Το αύριο είναι εδώ και όσοι το αντιλαμβάνονται θα αντιμετωπίσουν λιγότερες δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ο Μάριος Παπαευσταθίου οικονομολόγος, στον Δήμο Τρικαίων, όπου οι νέες τεχνολογίες ενσωματώνονται στον κορμό της πόλεως, επιμένει ότι ο τεχνολογικός μετασχηματισμός αποτελεί απάντηση στην αβεβαιότητα κλιματική, οικονομική ή εκπαιδευτική.
Η Τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην αποτροπή των φυσικών καταστροφών, με την έγκαιρη παρατήρηση και ενημέρωση των αρμοδίων, μέσω ντρόουνς, επόπτευσης ενός χώρου ή μιας μεγάλης περιοχής και να μην υπάρχουν θύματα. Με την ΤΝ παρέχεται εικόνα π.χ. μιας πυρκαγιάς, μπορούμε να την ανιχνεύσουμε και να ενημερωθεί ο πληθυσμός μιας περιοχής για να την εγκαταλείψει εγκαίρως. «Η πυρκαγιά απαιτεί τρεις παράγοντες. Οξυγόνο, πρώτη ύλη και θερμότητα. Όταν συντρέχουν αυτοί οι παράγοντες είναι δύσκολη η αντιμετώπιση. Για αυτό τον λόγο η πρόληψη βοηθά περισσότερο από την καταστολή της πυρκαγιάς».
Τα ντρόουνς με εξειδικευμένους αισθητήρες παραδειγματικά που πετούν πάνω από δάση μπορούν να εντοπίσουν εστίες στην πρώτη έκρηξή της. Η αποφυγή κινδύνου και η επέμβαση από ειδικά ρομποτικά συστήματα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπισή της.
Η τεχνολογία βοηθά, και η ΤΝ ανοίγει νέα πεδία, που φοβίζει πολλούς. Πχ., στο τραπεζικό σύστημα οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αντικατασταθεί από μηχανήματα ΑΤΜ. Η ψηφιοποίηση, η συνδεσιμότητα, η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, είναι ο χώρος που εισέρχεται η κοινωνία.
Τα υπολογιστικά συστήματα που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς όπως μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από τα συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων, εξελίσσονται σε συστήματα υψηλής ευφυΐας. Παράλληλα, η μηχανική μάθηση διερευνά την μελέτη και την κατασκευή αλγορίθμων που μπορούν να μαθαίνουν από τα δεδομένα και να κάνουν προβλέψεις σχετικά με αυτά.
Η πρόοδος στην ΤΝ έχει οδηγήσει σε εκπληκτική πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς, ενώ δεν υπάρχει επαγγελματικός χώρος που δεν θα επηρεαστεί άμεσα και βαθιά στο εγγύς μέλλον. Αυτόματα οχήματα, αυτόματα συστήματα, ακόμη και εκπαιδευτικά συστήματα όπως το ChatGPT, ένα μοντέλο γλώσσας με τεχνητή νοημοσύνη, ικανό να δημιουργήσει ένα κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο και δείχνει πως είναι η εύκολη λύση για τους φυγόπονους ή εκείνους που θα αντικατασταθούν σύντομα από την τεχνολογία της ΑΙ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαευσταθίου, ένας καθηγητής δίνει μια εργασία στους μαθητές του και περιμένει να ψάξουν να ερευνήσουν και να συντάξουν ένα κείμενο. Εάν επιλέξουν την εύκολη λύση της ΤΝ, τότε ψεύδονται απέναντι στον εαυτό τους. Γιατί μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχουν ένα μικρό κέρδος ξεγελώντας, ένα σχολείο, αλλά την επομένη όταν θα πρέπει να ανταγωνιστούν την ΤΝ δεν θα έχουν την παραμικρή τύχη και θα τεθούν τραγικά στο περιθώριο.
Στην ειδική εκπαίδευση τον πιο ευαίσθητο τομέα, παλαιότερα υπήρχε η αυθεντία του δασκάλου. Σήμερα με την ΤΝ μπορούμε να κάνουμε εξατομικευμένη εκπαίδευση. Τα τμήματα είναι μικρά και ευέλικτα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πρόοδο κάθε μαθητή να προσαρμόσουμε το σύστημα στον καθένα και να γίνεται άμεση αξιολόγηση του κάθε μαθητή και μάλιστα αντικειμενικά.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 500 εκατ. θέσεις εργασίας κινδυνεύουν, ενώ στις ΗΠΑ επενδύονται κάθε μήνα δέκα δις δολλάρια σε Startups επιχειρήσεις ΑΙ, δηλαδή όσα δεν επενδύονται σε όλους τους άλλους τομείς μαζί.
Στην Κίνα η ανεργία αυξάνεται καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, όπως οι οδηγοί των λεωφορείων, των ταξί, οι ξενοδοχειακοί υπάλληλοι, οι σερβιτόροι, ακόμη και οι μάγειρες, καθώς η ακρίβεια της ρομποτικής μαγειρικής τέχνης ξεπερνά και τους καλύτερους σεφ.
Κάνουμε το λάθος να υποθέτουμε ότι το μέλλον θα είναι σαν το παρόν. Οι ψυχολόγοι ονομάζουν την ανθρώπινη τάση να επηρεάζεται υπερβολικά από ό,τι φαίνεται πιο ορατό και σημαντικό σύμφωνα με την εμπειρία μας, ευρετική διαθεσιμότητα. Σε αυτήν την διαθεσιμότητα εργασίας ή καταστάσεων οδηγεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, την οποία οι περισσότεροι φοβούνται και όχι άδικα.
Ο Auguste Rodin θέλησε να αναπαραστήσει τον βαθιά Σκεπτόμενο Άνθρωπο και το γλυπτό του εκφράζει την δύναμη του ανθρώπου και την φιλοσοφία. Εν τούτοις, προφητικός ο καλλιτέχνης το συνέλαβε ως μέρος του διάσημου έργου του Οι Πύλες της Κολάσεως, με αναφορά στην Θεία Κωμωδία. Εάν μπορούσε να συλλάβει τον σκεπτόμενο μετα-άνθρωπο, προφανώς θα αντιλαμβανόταν διαφορετικά την κόλαση και την κωμωδία.
Πηγή: ertnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου