Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Ένας στους τρεις μαθητές της Αυστραλίας δεν τα καταφέρνει στο σχολείο

Όπως αποκάλυψαν πρόσφατα αποτελέσματα των εξετάσεων NAPLAN 2023, ένας στους τρεις μαθητές στην Αυστραλία, δεν κατάφερε να κατακτήσει τα αναμενόμενα ποσοστά επιτυχίας στα μαθήματα Γλώσσας (literacy) και της Αριθμητικής (numeracy).

Το τεστ NAPLAN (National Assessment Program, Literacy and Numeracy), είναι μία εξέταση στην οποία υποβάλλονται οι μαθητές στα τρία, πέντε, επτά και εννέα έτη της ηλικίας τους.

Σκοπός του τεστ, είναι η αξιολόγηση των θεμελιωδών δεξιοτήτων των μαθητών στους τομείς της ανάγνωσης, γραφής, ορθογραφίας,γραμματικής και της αριθμητικής.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Παιδείας, κ. Jason Clare, δήλωσε ότι τα υπουργεία Παιδείας φρόντισαν να ανεβάσουν τον «πήχη» των φετινών εξετάσεων NAPLAN, προκειμένου να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι μαθητές που χρειάζονται πρόσθετη εκπαιδευτική υποστήριξη.

«Το επόμενο βήμα είναι να τους παρέχουμε αυτή την υποστήριξη», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 10% των μαθητών χρήζει πρόσθετης εκπαιδευτικής υποστήριξης σε εθνικό επίπεδο, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 90% για τους μαθητές των Αβοριγίνων και των Νησιωτών του Στενού Τόρες, οι οποίοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η ομοσπονδιακή πρόεδρος του Αυστραλιανού Συνδικάτου Εκπαιδευτικών (Australian Education Union – AEU), Correna Haythorpe, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα κάνουν πιο έκδηλο το χάσμα που παρατηρείται σε επίπεδο επίδοσης μεταξύ μαθητών που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα και περιοχές.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι τα δημόσια σχολεία παρέχουν την απαραίτητη εκπαίδευση σε μαθητές που χρήζουν πρόσθετης υποστήριξης, σημειώνεται ότι μόλις το 1,3% των δημόσιων σχολείων χρηματοδοτείται σύμφωνα με τα πρότυπα σχολικών πόρων.

Η κα Haythorpe επεσήμανε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών ιδιωτικών σχολείων», επιδεικνύουν καλύτερα ποσοστά επιτυχίας στα αποτελέσματα των σχολικών τους εξετάσεων, σε σχέση με τους μαθητές δημόσιων σχολείων, γεγονός που «αποτελεί σαφή απόδειξη της υφιστάμενης ανισότητας στη χρηματοδότηση των σχολείων στην Αυστραλία».

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να αναλειφθεί άμεση δράση από την κυβέρνηση των Εργατικών, για να εξασφαλιστεί η «πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων», υπογραμμίζοντας ότι η πρόσβαση σε μία υψηλής ποιότητας δημόσιας εκπαίδευσης αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού,

To Australian Education Union έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με στόχο να προωθηθούν επαρκείς ρυθμίσεις χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια σχολεία έως το 2028, σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή και τις πολιτειακές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το πρότυπο σχολικών πόρων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του πολιτειακού Υπουργείου Παιδείας Νότιας Αυστραλίας, Martin Westwell, δήλωσε ότι η νέα στρατηγική για τη δημόσια εκπαίδευση θα έχει μια νέα εστίαση στην ισότητα, την αριστεία, την ευημερία και την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική μάθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου