Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Ηνωμένο Βασίλειο: σχολεία εγκαθιστούν στις τουαλέτες αισθητήρες που «ακούν» τους μαθητές

Τα σχολεία εγκαθιστούν λογισμικό «κατασκοπείας» που «ακούει ενεργά» τους μαθητές, για να καταπολεμήσει το άτμισμα, τον εκφοβισμό και τη φασαρία στις τουαλέτες.

Οι αισθητήρες μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να εντοπίζουν ορισμένες λέξεις-κλειδιά μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, οι οποίοι ενεργοποιούν ειδοποιήσεις σε επιλεγμένα μέλη του προσωπικού.

Μια εταιρεία που πωλεί τον εξοπλισμό λέει ότι μπορεί «να παρακολουθεί το προσωπικό ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε περιστατικά όπως ο εκφοβισμός από συναδέλφους».

Ωστόσο, η ανώτερη αξιωματούχος υπεράσπισης του Big Brother Watch, Madeleine Stone, είπε ότι «η μυστική παρακολούθηση των σχολικών λουτρών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των παιδιών και θα έκανε τους μαθητές και τους γονείς να νιώθουν βαθιά άβολα».

«Παραβίαση» της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στα σχολεία

«Κανένα σχολείο δεν πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκοπεύει τις ιδιωτικές συνομιλίες των παιδιών και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να είναι παράνομο. Αυτή η λανθασμένη επιτήρηση ενέχει έναν σαφή κίνδυνο προστασίας και δεν πρέπει να επιτρέπεται πουθενά σε σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Triton, που κατασκευάζει τον αισθητήρα 3D Sense pro, είπε ότι στόχος του είναι να «παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας έναντι απειλών όπως ο εκφοβισμός ή η σεξουαλική επίθεση σε αυτές τις περιοχές, ενισχύοντας ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον… για να ενισχύσει την ασφάλεια, όχι να παρακολουθεί καθημερινές συζητήσεις».

Ο αισθητήρας έχει 10 ενσωματωμένες λέξεις-κλειδιά, όπως «βοήθα με» και «σταμάτα». Οι διευθυντές σχολείων μπορούν επίσης να προσθέσουν 10 «προσαρμόσιμες» λέξεις-κλειδιά για ακρόαση.

Μια εταιρεία που πωλεί αισθητήρες, η Emergency Protection, περιέγραψε στον ιστότοπό της πώς λέξεις-κλειδιά και φράσεις «προστέθηκαν συνεχώς μέσω ενημερώσεων OTA [over-the-air]».

Ομοίως, οι έξυπνοι αισθητήρες Halo, που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία IPVideo (που ανήκει στη Motorola Solutions) είναι προφορτωμένοι με πέντε φράσεις-κλειδιά και τα σχολεία μπορούν να ζητήσουν να συμπεριλάβουν και άλλες.

Αφού η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδευτεί σε διαφορετικές προφορές νέων λέξεων-κλειδιών, το λογισμικό ενημερώνεται, ώστε αυτές οι λέξεις να μπορούν να ανιχνευθούν από όλους τους αισθητήρες Halo στα σχολεία σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ο Jon Glover, διευθυντής του πωλητή αισθητήρων Halo Millgate.

Το Schoolwatch, ένας άλλος πωλητής, είπε ότι εννέα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν το 3D Sense Pro, το οποίο πωλείται προς 999£. Η εταιρεία περιγράφει τον αλγόριθμο του αισθητήρα ως «ενεργητική ακρόαση» των μαθητών.

Όταν ρωτήθηκε για την ανησυχία για την κατασκοπεία, ο διευθύνων σύμβουλός του Schoolwatch, Andrew Jenkins, είπε ότι πρόσφατα είχε «πολλές συζητήσεις» για το θέμα στην εκπομπή BETT edtech.

Το προσωπικό έστειλε μηνύματα όταν ενεργοποιήθηκαν οι αισθητήρες

Η κύρια ανησυχία από τους υποψήφιους αγοραστές σχολείων ήταν εάν οι συνομιλίες παρακολουθούνται ζωντανά ή καταγράφονται.

«Η απάντηση είναι όχι… όταν ενεργοποιηθεί, το προσωπικό θα λάβει μια ειδοποίηση μέσω SMS, μέσω της εφαρμογής και του email του», είπε ο Jenkins. Τίποτα δεν σώζεται ούτε καταγράφεται, πρόσθεσε.

Περισσότερες από 1.500 σχολικές περιφέρειες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν έξυπνους αισθητήρες Halo, κατασκευασμένους από την αμερικανική εταιρεία IPVideo, που ανήκει στη Motorola Solutions.

Μεταξύ 30 και 40 έχουν πουληθεί σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κολέγια του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο Jon Glover, διευθυντής πωλήσεων αισθητήρων Halo Millgate.

Ορισμένα σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του Baxter College στο Kidderminster, συνδυάζουν τους αισθητήρες με κάμερες παρακολούθησης, οπότε όταν ενεργοποιούνται από έναν αισθητήρα ατμίσματος, απαθανατίζουν μαθητές να βγαίνουν από τις τουαλέτες/αποδυτήρια. Διαθέτει τέσσερις αισθητήρες, οι οποίοι συνδέονται με ένα cloud και μπορούν να διατηρήσουν δεδομένα για ένα χρόνο.

Η έκδοση 3C-PC του αισθητήρα μπορεί επίσης να μετρήσει πόσα άτομα βρίσκονται σε ένα δωμάτιο και να ειδοποιήσει εάν έχει πολύ θόρυβο ή αν εντοπίσουν πυροβολισμούς.

Το 66% των δασκάλων βρήκε μαθητές να ατμίζουν

Ο ιστότοπος του IPVideo προτείνει τα σχολεία να εγκαταστήσουν αισθητήρες σε αποδυτήρια, αίθουσες διδασκαλίας και κοιτώνες, καθώς και σε τουαλέτες.

Η Ecl-ips, ένας άλλος πωλητής αισθητήρων Halo, περιγράφει στον ιστότοπό της πώς μπορούν «να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του προσωπικού, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε περιστατικά όπως ο εκφοβισμός από συναδέλφους».

Οι φθηνότεροι ανιχνευτές ατμού τύπου συναγερμού πυρκαγιάς χρησιμοποιούνται ευρύτερα από τα σχολεία.

Σε περσινή έρευνα του Teacher Tap, τα δύο τρίτα των δασκάλων είπαν ότι βρήκαν μαθητές να ατμίζουν ή με εξοπλισμό ατμίσματος. Ένας στους πέντε είπε ότι ο μικρότερος μαθητής που πιάστηκε ήταν κάτω των 12 ετών.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την απαγόρευση των ατμών μιας χρήσης και μέτρα για την αποτροπή της κυκλοφορίας των ατμιστών σε παιδιά.

Η απείθαρχη συμπεριφορά στις σχολικές τουαλέτες αποτελεί εδώ και καιρό ένα ζήτημα που απασχολεί τον εκπαιδευτικό κόσμο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των τουαλετών που κατασκευάστηκαν από το 2010 δεν περιλαμβάνουν πόρτα στο διάδρομο, ενώ πολλές φορές αφαιρείται για λόγους παρακολούθησης.

Τα σχολεία εγκαθιστούν τεχνολογία μετά την κατάρρευση των μαθητών

Το Κολέγιο St Joseph, στο Stoke-on-Trent, τοποθέτησε τους Halo Sensors σε δύο τουαλέτες τον Σεπτέμβριο. Επειδή τις πρώτες εβδομάδες αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ενεργοί, εγκατέστησε άλλους πέντε αλλού.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια Charlotte Slattery είπε ότι «ενδιαφέρονταν περισσότερο» για την ειδοποίηση ατμίσματος παρά για τις λειτουργίες ανίχνευσης λέξεων-κλειδιών και θορύβου του αισθητήρα, αν και χρησιμοποιούν και αυτές.

Το σχολείο δεν είχε ζητήσει τη συναίνεση των γονέων, αλλά η ανατροφοδότηση των γονέων σχετικά με τη στρατηγική τους στο άτμισμα ήταν «πολύ θετική».

Η Kay Firth-Butterfield, διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου για Αξιόπιστη Τεχνολογία, είπε ότι πρέπει πρώτα να ζητηθεί η συγκατάθεση των γονέων. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Schoolwatch είπε ότι τα σχολεία δεν χρειάζονται γονική άδεια επειδή δεν αποθηκεύονται προσωπικές πληροφορίες.

Το γυμνάσιο St Joseph's RC, στο Χόργουιτς, τοποθέτησε αισθητήρες Halo σε τουαλέτες τον Σεπτέμβριο μετά από τρεις περιπτώσεις μαθητών που κατέρρευσαν μετά από χρήση ατμοποιητών THC. Ενεργοποιήθηκαν 112 φορές την ημέρα στην αρχή, αλλά οι περιπτώσεις έχουν μειωθεί.

Ο Διευθυντής Τόνι ΜακΚέιμπ «δεν γνώριζε» ότι οι αισθητήρες ανιχνεύουν λέξεις-κλειδιά και «αν το κάνουν, δεν το έχουμε παρακολουθήσει».

Μια πρόσφατη αναφορά των LA Times διαπίστωσε ότι οι αισθητήρες ατμού δεν είναι πάντα αποτελεσματικοί. Ενεργοποιούνταν «τόσο συχνά, που οι διαχειριστές ένιωθαν ότι ήταν άχρηστο να ελέγχουν κάθε φορά το υλικό ασφαλείας», είπε ο Μάικλ Άλμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της περιφέρειας γυμνασίου San Dieguito Union της Καλιφόρνια.


Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου