Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Η μάχη της εστίας: Τεράστια ζήτηση, αλλά ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια για τους φοιτητές - Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Τεράστια αγωνία για μια θέση στις φοιτητικές εστίες έχουν οι νέοι φοιτητές οι οποίοι αυτές τις μέρες καλούνται να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις στα πανεπιστήμια, που έχουν εισαχθεί. Το υψηλά ενοίκια και η δύσκολη οικονομική κατάσταση των οικογενειών οδηγούν τους νέους που πληρούν τα κριτήρια, να ψάχνουν εναγωνίως στέγη στις εστίες των ΑΕΙ, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για όλους. Πολλά ΑΕΙ τόσο στην Αττική όσο και σε περιφερειακές πόλεις, δεν διαθέτουν εστίες ή αυτές που έχουν δεν επαρκούν και έτσι αναγκάζονται να μισθώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Αυτές τις ημέρες και όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές των πρωτοετών τα πανεπιστήμια θα κάνουν την επιλογή των φοιτητών που θα στεγάσουν.

Κάθε φοιτητική εστία ορίζει τον αριθμό και τον τρόπο επιλογής των φοιτητών με τον Εσωτερικό Κανονισμό της και συνήθως προτεραιότητα έχουν οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές. Για την επιλογή των φοιτητών λαμβάνονται υπόψη κυρίως κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Τα συγκροτήματα των εστιών ποικίλουν, ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Σε γενικές γραμμές οι νέοι φοιτητές πρέπει αυτές τις μέρες να αναζητήσουν τις σχετικές πληροφορίες από τα τμήματα τους για να μη χάσουν τις προθεσμίες. Επίσης θα πρέπει να ξέρουν ότι πολλά πανεπιστήμια αλλά και φορείς διαθέτουν στέγη για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών (με υψηλές επιδόσεις, πολύτεκνους, ορφανούς, μόνο για φοιτήτριες, πυρόπληκτους ή όσους έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές κ.α) προκειμένου να τους συνδράμουν στις σπουδές τους. Στο πλαίσιο αυτό οι νέοι φοιτητές πρέπει να αναζητήσουν αυτές τις πληροφορίες μέσω των ίδιων των ιδρυμάτων και των Γραφείων Φοιτητικής Μέριμνας.

Πανεπιστήμιο Αθήνας

Το ΕΚΠΑ ανακοίνωσε ότι η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων εισδοχής για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 παρατείνεται έως τις 08/10/2023 και επισημαίνεται ότι οι Αιτήσεις με Αρ. Πρωτ. 09/10/2023 δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν. Οι φοιτητές πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση εισδοχής ηλεκτρονικά στο https://eprotocol.uoa.gr/ , συνδεόμενοι είτε με τον λογαριασμό τους στο Παν/μιο, είτε μέσω TAXISnet. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται με όλα τα συνημμένα έγγραφα που ζητούνται χωρίς εκκρεμότητες. Στην ηλεκτρονική υποβολή, κάθε πιστοποιητικό θα υποβάλλεται με την μορφή ενός (1) ψηφιακού αρχείου (.pdf) που θα περιλαμβάνει όλες τις σελίδες του και ΟΧΙ μόνο την πρώτη. Σε περίπτωση που λείπουν σελίδες από το πιστοποιητικό, η αίτηση θα χαρακτηρίζεται ως ΕΛΛΙΠΗΣ.

Διευκρινίσεις:

· Στην θέση της βεβαίωσης σπουδών, οι πρωτοετείς φοιτητές πρέπει οπωσδήποτε να επισυνάψουν το δελτίο επιτυχίας τους, στο οποίο θα φαίνεται το τμήμα εισαγωγής τους στο ΕΚΠΑ αποκλειστικά, διαφορετικά οι αιτήσεις τους δεν θα μπορούν να εξεταστούν. Στη συνέχεια μόλις παραλάβουν τη βεβαίωση εγγραφής από το ΕΚΠΑ, την αποστέλλουν στη γραμματεία της φοιτητικής εστίας με e-mail αναφέροντας τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους.


· Φοιτητές επιτυχόντες σε άλλη πόλη, οι οποίοι πρόκειται να κάνουν αίτηση μετεγγραφής για τμήμα του ΕΚΠΑ, πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση για στέγαση μέσα στην παραπάνω προθεσμία, επισυνάπτοντας το δελτίο επιτυχίας και σημειώνοντας στην παραπάνω Υπεύθυνη Δήλωση ότι είναι σε αναμονή μετεγγραφής στο ΕΚΠΑ.

· Οι αιτήσεις των φοιτητών που ανήκουν σε ειδική κατηγορία (ομογενών, αλλοδαπών, 5% και Αθλητών), και εφόσον τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από το υπουργείο παιδείας με καθυστέρηση, θα γίνονται δεκτές από την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και για 10 ημέρες και θα αποφασίζεται από την Εφορεία η ενσωμάτωσή τους στις εμπρόθεσμες αιτήσεις του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

· Στο πεδίο του αριθμού Μητρώου σχολής στην αίτηση, οι πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αριθμό μητρώου θα συμπληρώσουν 0.

· Φοιτητές άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχουν δικαίωμα αίτησης μόνο στην περίπτωση που έχουν αδερφό/ή οικότροφο της Φοιτητικής Εστίας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να το αναφέρουν στην Υπεύθυνη Δήλωση.

· Το όριο ηλικίας είναι αυστηρά έως 25 ετών για τους προπτυχιακούς φοιτητές και κατ΄εξαίρεση εξετάζονται οι αιτήσεις μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών έως 30 ετών.

· Οι αλλοδαποί φοιτητές θα πρέπει να επισυνάψουν τα οικογενειακά και οικονομικά στοιχεία τους από την Πρεσβεία τους, μεταφρασμένα.

· Οι ομογενείς φοιτητές θα πρέπει να επισυνάψουν τα οικονομικά στοιχεία των γονέων τους και στοιχεία από την Ελλάδα αν κάνουν φορολογική δήλωση.

· Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων πρέπει να επισυνάψετε τα οικονομικά στοιχεία και των δύο.

· Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων πρέπει να επισυνάψετε το διαζευκτήριο και κυρίως την σελίδα που αναφέρει την επιμέλεια.

· Το Ε9 είναι υποχρεωτικό και για τους δύο γονείς καθώς και για τον φοιτητή, ακόμη και αν είναι κενό.

· Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις σελίδες.

· Η υποβολή αίτησης στέγασης δεν συνεπάγεται και αίτηση σίτισης. Για πληροφορίες σχετικά με τη σίτιση επισκεφθείτε το site του ΕΚΠΑ: https://www.lesxi.uoa.gr/foititiki_merimna/tmima_sitisis_foititon/ (αφορά ΜΟΝΟ φοιτητές ΕΚΠΑ).

Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης

Ξεκινούν οι αιτήσεις δωρεάν στέγασης για πρωτοετείς (2023-2024). Ανακοινώνεται ότι οι πρωτοετείς προπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες του ΔΠΘ, που ενδιαφέρονται για στέγαση για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2023-2024), οφείλουν να υποβάλουν αιτήσεις ηλεκτρονικά στην εφαρμογή estia.duth.gr. Οι αιτήσεις για την παροχή δωρεάν στέγασης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σε ηλεκτρονική μορφή (αρχεία pdf) μεγέθους έως 2ΜΒ. Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς των φοιτητών/τριών, τους οποίους χρησιμοποιούν για την είσοδό τους σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Μετά την υποβολή της αίτησης, οι αιτούντες/ούσες λαμβάνουν μήνυμα επιβεβαίωσης στο e-mail που δήλωσαν κατά την υποβολή της αίτησης. Ανακοινώνεται ότι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών του Δ.Π.Θ , θα είναι από 5-10-2023 έως και 12-10-2023. Επισημαίνεται ότι στην πόλη της Ξάνθης λόγω της ανακαίνισης των δύο πρώτων κτηρίων της Φοιτητικής Εστίας της Πανεπιστημιούπολης Κιμμερίων, στα οποία στεγάζονταν αρκετοί φοιτητές των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, έχει μειωθεί ο αριθμός των διαθέσιμων για στέγαση δωματίων και γι’ αυτό η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών θα γίνεται σταδιακά σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα. Υπενθυμίζουμε ότι η ευθύνη της ορθής συμπλήρωσης της αίτησης ανήκει εξολοκλήρου στον αιτούντα και καμία παρέμβαση στην αίτηση δεν γίνεται από το αρμόδιο τμήμα. Για τον λόγο αυτό, πριν ξεκινήσετε τη συμπλήρωση της αίτησης, παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις χρήσιμες οδηγίες που συντάχθηκαν με στόχο τη διευκόλυνσή σας για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης. Εάν έχετε αμφιβολίες, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το Αρμόδιο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας.

Δικαιολογητικά

Σε γενικές γραμμές τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα παρακάτω αλλά οι φοιτητές καλό θα ήταν να ενημερώνονται από τα αρμόδια τμήματα των ΑΕΙ διότι δεν θέτουν όλα τα ιδρύματα τις ίδιες προϋποθέσεις. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από την μέριμνα του εκάστοτε πανεπιστημιακού ιδρύματος.

· Έντυπο αίτησης, που χορηγείται από τη Γραμματεία των Εστιών.

· Βεβαίωση εγγραφής από την Γραμματεία της Σχολής που φοιτά ο ενδιαφερόμενος φοιτητής, με αναφορά α) στην ημερομηνία εγγραφής του στην Σχολή και β) στο διανυόμενο χρόνο ή εξάμηνο σπουδών.

· Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από αρμόδια Δημοτική ή άλλη αρχή (του τελευταίου εξαμήνου) και για τους πολύτεκνους και βεβαίωση από τον Σύλλογο Πολυτέκνων που είναι εγγεγραμμένοι.

· Φωτοτυπία επικυρωμένη της Αστυνομικής Ταυτότητας ( αν δεν υπάρχει Πιστοποιητικό Γέννησης από Δήμο ή Κοινότητα).

· Φωτοτυπία επικυρωμένη του Εκκαθαριστικού του προηγούμενου έτους ή του Έντυπου Ε1 μαζί με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599 ότι θα στην οποία θα δηλώνουν ότι θα το προσκομίσουν το συντομότερο δυνατόν το Εκκαθαριστικό.

· Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/86 όπου θα δηλώνεται η μόνιμη κατοικία και ότι δεν διαθέτει η Οικογένεια ιδιόκτητη κατοικία στο τόπο σπουδών.

· (2) φωτογραφίες του ενδιαφερόμενου.

· Αν στην Οικογένεια του ενδιαφερόμενου συντρέχουν λόγοι υγείας, είναι άνεργοι οι γονείς, υπάρχουν παιδιά σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή υπηρετούν την θητεία τους στο στρατό.

· Βεβαίωση, αν υπάρχει αδελφός στρατιώτης.

· Βεβαίωση σπουδών, αν σπουδάζει αδελφός.

· Διαζευκτήριο για χωρισμένους γονείς και επιμέλεια.

· Ληξιαρχική πράξη θανάτου γονέα.

· Βεβαίωση σεισμοπαθών, πυροπαθών και πλημμυροπαθών των τελευταίων 2 ετών.

· Βεβαίωση ΟΑΕΔ, αν υπάρχει ανεργία γονέα.

· Οι αλλοδαποί επιπλέον φωτοτυπία διαβατηρίου και άδεια παραμονής.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου