Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Πώς αποκλείονται οι μαύρες αυτιστικές (γυναίκες και κορίτσια) από τις συζητήσεις για τις υπηρεσίες και την έρευνα.

Bex Ollerton
Για πρώτη φορά υπάρχουν τα δεδομένα που δείχνουν αυτό που οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων αναπηρίας γνωρίζουν και δηλώνουν εδώ και αρκετό καιρό: Ο αυτισμός επηρεάζει τους μη λευκούς ανθρώπους, ειδικότερα τις γυναίκες και τα κορίτσια περισσότερο από ποτέ. Πλέον, τα διαθέσιμα δεδομένα ενισχύουν τις εκκλήσεις τους για αλλαγή.

Το 2020, 1 στα 36 παιδιά ηλικίας 8 ετών, ή περίπου το 4% των αγοριών και το 1 % των κοριτσιών, εκτιμήθηκε ότι είναι αυτιστικό, η πρώτη φορά που ο επιπολασμός για τα κορίτσια ξεπέρασε το 1%, σύμφωνα με στοιχεία του Autism Spectrum Diagnosis Disabilities Monitoring Network Επίσης, για πρώτη φορά, ο επιπολασμός του αυτισμού στα λευκά παιδιά ήταν χαμηλότερος από ό,τι μεταξύ άλλων φυλετικών και εθνοτικών ομάδων.

Η έκθεση του Δικτύου χαρακτηρίζει την αξιοσημείωτη μεταβολή του επιπολασμού ως «συνεχιζόμενη» κι επισημαίνει ότι η διαρκής αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια «τονίζει την ανάγκη βελτιωμένων υποδομών για τη δίκαιη παροχή υπηρεσιών διάγνωσης, θεραπείας και υποστήριξης για όλα τα παιδιά με [διαταραχή αυτιστικού φάσματος] .»

Οι ειδικοί και άτομα που δραστηριοποιούνται για τη δικαιοσύνης στον τομέα της υγείας αναφέρουν ότι αυτά τα δεδομένα δεν αποτελούν έκπληξη, και στην πραγματικότητα, για ορισμένους πληθυσμούς —δηλαδή τις μαύρες γυναίκες και τα κορίτσια— η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει με μεγάλη καθυστέρηση ένα γνωστό γεγονός. Ζητούν περισσότερη έρευνα χωρίς αποκλεισμούς, διαγνωστικά εργαλεία που εξηγούν τους διαφορετικούς τρόπους εκδήλωσης του αυτισμού ανάλογα με τη φυλή και το φύλο, και περισσότερους πόρους και υποστήριξη που να λαμβάνουν υπόψη τη διαπολιτισμικότητα.

Διαβάστε σχετικά το άρθρο How Black autistic women and girls are excluded from conversations on resources and research της ​​Katherine Gilyard στο 19thnews.org

Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο προέρχεται από το "Sensory: Life on the Spectrum: An Autistic Comics Anthology" της Bex Ollerton

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου