Οι προτάσεις που ακολουθούν είναι δυνατό να συμβάλλουν στη μείωση και την αποτελεσματικότερη πρόληψη της βίαιης συμπεριφοράς.
Στο σχολείο με ενημέρωσαν ότι ο γιος μου 12 ετών είναι όλο και πιο επικριτικός και επιθετικός στα διαλλείματα απέναντι στους συμμαθητές του. Στο σπίτι παρατηρώ ότι τσακώνεται έντονα με την μικρότερη αδερφή του. Δεν ξέρω από που έρχεται αυτός ο θυμός. Μπορώ να μάθω λίγα περισσότερα για την επιθετικότητα ενώς αγοριού που μπαίνει στην εφηβεία;
-Νίκος, πατέρας 12χρονου μαθητή.
Η σωστή διαπαιδαγώγιση ενός παιδιού είναι αρκετά ικανή ώστε να το βοηθήσει να γίνει ένας ισορροπημένος ενήλικος. Μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές ιδέες που μπορεί να σας στηρίξουν σε αυτή σας την προσπάθεια.
Οι γονείς θα πρέπει να ενδυναμώνουν το παιδί προσφέροντας του επιλογές σεβόμενοι τις επιθυμίες του. Ματαίωση των βασικών συναισθηματικών αναγκών συνήθως πυροδοτεί εκρήξεις θυμού.
Για την πρόληψη της βίαιης συμπεριφοράς, θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολικές επικρίσεις ενώ αντίθετα να χρησιμοποιείται ο έπαινος όσο γίνεται συχνότερα. Η διαρκής ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς αποτελεί σημαντικό όπλο της πρόληψης.
Οι εκπαιδευτικοί καλό είναι να δίνουν στο παιδί να κατανοήσει ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά τα θέματα που το αφορούν και ότι είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν χρόνο σε αυτά.
Θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να αποτελούν ένα υγιές πρότυπο ταύτισης για το παιδί με την συμπεριφορά τους καθώς είναι γνωστό ότι συνήθως το παιδί μιμείται και αναπαράγει συμπεριφορές και αντιδράσεις των οικείων του.
Ο έλεγχος της παρακολούθησης σκηνών βίας από τα παιδιά στην τηλεόραση και κινηματογράφο, κρίνεται επιβεβλημένος για την πρόληψη της βίαιης συμπεριφοράς. Οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν συνολικά “το τηλεοπτικό περιβάλλον” του σπιτιού τους και το πόσες ώρες τελικά βλέπει το παιδί τους τηλεόραση.
Οι απαραίτητες δεξιότητες για την επίλυση διαπροσωπικών συγκρούσεων αρχίζουν να μαθαίνονται κατά τη διάρκεια των πρώτων παιδικών χρόνων και κατακτώνται κατά την εφηβική ηλικία. Για τον λόγο αυτό η εκμάθηση τους είναι απαραίτητο να γίνεται μέσω της σωστής καθοδήγησης, και της ενίσχυσης της επιτρεπτής κάθε φορά πρακτικής, από το περιβάλλον του παιδιού : δηλαδή την οικογένεια και το σχολείο.
Για την πρόληψη της βίαιης συμπεριφοράς είναι και η πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών μέσα από προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης γονέων, οικογενειακής υποστήριξης κ.λ.π.
Συνοψίζοντας: θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επιθετικότητα ως συμπεριφορά είναι το σύμπτωμα πίσω από το οποίο κρύβονται συνήθως η δυσκολία του παιδιού-εφήβου να διαχειριστεί μία στρεσογόνο κατάσταση καθώς και η ανάγκη του για περισσότερη προσοχή και αγάπη. Η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου αντίληψης και ερμηνείας των προβλημάτων συμπεριφοράς από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μπορεί να επιφέρει ένα θετικό κλίμα στη σχέση με τα παιδιά που έχουν προβληματική συμπεριφορά και να αντιστρέψει μια αρνητικά φορτισμένη σχέση που ως τέτοια είναι δύσκολο να οδηγήσει σε μια αλλαγή της συμπεριφοράς.
Πηγή: babyspace
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου