Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Οι παρακάτω 5 συμβουλές θα το ανακουφίσουν.
Αν μόλις ολοκληρώσατε την εκπαίδευση στο γιογιό, συγχαρητήρια! Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του παιδιού. Αλλά πριν το γιορτάσετε πρέπει να γνωρίζετε το εξής: Το μικρό σας μπορεί να μην χρησιμοποιήσει τη δεξιότητα αυτή άμεσα . Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να νικήσει τη δυσκοιλιότητα; Τις απαντήσεις δίνουν οι παιδογαστρεντερολόγοι Ben Freiberg, MD, και Mohammad Nasser Kabbany, MD της Κλινικής Κλίβελαντ.
Κατά μέσο όρο 1 στα 5 νήπια αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα – και πολλές φορές εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εκπαίδευση στο γιογιό. Αυτό το πρόβλημα μπορεί επίσης να είναι ένα συχνό πρόβλημα για τα μωρά αλλά και τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Στην πλειονότητα των παιδιών η δυσκοιλιότητα είναι λειτουργική, δεν υπάρχει δηλαδή κάποια οργανική βλάβη. Γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ψυχολογικοί και διαιτητικοί παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας στα παιδιά ανά ηλικία.
Πόσες φορές τα παιδιά πρέπει να έχουν κενώσεις.
Βρέφη πού θηλάζουν μπορεί να έχουν από 7 κενώσεις την ημέρα μέχρι 1 την εβδομάδα.
Παιδιά ηλικίας 1-2 έχουν κατά μέσο όρο 1-2 κενώσεις την ημέρα
Στα 4 χρόνια τα παιδιά αποκτούν συνήθειες παρόμοιες με του ενήλικα έχουν δηλαδή 3 κενώσεις την ημέρα ως 3 κενώσεις την εβδομάδα.
Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα στα παιδιά;
Τέσσερα μεταβατικά στάδια της πρώιμης παιδικής ηλικίας συχνά συνοδεύονται από δυσκοιλιότητα, εξηγεί ο Δρ Freiberg. Αυτοί είναι:
Η εισαγωγή στερεών τροφών κατά τη βρεφική ηλικία όπου σκληραίνει τα κόπρανα.
Η εισαγωγή των γαλακτοκομικών. Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να δημιουργήσουν δυσκοιλιότητα.
Η εκπαίδευση στο γιογιό. Το άγχος για να καθίσουν στην τουαλέτα μπορεί να κάνει τα παιδιά να τα κρατούν περισσότερο από όσο θα έπρεπε.
Η έναρξη του παιδικού σταθμού ή του σχολείου. Είναι σύνηθες τα παιδιά να μην θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα άγνωστο γιογιό στο σχολείο. Επιπλέον, κάποια δεν θέλουν να μείνουν μακριά από τους συμμαθητές τους.
Ιατρικοί λόγοι που προκαλούν δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά μπορεί επίσης να σχετίζεται με κάποιο ιατρικό πρόβλημα ή με φάρμακα, σημειώνουν οι Δρ Freiberg και Dr. Kabbany. Μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως:
Αιματηρά κόπρανα (όχι μόνο στο σκούπισμα).
Τεταμένη κοιλιά.
Εμετός.
Απώλεια βάρους.
Έντονος πόνος στην κοιλιά.
Τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας στα παιδιά
Η συχνότητα των κενώσεων διαφέρει από παιδί σε παιδί. Μερικά παιδιά πηγαίνουν πολλές φορές την ημέρα στην τουαλέτα. Άλλα μία φορά κάθε λίγες μέρες. Σε γενικές γραμμές όμως η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι πρόβλημα εάν το παιδί πηγαίνει μόνο μερικές φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, λέει ο Δρ Kabbany. Άλλα ενδεικτικά σημάδια δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν:
Αφυδατωμένα, σκληρά κόπρανα με μεγάλη διάμετρο ή πολύ μικρά.
Πόνος
Καταπόνηση ή/και παραμονή στην τουαλέτα.
Αναβολή της χρήσης του μπάνιου
Κακή όρεξη.
Στομαχόπονος ή φούσκωμα.
5 συμβουλές για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε εάν το παιδί σας έχει δυσκοιλιότητα; Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:
1. Κάντε αλλαγές στη διατροφή
Το τι τρώει το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρήσει το πεπτικό του σύστημα σε μέγιστη απόδοση. Οι άφθονες φυτικές ίνες στη διατροφή θα βοηθήσουν. Αυτό σημαίνει ψωμί ολικής αλέσεως, σύκα, σταφύλια και μπρόκολο. Ενισχύστε τα επίπεδα φυτικών ινών σταδιακά, ωστόσο, καθώς η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και δυσφορία.
Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει αρκετά υγρά. Το νερό είναι πάντα μια καλή επιλογή. Οι χυμοί που περιέχουν σορβιτόλη, όπως το δαμάσκηνο και ο χυμός μήλου, μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Η μείωση του γάλακτος και του τυριού θα φανεί είναι ευεργετική, καθώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα δημιουργούν δυσκοιλιότητα.
2. Βάλτε το στην τουαλέτα μετά το γεύμα
Λέγεται συχνά ότι το σωστό timing είναι το παν, σωστά; Βάζετε το παιδί σας να κάθεται στην τουαλέτα για πέντε έως 10 λεπτά μετά τα γεύματα. «Εκμεταλλευτείτε το φυσικό αντανακλαστικό που προκαλείται από το φαγητό», εξηγεί ο Δρ Kabbany. «Δεν χρειάζεται τα παιδιά να ζορίζονται. Μπορούν να καθίσουν και να παίξουν σε ένα tablet ή να διαβάσουν. Αλλά τελικά, αυτό το αντανακλαστικό θα ξεκινήσει».
Ωστόσο μην τα αφήνετε να καθίσουν πολύ στην τουαλέτα, καθώς οι αιμορροΐδες μπορεί να γίνουν πρόβλημα.
3. Χρησιμοποιήστε ένα σκαμνάκι
Το πώς κάθεται στην τουαλέτα είναι σημαντικό για τη δυκοιλιότητα και τα ποδαράκια που κρέμονται από την λεκάνη της τουαλέτας δεν βοηθούν τη διαδικασία. Ένα σκαμνάκι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, προτείνει ο Δρ Kabbany.
4. Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά του
Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας να σταυρώνει τα πόδια του για να συγκρατήσει τα κόπρανά του ή είναι πολύ υπερκινητικό δηλώνει ότι «πρέπει να πάει». Επίσης:Τα βρέφη τεντώνουν τον κορμό τους, σφίγγουν τους γλουτούς τους και κλαίνε.
Τα νήπια κινούνται μπρος-πίσω, ενώ συγχρόνως σφίγγουν γλουτούς και μηρούς, στέκονται στις μύτες των ποδιών, περιστρέφονται, είναι νευρικά, κάθονται σταυροπόδι ή παίρνουν περίεργες στάσεις, για να αποφύγουν την κένωση.
Τα παιδιά κρύβονται, ενώ παίρνουν τις χαρακτηριστικές αυτές στάσεις.
«Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακούν το σώμα τους και να πηγαίνουν όταν νιώθουν την ανάγκη αυτή», λέει ο Δρ Freiberg.
5. Επιβραβεύετε την προσπάθεια
Μερικές φορές, ένα σύστημα ανταμοιβής όπως ένα διάγραμμα αυτοκόλλητων μπορεί να παρακινήσει τα παιδιά και να επιλύσει τη δυσκοιλιότητα, λέει ο Δρ Kabbany. «Αλλά είτε κάνουν κακά είτε όχι, το να κάθονται στην τουαλέτα πρέπει να επαινείται.»
Πότε θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή
Για πολλά παιδιά, η φαρμακευτική αγωγή είναι μέρος της λύσης για τη δυσκοιλιότητα. Φάρμακα όπως η πολυαιθυλενογλυκόλη, έλκει το νερό στο έντερο και μαλακώνει τα κόπρανα, σημειώνει ο Δρ Kabbany.
Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σχετικά με το φάρμακο που θα χρησιμοποιήσετε και τις συνιστώμενες δόσεις ή εάν ένα κλύσμα θα μπορούσε να είναι ευεργετικό.
Προσοχή: Τα υπόθετα γλυκερίνης πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Μαλακτικά κοπράνων ή και διεγερτικά κινητικότητας του εντέρου μπορεί να συστηθούν από τον παιδίατρο ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση του παιδιού.
Αν το παιδί υποφέρει από δυσκοιλιότητα, αν του χορηγήσετε υπόθετο γλυκερίνης και δεν αντιμετωπιστεί, απευθυνθείτε σε έναν παιδογαστρεντερολόγο.
Πηγή: oloygeia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου