Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Notalia Rashed: Η Αιγύπτια συγγραφέας που αφιέρωσε τη ζωή της στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στα μέσα ενημέρωσης

 Η Νοταλία Ρασέντ, γνωστή ως «Mama Loubna», είναι πρωτοπόρα συγγραφέας στην παιδική λογοτεχνία. Ως συγγραφέας, κατόρθωσε να ενσωματώσει περίτεχνους κόσμους στις σελίδες των ιστοριών της - αγγίζοντας και επηρεάζοντας τη ζωή ενηλίκων και παιδιών, αφιερώνοντας ταυτόχρονα τη ζωή της στη δημιουργία και την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας στον αραβικό κόσμο.


Γεννημένη στις 20 Σεπτεμβρίου 1934 στο Κάιρο, η Ρασέντ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, όπου έγραψε τις πρώτες της ιστορίες για παιδιά, εμπνευσμένες από την ιστορία της Αιγύπτου του 20ου αιώνα.

Το 1953 η δουλειά της μεταπήδησε από το χαρτί σε ραδιοφωνικές εκπομπές και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ηγήθηκε της δημιουργία του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού αραβικού περιοδικού για παιδιά, Samir, το οποίο αργότερα ανέλαβε ως αρχισυντάκτρια από το 1966 έως το 2002.

Μέσω της δουλειάς της, η Ρασέντ επεδίωκε να προσφέρει στα παιδιά σε όλο τον κόσμο μια αυθεντική απεικόνιση της ζωής στη σύγχρονη Αίγυπτο μέσα από τις ιστορίες. Το 1979, δημοσίευσε το Abo Qir και το Abo Seer, μια σύγχρονη προσαρμογή του Alf Leila w Leila (Χίλιες και μία νύχτες), που συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου με τη σύγχρονη ζωή.

«Ο κόσμος γνώριζε τη Φαραωνική Αίγυπτο και την Αίγυπτο στις πρώτες αραβικές και ισλαμικές εποχές, αλλά με την Αίγυπτο του 20ού αιώνα δεν είναι εξοικειωμένος στον ίδιο βαθμό», σημείωσε η Ρασέντ.

Πίστευε ότι ενώ υπήρχαν πολλά λογοτεχνικά έργα για τη ζωή στην αρχαία Αίγυπτο, η σύγχρονη Αίγυπτος δεν αξιοποιήθηκε λογοτεχνικά τόσο πολύ.

Η Ρασέντ επηρέασε ιδιαίτερα την προώθηση της αιγυπτιακής λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, με ποικίλη σημαντική συμβολή σε παιδικά περιοδικά, ραδιοφωνικά προγράμματα και τηλεοπτικές εκπομπές σε όλη την αραβόφωνη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA). Είχε μια εβδομαδιαία στήλη με το όνομα Awlady Habayeb Qalby (Τα αγαπημένα μου παιδιά). Αποφασισμένη να διδάξει στα παιδιά τα βασικά της δημοσιογραφίας και της γραφής, δημιούργησε την ενότητα «Ανταποκριτής Σαμίρ» για τους επίδοξους δημοσιογράφους να καλλιεργήσουν περαιτέρω την ευαισθητοποίησή τους στα μέσα ενημέρωσης σε νεαρή ηλικία.

Ανάμεσα στα πιο διάσημα έργα της είναι το «The Diary of Yasser Family», που εκδόθηκε το 1979 και το οποίο ενέπνευσε την πρώτη αιγυπτιακή παιδική ταινία που δημιουργήθηκε από το Αιγυπτιακό Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού. Εκτός από τη δουλειά της ως συγγραφέας, η Ρασέντ μετέφρασε, επίσης, ξένα κλασικά παιδικά βιβλία στα αραβικά, συμπεριλαμβανομένων των «Τα ρούχα του Αυτοκράτορα» (1837), «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» (1888) και «Η Μαύρη Καλλονή» (1877).

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία για την προσφοράς της στην αιγυπτιακή λογοτεχνία και κοινωνία, όπως το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας το 1978, το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Δημοσιογραφίας το 1995 και το Μετάλλιο του Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού το 2002. Ήταν επίσης μέλος της Ύπατης Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου του Καΐρου και της Επιτροπής Παιδιών και Νέων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Μετά το θάνατο της Ρασέντ στις 26 Μαΐου 2012, η ​​Google απέτισε φόρο τιμής στην πρωτοπόρα συγγραφέα στα 86α γενέθλιά της, με ένα Doodle που δημιούργησε η Ιορδανοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα Σάρα Αλφαγκέε. Η Αλφαγκέε, ο οποίος όπως πολλοί άνθρωποι στον αραβικό κόσμο, έχει εμπνευστεί από το έργο της Ρασέντ

«Το πόσο σκληρά δούλεψε για να κρατήσει την τέχνη και το διάβασμα προσιτά σε κάθε είδος παιδιού είχε βαθιά απήχηση σε μένα». εξήγησε η Αλφαγκέε.

«Φρόντισε τα περιοδικά και τα κόμικς της να φτάσουν στα χέρια οποιουδήποτε παιδιού διατηρώντας το κόστος χαμηλά. Στις ιστορίες της, δεν μιλούσε ποτέ στα παιδιά παρέχοντάς τους απλώς ηθικά μαθήματα. Αντίθετα, ενθάρρυνε τους αναγνώστες να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα. Ήταν μια απίστευτη γυναίκα».


Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου