή δραστηριότητα. Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει τη συνήθεια να αναφέρεται σε αυτό κάθε πρωί. Ή βάλτε το να κάνει μια ηχογράφηση στην οποία θα λέει στον εαυτό του τι να κάνει και πότε. Δεν χρειάζεται πια η γκρίνια του μπαμπά και της μαμάς για να γίνει κάτι!

Το προηγούμενο βράδυ
  • Προγραμματίστε να πάτε νωρίς για ύπνο: Η Ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητος για τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Ξεκινήστε τη βραδινή σας ρουτίνα αρκετά νωρίς ώστε το παιδί σας να έχει τις 10 ώρες ύπνου που χρειάζεται για να ξυπνήσει σωματικά και ψυχικά ανανεωμένο. Βάλτε το να κάνει ντουζ το βράδυ και μην το αφήνετε για το επόμενο πρωί που ο χρόνος πιέζει.
  • Δώστε του ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη πριν τον ύπνο: Η τρυπτοφάνη, η πρωτεΐνη που υπάρχει στο γάλα, τη γαλοπούλα και το κοτόπουλο, είναι ένας φυσικός βοηθός του ύπνου. Αλλά σχεδόν οποιοδήποτε σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη περίπου 30 λεπτά πριν ξαπλώσει είναι ένα αποτελεσματικό βοήθημα για τον ύπνο. Δοκιμάστε πλιγούρι βρώμης, δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα αυγό, λίγο κρέας ή ψάρι, τυρί, κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους.
  • Πάρτε τις αποφάσεις το προηγούμενο βράδυ: Ξεχωρίστε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει το επόμενο πρωί κι αφήστε τα έξω. Επίσης, αποφασίστε τι θα φάει για πρωινό και τι θα πάρει μαζί του στο σχολείο για να αποφύγετε τις δύσκολες αυτές συζητήσεις το πρωί.
  • Ετοιμάστε μαζί την τσάντα του: Τοποθετήστε τα τετράδια, τα φυλλάδια, τα βιβλία και ό,τι άλλο χρειάζεται στο σχολείο μέσα στο σακίδιό του — και αφήστε το κοντά στην πόρτα για να το βρει εύκολα το πρωί.


Το ξύπνημα
  • Επενδύστε σε ένα καλό ξυπνητήρι: Πιθανότατα θα χρειαστείτε ένα που θα ξυπνάει και νεκρούς. Ή αξιοποιήστε στο έπακρο το ξυπνητήρι που έχετε τοποθετώντας το σε ένα μεταλλικό ταψί πίτας κέρματα μέσα και τοποθετώντας το σε σημείο που δεν το φτάνει το παιδί αν τεντώσει το χέρι του.
  • Ξυπνήστε το απαλά με ένα άγγιγμα: Πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην αφή. Προσπαθήστε να σκουπίσετε απαλά με μια δροσερή, υγρή πετσέτα το μέτωπο και τα μάγουλα του νυσταγμένου παιδιού σας, ενώ ψιθυρίζετε έναν πρωινό χαιρετισμό. Αυτή η ρουτίνα πρέπει να συμφωνηθεί εκ των προτέρων για να αποφευχθεί η υπερδιέγερσή του.
  • Αφήστε το φως να μπει στο δωμάτιο : Εάν είναι φυσικό σκοτάδι έξω τη νύχτα, αφήστε τις κουρτίνες του υπνοδωματίου ανοιχτές για να επιτρέψετε στο φυσικό φως ξυπνήσει το παιδί σας το πρωί. Ή εγκαταστήστε έναν διακόπτη dimmer και ανάβετε το φως σταδιακά τα σκοτεινά πρωινά.
  • Δείτε αν μπορεί να παίρνει ένα μέρος του φαρμάκου του πριν ξυπνήσει: Εάν το παιδί σας παίρνει φάρμακα για τη ΔΕΠΥ, ρωτήστε το γιατρό του αν μπορεί να του δώσει μια ελάχιστη δόση φαρμάκων βραχείας δράσης 30 λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Δώστε το φάρμακο στο παιδί και στη συνέχεια αφήστε το να κοιμηθεί μέχρι την ώρα της αφύπνισης. Αυτή η μικρή ποσότητα φαρμάκου θα πρέπει να συμπληρώνει, και όχι να αντικαθιστά, την συνταγογραφούμενη πρωινή δόση.

Η διαδρομή από το κρεβάτι στην πόρτα
  • Απολαύστε το πρωινό σας: Το να τρώτε πρωινό μαζί είναι υπέροχο, εκτός φυσικά από τις περιπτώσεις που δεν είναι. Εάν το παιδί σας κάνει πόλεμο στο τραπέζι ή απλώς δυσκολεύεται να καθίσει και να φάει, αφήστε το να απολαύσει το γεύμα του στο δωμάτιό του καθώς ντύνεται. Ή δώστε του πρωινό με τη μορφή ενός φρούτου, ενός κομματιού τυριού και μιας μπάρα πρωινού. Κάντε ό,τι λειτουργεί και ξεχάστε τα «πρέπει».
  • Επιβραβεύστε το παιδί σας που τα κατάφερε να ετοιμαστεί άλλη μια μέρα: Αφήστε το παιδί σας να προσθέσει ένα αυτοκόλλητο στον πίνακα του και να βγει χαρούμενο και χωρίς γκρίνια από την πόρτα!


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου