Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Ειδικά σχολεία στην Πυλαία: Αντίστροφη μέτρηση για το«λουκέτο» – Υπό μελέτη πιθανή λύση

Αντίστροφη μέτρηση για το προαναγγελθέν κλείσιμο του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας και του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου για παιδιά με αυτισμό στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.

Σε δέκα μέρες λήγει η διορία που έδωσε ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, για τη λειτουργία των σχολείων αυτών στο κτήριο όπου στεγάζονται, στην περιοχή της Πυλαίας, το οποίο έχει κριθεί ακατάλληλο.

Πρόκειται για όροφο βιοτεχνικού κτηρίου, επί της 17ης Νοεμβρίου, ο οποίος είναι ακατάλληλος για να λειτουργεί ως σχολείο, κάτι που διαπιστώθηκε και από την ίδια την Πολεοδομία. Είναι ενδεικτικό ότι κάτω από τον όροφο όπου κάνουν μάθημα περίπου 80 μαθητές με αναπηρία από όλη τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, στεγάζεται και λειτουργεί αποθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, με μηχανήματα και συνεργεία να πηγαινοέρχονται ενώ τα παιδιά κάνουν μάθημα!

Η ίδια η Πολεοδομία ήρθε να επιβεβαιώσει τις διαμαρτυρίες στις οποίες εδώ και χρόνια προέβαιναν οι γονείς και να κρίνει με εκθέσεις της ακατάλληλο τον χώρο (κάτι,βέβαια, που προκαλεί ερωτηματικά καθώς ο χώρος ενοικιάζεται εδώ και δεκαετίες…)

«Είμαστε ανυποχώρητοι στην ημερομηνία που δώσαμε για να βρεθεί λύση και αυτή είναι η19η Φεβρουαρίου. Ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο μη αδειοδοτημένο κτίριο δεν μπορεί να στεγάζει εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών και μάλιστα ΑμεΑ», ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά μιλώντας στο TheOpinion ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Μάλιστα, αν και η ευθύνη για τη στέγαση σχολείων βαραίνει τους δήμους, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ειδικά αυτά σχολεία είναι υπερτοπικά, αφού σε αυτά πηγαίνουν μαθητές από όλη τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόταση από άλλο δήμο της ανατολικής Θεσσαλονίκης τα τρία ειδικά σχολεία που σήμερα λειτουργούν στην Πυλαία να μεταστεγαστούν σε κτήριο που υπάρχει στα όρια του δήμου αυτού. Στο ίδιο κτήριο θα μεταστεγαστεί και ειδικό σχολείο του εν λόγω δήμου. Ωστόσο, υπάρχει αίτημα το ποσό που απαιτείται για τη μίσθωση του ακινήτου να καλυφθεί από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τον δήμο, αφού πρόκειται για υπερτοπικά σχολεία.

Μέχρι τότε, υπάρχει πρόβλεψη οι μαθητές των σχολείων να διαμοιραστούν σε άλλα υπάρχοντα σχολεία στον νομό, κάτι συναντά την έντονη αντίδραση των γονέων.

Βρέθηκε κτήριο;

Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί έγγραφο που δίνει στη δημοσιότητα ο επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, Πάρης Τσογκαρλίδης.

Σύμφωνα με αυτό, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διενήργησε ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη για την εύρεση κτηρίου, κατατέθηκε μία προσφορά για κτήριο στο Πουρνάρι Πυλαίας που θα μπορούσε με τροποποιήσεις να στεγάσει ένα σχολείο. Ωστόσο, ενώ η πλειοψηφία της αρμόδιας επιτροπής που το εξέτασε ήταν θετική, η αντιδήμαρχος Παιδείας Ελένη Γιαννούδη, που είναι μέλος της επιτροπής, εξέφρασε την αντίρρησή της, αφού το προταθέν κτήριο εκτείνεται σε 960 τμ., την ώρα που όρος του διαγωνισμού είναι η επιφάνεια του κτηρίου να είναι τουλάχιστον 1.737 τ.μ.

Δεν θα μπορούσε αυτό το κτήριο να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον για ένα σχολείο;

«Ο δήμος μας έχει κάνει τρεις διαγωνισμούς, που κηρύχθηκαν άγονοι καθώς δεν δείχνουν ενδιαφέρον ιδιοκτήτες κτηρίων που να πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που προβλέπει το λεγόμενο κτηριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας», εξηγεί στο TheOpinion o κ.Καϊτεζίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο δήμος κάνει έναν δημόσιο διαγωνισμό, βάσει του κτηριολογικού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ελάχιστη επιφάνεια τα 1.737 τ.μ. Δεν μπορεί να κάνει διαγωνισμό με όσα τετραγωνικά θέλει! Και να θέλαμε, δεν μπορούμε να το νοικιάσουμε, αφού δεν πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις», ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος.
Οι γονείς

Τον… Γολγοθά τους περιγράφουν οι γονείς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, που όπως λένε, «εδώ και 15 χρόνια στεγάζεται μέσα σε ένα εν ενεργεία επικίνδυνο εργοστασιακό χώρο».

«Τα παιδιά μας έχουν γίνει παίγνιο ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες που υποτίθεται ότι μεριμνούν να τα στεγάσουν σε ένα ασφαλές κτίριο. Αντιμετωπίζονται ως “βαρίδιο” και μας δίνεται η εντύπωση ότι ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη πασχίζει όχι να τα στεγάσει όπως ισχυρίζεται, αλλά να τα “ξεφορτωθεί”, επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη της μέριμνάς τους σε άλλους Δήμους», επισημαίνουν.

Αναφέρονται επίσης στο κτήριο στο Πουρνάρι Πυλαίας ρωτώντας τον δήμαρχο γιατί απορρίπτει «ελαφρά τη καρδία το μοναδικό κτίριο το οποίο αποτελεί και τη μοναδική υποψηφιότητα στον τελευταίο διαγωνισμό που διενήργησε ο Δήμος, παρόλο που πρόκειται για χώρο εκπαιδευτηρίου, καθ’ όλα κατάλληλο, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής» και προσθέτουν απευθυνόμενοι στον δήμαρχο: «Επικαλείστε το γράμμα του νόμου σχετικά με τα τετραγωνικά που “λείπουν” από το υποψήφιο κτίριο, γιατί όμως δεν δείξατε παρόμοια “εμμονή στην νομιμότητα” για το ακατάλληλο , βλαπτικό και επικίνδυνο κτίριο στο οποίο στεγάζετε τα παιδιά μας πάνω από μια δεκαετία;».

Πηγή: theopinion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου