Με τον πρόσφατο νόμο 5078/2023 σε έναν από τους καλυπτόμενους από το ασφαλιστικό μας σύστημα κίνδυνο, την αναπηρία, επήλθε μια σημαντική αλλαγή. Είναι η δυνατότητα που παρέχεται πλέον στους συνταξιούχους αναπηρίας, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, να εργάζονται, χωρίς αυτό να συνεπάγεται είτε μείωση είτε διακοπή της καταβολής της σύνταξης.
Τι αλλάζει
Υπενθυμίζω ότι μέχρι την πρόσφατη νομοθέτηση η χορήγηση σύνταξης αναπηρίας ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με την μερική ή ολική απώλεια της βιοποριστικής ικανανότητος του ασφαλισμένου. Βεβαίως πρέπει στα πλαίσια της ορθής λειτουργίας της νέας ρύθμισης, να επέλθουν πρόσθετες αλλαγές στις σχετικές διατάξεις. Για παράδειγμα να μην απαιτείται για την χορήγηση της σύνταξης, διακοπή της εργασίας, κάτι που από ότι μαθαίνουμε προωθείται ήδη με νέα νομοθετική ρύθμιση.
Η αλλαγή αυτή, κατά την άποψη μου, σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση του κινδύνου της αναπηρίας από το ασφαλιστικό μας σύστημα, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο θέμα της παροχής, χωρίς επιπτώσεις, δυνατότητος εργασίας στους συνταξιούχους αναπηρίας.
Τι θα εξετάσει το Υπ.Εργασίας
Τα τελευταία 15 χρόνια υπό την πίεση των οικονομικών προβλημάτων αλλά και των απαιτήσεων των δανειστών μας, νομοθετήθηκαν ρυθμίσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τις αναγκαιότητες για κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη αυτών, που ακριβώς λόγω εμφάνισης προβλήματος υγείας, έχουν την ανάγκη προστασίας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Κι αυτό βεβαίως πλην άλλων περιλαμβάνει και τα ηλικιακά όρια, αλλά και τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατηγοριών ασφαλισμένων, όπως είναι οι γονείς, σύζυγοι κλπ ατόμων με αναπηρία.
Στο Υπουργείο Εργασίας ήδη ξεκίνησε συνεδριάσεις Επιτροπή που θα εξετάσει τα θέματα της αναπηρίας.
Όλοι ελπίζουν και κυρίως αυτοί που προσδοκούν στην αποτελεσματικότερη κοινωνικοασφαλιστική προστασία της αναπηρίας, η Επιτροπή να προχωρήσει σε προτάσεις που θα βοηθούν αυτούς τους ασφαλισμένους που χρήζουν προστασίας και βέβαια μετά τις προτάσεις να έχουμε και τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να καταλήξουμε σε μια αποτελεσματική και ουσιαστική λειτουργία του θεσμού της αναπηρίας.
Κατ΄ αρχήν πάντοτε θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την διατήρηση της αναλογιστικής ισορροπίας του συστήματος. Δεύτερον, θα πρέπει να εξετάσουμε μήπως τμήμα αυτής της προστασίας, ιδίως σε περιπτώσεις που τα προνοιακά χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα έντονα, να καλύπτεται από την πρόνοια και όχι την κοινωνική ασφάλιση.
Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να στοχεύουν την καλύτερη προστασία των δικαιούχων.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου