Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο έφηβος μυρίζει σαν… τράγος; Δεν φταίει αυτός

Οι περισσότεροι γονείς εφήβων δεν χρειάζονται καμία έρευνα να τους πει πώς μυρίζουν τα βλαστάρια τους. Αρκεί να μπεις σε ένα εφηβικό δωμάτιο μετά τον ύπνο ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας· για κάποιον μυστηριώδη σε εμάς τους μεγαλύτερους λόγο, οι έφηβοι κλείνονται ερμητικά στα δωμάτιά τους, σαν να είναι πυρηνικά καταφύγια. Και με κλειστά πατζούρια, κάτι που συχνά σε κάνει να αναρωτιέσαι αν γέννησες βαμπίρ. 

Οσα συμβαίνουν μέσα σε αυτά τα άβατα παράγουν μυρωδιές που μπορεί να σκοτώσουν άνθρωπο αν ανοίξει απότομα και απροετοίμαστος την πόρτα. Μην ανησυχείτε, όμως, δεν είναι μόνο το δικό σας παιδί. Εδώ είναι χρήσιμες οι έρευνες, ώστε να μας καθησυχάζουν ότι δεν είμαστε μόνοι στον a priori χαμένο πόλεμο που λέγεται «εφηβεία». 

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται «μα, πού πήγε εκείνο το μυρωδάτο μωρό που κρατούσα στην αγκαλιά μου»; Και οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι τα μωρά μυρίζουν όμορφα επειδή τα φροντίζουμε και τα πλένουμε και τα αρωματίζουμε με πούδρες. Οι έφηβοι, πάλι, με το πλύσιμο δεν έχουν την καλύτερη σχέση. 

Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική: Μια νέα μελέτη, η οποία συνέκρινε τις μυρωδιές των εφήβων με αυτές των βρεφών και των νηπίων, αποκάλυψε ότι αν και υπήρχαν πολλές ομοιότητες μεταξύ των χημικών ουσιών που προέρχονταν από τους έφηβους και τα μικρά παιδιά, οι διαφορές ευνοούν τα μικρότερα παιδιά, των οποίων τα δείγματα οσμών σώματος είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας ένωσης με άρωμα λουλουδιών. Οι έφηβοι, από την άλλη πλευρά, παρήγαγαν μια ένωση που μύριζε σαν ιδρώτας και ούρα και είχε υψηλότερα επίπεδα ουσιών που μύριζαν τυρί, μούχλα και «σαν τράγος». 

Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Chemistry και τα συμπεράσματά της δημοσιεύθηκαν στους New York Times, είπαν ότι οι διαφορές που τεκμηρίωσαν «μπορεί να εξηγήσουν τη λιγότερο ευχάριστη οσμή του σώματος των εφήβων». 

Η οσμή του σώματος είναι ένα πολύπλοκο μείγμα αερομεταφερόμενων χημικών ουσιών, πολλές από τις οποίες παράγονται όταν ο ιδρώτας και το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που εκκρίνεται συνήθως μέσω των τριχοθυλακίων, διασπώνται από μικρόβια του δέρματος ή αντιδρούν με άλλες ενώσεις στον αέρα. Οι διαφορές στην οσμή μεταξύ των μικρών παιδιών και των εφήβων προέρχονται πιθανώς από αλλαγές που οφείλονται στην παραγωγή ιδρώτα και σμήγματος κατά την εφηβεία, είπαν οι ερευνητές. 

Για να συλλέξουν τα δείγματα της μυρωδιάς του σώματος, οι επιστήμονες έραψαν μικρά βαμβακερά έμπλαστρα στις μασχάλες των ρούχων τα οποία φορούσαν τα παιδιά και οι έφηβοι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απέχουν από τη χρήση αρωματικών προϊόντων υγιεινής και να μην τρώνε ιδιαίτερα αρωματικά τρόφιμα, όπως κρεμμύδια και σκόρδο, 48 ώρες πριν. 

Στο εργαστήριο, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις χημικές ενώσεις που είχαν διαποτίσει τα έμπλαστρα. 

Τα δείγματα οσμών από μικρά παιδιά περιείχαν τα περισσότερα από τα ίδια χημικά συστατικά με τα δείγματα από εφήβους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αλλά, υπήρχαν δύο ενώσεις, αμφότερες στεροειδή, που βρέθηκαν μόνο στα εφηβικά δείγματα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες που δεν ενεργοποιούνται μέχρι την εφηβεία εκκρίνουν ουσίες τις οποίες τα μικρόβια του δέρματος μετατρέπουν στα εν λόγω στεροειδή, κατέληξαν. 

Ο χαρακτηρισμός των αρωμάτων είναι δύσκολος, καθώς δεν υπάρχει παγκόσμια συναίνεση για το πώς να περιγράψουμε τις οσμές. Αλλος τη λέει «χαλασμένο τυρί», άλλος «κατσίκα», αλλά το νόημα είναι το ίδιο. 

Οι αναλύσεις των στεροειδών των εφήβων αποκάλυψαν ότι μια από τις ενώσεις μύριζε σανταλόξυλο και μόσχο. Η άλλη έμοιαζε επίσης με μόσχο, με τις ατυχείς προσθήκες αρωμάτων που μοιάζουν με ιδρώτα και ούρα. 

Τα καρβοξυλικά οξέα περιέχονται στο σμήγμα, η παραγωγή του οποίου επίσης αυξάνεται κατά την εφηβεία. Δίνουν ως τελικό αποτέλεσμα μυρωδιές που θυμίζουν μούχλα και τυρί. 

Οι ερευνητές θεωρούν ότι, συνδυαστικά, τα δύο στεροειδή, συν τα υψηλότερα επίπεδα καρβοξυλικών οξέων, μπορούν να εξηγήσουν γιατί η μυρωδιά του σώματος των εφήβων μπορεί να είναι ενοχλητική σε μερικούς ανθρώπους. 

Αν το έφηβο παιδί σας διαβάσει αυτό το άρθρο και σας πει «να, τα στεροειδή φταίνε», μην τσιμπήσετε, πάντως. Ενα καλό πλύσιμο πάντα βοηθάει… 

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου