Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Διάβασμα στο σπίτι: Δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται κάποιες φορές με τις ασκήσεις που έχουν για το σπίτι. Αλλά τα παιδιά που μαθαίνουν και σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο δυσκολεύονται περισσότερο από τα άλλα.

Η κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παιδί σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και να αποφύγετε τις μάχες.

Ακολουθούν ορισμένες κοινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στις ασκήσεις για το σπίτι και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τις ξεπεράσετε.

Η πρόκληση: Η βιασύνη των παιδιών

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες συνήθως βιάζονται όταν κάνουν τις ασκήσεις τους στο σπίτι επειδή προσπαθούν να τελειώσουν με αυτά που τους είναι δύσκολα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να βιάζονται εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην συγκέντρωση και στη μνήμη εργασίας

Η βιαστική εκτέλεση των ασκήσεων συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα πολλά λάθη και χαμηλής ποιότητας εργασίες. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά “χάνουν” το βασικότερο μέρος των εργασιών (κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι δεν εξασκούνται στις δεξιότητες που πρέπει ή δεν αποκτούν τις γνώσεις που επιθυμεί ο/ η εκπαιδευτικός να μεταδώσει με τα συγκεκριμένα έργα) . Μια λύση είναι να ζητήσετε από το παιδί σας να κάνει πρώτα τις εύκολες εργασίες και μετά να προχωράει σε πιο δύσκολες.

Η πρόκληση: Η δημιουργία σημειώσεων

Για πολλά παιδιά δεν είναι εύκολο να κρατάνε σημειώσεις. Μπορεί να δυσκολεύονται με το κινητικό μέρος της γραφής ή με την οργάνωση ιδεών σε μια σελίδα ή με το να διαβάζουν ένα κείμενο και να κρατάνε σημειώσεις ταυτόχρονα.

Η χρήση της μεθόδου “περίγραμμα” μπορεί να βοηθήσει. Στη μέθοδο αυτή το παιδί χωρίζει τις σημειώσεις του σε κύριες ιδέες, subtopics και λεπτομέρειες.

Η πρόκληση: Διαχείριση χρόνου και οργάνωση

Μερικά παιδιά - ιδίως τα παιδιά με δυσκολίες στις εκτελεστικές λειτουργίες- δυσκολεύονται να παρακολουθούν τον χρόνο και να προγραμματίζουν την ολοκλήρωση της δουλειάς τους.

Βοηθάτε το παιδί σας να κάνει ένα πρόγραμμα για τις ασκήσεις του όπου θα αναφέρεται η συγκεκριμένη ώρα και το μέρος που θα δουλέψει. Χρησιμοποιείτε ένα χρονόμετρο για να μπορεί να έχει καλύτερη αντίληψη του χρόνου.

Η πρόκληση: Η αποτελεσματική μελέτη

Πολλά παιδιά πρέπει να διδαχθούν πώς να μελετούν αποτελεσματικά, καθώς δεν χρησιμοποιούν τις σωστές στρατηγικές.

Ένα πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να δημιουργήσετε μια λίστα ελέγχου με όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά στη μελέτη. Ζητήστε από το παιδί σας να σημειώνει το καθένα βήμα όταν το ολοκληρώνει. Έτσι θα μπορούν να παρακολουθούν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

Η πρόκληση: Ανάκληση πληροφοριών

Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να συγκρατούν πληροφορίες, ώστε να τις χρησιμοποιούν αργότερα. (Αυτή η δεξιότητα ονομάζεται μνήμη εργασίας.) Έτσι μπορεί να μελετούν για ώρες αλλά να μην θυμούνται τίποτα την επόμενη μέρα.

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται, βοηθήστε το με οπτικά βοηθήματα μελέτης όπως γραφήματα, χάρτες ή σχέδια.

Η πρόκληση: Ανεξαρτησία κατά τη μάθηση

Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν και να κάνουν τις ασκήσεις τους για το σχολείο μόνα τους. Η χρήση ενός συμβολαίου εργασίας μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να θέτει ρεαλιστικούς στόχους. Ενθαρρύνετε το να σκέφτεται δυνατά.

Μερικές φορές, οι προκλήσεις στις ασκήσεις στο σπίτι δεν εξαφανίζονται παρά τις προσπάθειές σας. Σκεφτείτε μήπως τα παιδιά σας έχουν πολλές ασκήσεις και μιλήστε για τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς σας με τον/την εκπαιδευτικό του παιδιού σας.


Απόδοση του άρθρου Homework challenges and strategies

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου