Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Stephen King: Σύρτε τον κ@λο σας σε μία βιβλιοθήκη και ανακαλύψτε μόνοι σας τι δεν θέλουν να διαβάσετε

Δεν μασάει τα λόγια του ο συγγραφέας Stephen King, όταν η κουβέντα έρχεται στη λίστα με τα απαγορευμένα –για μαθητές- βιβλία και φροντίζει να απευθύνεται απευθείας στους ενδιαφερόμενους –μαθητές και σπουδαστές- για να περάσει το μήνυμά του. Όπως δήλωσε, μάλιστα, πρόσφατα θέλει οι ίδιοι οι μαθητές «να ανακαλύψουν τι δεν θέλουν κάποιοι να διαβάσουν».

Γιατί, όμως, ο συγγραφέας προχώρησε σε αυτή τη δήλωση;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται «δραματική επέκταση της απαγόρευσης βιβλίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οργάνωση PEN America, με το 41% των βιβλίων που απαγορεύονται στα σχολεία κατά τη σχολική χρονιά 2021-22 να περιέχουν χαρακτήρες ή θέματα ΛΟΑΤΚΙ+.

Πολλά βιβλία (40%) που μπήκαν στο στόχαστρο περιείχαν έγχρωμο χαρακτήρα, ενώ ένα επιπλέον 21% ασχολήθηκε άμεσα με θέματα φυλής και ρατσισμού.

Σύμφωνα με την PEN όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας «συντονισμένης εκστρατείας», που έρχεται εν μέσω ευρύτερων προσπαθειών για τη διαγραφή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τις σχολικές αίθουσες και τη δημόσια ζωή.

Όμως, ο King πριν από λίγες μέρες εκφράστηκε δημοσίως μέσω Twitter γι’ αυτή την καμπάνια αποκλεισμού τίτλων και συγγραφέων από τη σχολική ζωή και κάλεσε τους μαθητές να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση και μαζί τα βιβλία που οι επίσημοι φορείς τους απαγορεύουν να διαβάσουν.

«Γεια σας, παιδιά! Είναι ο παλιός σας φίλος Steve King που σας λέει ότι αν απαγορεύσουν ένα βιβλίο στο σχολείο σας, σύρετε τον κ@λο σας στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο ή τη βιβλιοθήκη το συντομότερο δυνατό και ανακαλύψτε μόνοι σας τι δεν θέλουν να διαβάσετε».

Το tweet του, το οποίο αναρτήθηκε την Τετάρτη (18 Ιανουαρίου), έχει αναδημοσιευτεί περισσότερες από 140.000 φορές, κάτι που δείχνει ότι η κατάσταση με τους περιορισμούς αυτού του είδους έχει φτάσει σε ένα σημείο που σίγουρα χρήζει συζήτησης και αντιπαραθέσεων, ασχέτως αν κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν τολμά μία τέτοια κίνηση.

Πολλοί υποστήριξαν την πρότασή του, με έναν follower να επισημαίνει ότι οι νέοι μπορεί να απογοητευτούν από το πόσο καθόλου ενδιαφέροντα ή έστω ελκυστικά μπορεί να είναι πολλά από τα απαγορευμένα βιβλία.

Άλλοι όμως δεν ήταν τόσο υποστηρικτικοί και συνέχισαν στη γνώριμη γραμμή της ρητορικής μίσους εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που έχει προκαλέσει την επέκταση της λίστας απαγορευμένων βιβλίων στα σχολεία. Η υποστήριξη του King έρχεται σε μια εποχή που τα ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλία γνωρίζουν πρωτοφανείς περιορισμούς και όχι μόνο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αλλά και στο mainstream εμπόριο, με σημαντικά εμπόδια στο δίκτυο διανομής και τη διαφήμιση.

Φυσικά, όσο θλιβερή είναι αυτή η εξέλιξη, τόσο καταντά και γραφική και κάποτε για γέλια. Για παράδειγμα, στη Φλόριντα, σε κάποια σχολεία απαγορεύθηκε ένα αξιολάτρευτο βιβλίο για την αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού πιγκουίνων του ίδιου φύλου που μεγαλώνει ένα νεοσσό. Αυτό ήταν μία από τις προεκτάσεις του διαβόητου νόμου “don’t say gay” (γνωστού και ως Νόμου HB 1557), σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η συζήτηση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου στα σχολεία της Φλόριντα μέχρι την τρίτη τάξη. Ο αντι-LGBTQΙ+ κυβερνήτης Ron DeSantis υπερασπίστηκε και υπέγραψε το μέτρο ως νόμο τον Μάρτιο του 2022.

Την ίδια στιγμή, στο Μίσιγκαν μια βιβλιοθηκονόμος κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές και τηλεφωνικές ύβρεις, επειδή η βιβλιοθήκη της πολιτείας διέθετε βιβλία με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο.

Σύμφωνα με το PEN America, ένα δίκτυο συντηρητικών ομάδων με αυξανόμενη επιρροή εργάζεται αδιάκοπα τους τελευταίους μήνες για την απαγόρευση ολοένα και περισσότερων βιβλίων από τις σχολικές βιβλιοθήκες.

Από την άλλη, όμως, ο Stephen King εδώ και δύο χρόνια έχει δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του να στηρίξει τα δικαιώματα της LGBTQΙ+ κοινότητας, ενώνοντας τη φωνή του με συναδέλφους του όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Νιλ Γκέιμαν (και περισσότερες από 1.800 προσωπικότητες της αμερικανικής και καναδικής λογοτεχνίας που δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τα τρανς και non binary άτομα).

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο King έχει έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με τη JK Rowling, μετά τις γνωστές επιθέσεις της στα τρανς άτομα, με τον συγγραφέα να ενημερώνει ότι η «μαμά του Χάρι Πότερ» τον «μπλόκαρε» στα social media, όταν εκείνος φρόντισε να γράψει στα εκατομμύρια των followers του ότι «ναι, οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες».

Ο ίδιος πάντως και παρά το αυτόματο μπλοκ που «έφαγε» από τη Rowling φρόντισε να εξηγήσει ότι έχει δικαίωμα να λέει τη γνώμη της. Φυσικά, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο King τα λέει όλα αυτά με καθαρά «εμπορικό» κίνητρο και, βεβαίως, εννοούν τις αναφορές του συγγραφέα πριν από λίγο καιρό στην πρόθεσή του να δώσει μία queer πλοκή στην ταινία “It - Chapter Two”. Ο ίδιος πάντως σε συνέντευξή του στο Vanity Fair είχε εξηγήσει ότι είναι κάτι που τον γοητεύει, το θεωρεί ευφυές, αλλά δεν είναι και πολύ σίγουρος για το «σηκώνει» η πλοκή ενός λογοτεχνικού δημιουργήματος που έχει ήδη κάνει τον κύκλο του.

Με στοιχεία από PinkNews
Πηγή: LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου