Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

«Πολύχρωμα παγωτά»: Μαθαίνοντας τα χρώματα παίζοντας

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε πράγματα σε παιδιά βρεφικής, προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι φυσικά το ΠΑΙΧΝΙΔΙ! Μέσα από σύντομα απλά παιχνίδια με φτηνά υλικά που βρίσκουμε εύκολα, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να κατακτήσει νέες δεξιότητες χωρίς να το καταλάβει!

«Τα πολύχρωμα παγωτά» είναι για μια απλή και ευχάριστη δραστηριότητα κατάλληλη για κωφά/ βαρήκοα παιδιά που εξασκούνται στη χρήση προφορικού λόγου και νοηματικής γλώσσας, καθώς και για παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού και για παιδιά με Νοητική Καθυστέρηση με δυσκολίες στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου.

Θα χρειαστούμε πλαστελίνες πολλών διαφορετικών χρωμάτων, χαρτόνι ή καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Μπορούμε να κάνουμε παγωτά -χωνάκια από χαρτόνι ή παγωτά- κυπελάκια από καπάκια.




Φτιάχνουμε αρχικά μαζί με τα παιδιά μπαλίτσες από όλα τα χρώματα της πλαστελίνης και τα αφήνουμε μπροστά μας. Στη συνέχεια φτιάχνουμε τα χωνάκια μας ή παίρνουμε τα καπάκια μπροστά μας.

Κάθε παίκτης λέει στον άλλο τι παγωτό να του φτιάξει αρθρώνοντας τις λέξεις των χρωμάτων ή παράγοντας τα αντίστοιχα νοήματα.




Φροντίζουμε στην αρχή οι λέξεις να αρθρώνονται και τα νοήματα να σχηματίζονται σωστά και καθαρά από ικανούς χρήστες της γλώσσας (ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά) και στη συνέχεια από τα παιδιά που πρέπει να εξασκηθούν στη χρήση του συγκεκριμένου λεξιλογίου. Όταν το παιδί αρθρώνει τις λέξεις ή σχηματίζει τα νοήματα μπορούμε να του παρουσιάζουμε το σωστό πρότυπο χωρίς να το διορθώνουμε με πιεστικό τρόπο, αλλά επαναλαμβάνοντας το χρώμα που μας λέει σαν να μονολογούμε, σαν να καθοδηγούμε τον εαυτό μας να επιλέξουμε τη σωστή μπαλίτσα.




Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου