Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Αντώνης Τσαπατάκης - Έλενα Θωίδου: Ο φόβος είναι το κίνητρο για να γίνουμε πιο δυνατοί

Ο πολυτάλαντος Έλληνας παραολυμπιονίκης και η αγαπημένη συγγραφέας αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Τόνυ και ο κύριος φόβος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΝΙΚΑΣ».

Ο Αντώνης Τσαπατάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει με την στάση ζωής του, παρακινεί μέσα από τις δράσεις και τις ενέργειες του και μας κάνει όλους μας να θέλουμε να του μοιάσουμε και να γίνουμε καλύτεροι και χρήσιμοι άνθρωποι για το κοινωνικό σύνολο. Η Έλενα Θωίδου γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει ποιήματα και παραμύθια. Η αγάπη της για τα παιδιά είναι η πηγή έμπνευσής της, όπως η ίδια δηλώνει. Ενώ το πάθος της για την κολύμβηση είναι εκείνο που την ένωσε με τον Αντώνη Τσαπατάκη. Όταν ο κορυφαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης συνάντησε την ταλαντούχα συγγραφέα το αποτέλεσμα ήταν η γέννηση του «Τόνυ», του μικρού ήρωα του «Ονείρου», όπως είναι ο τίτλος του πρώτου τους βιβλίου που έγραψαν μαζί. Όμως αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ο «Τόνυ» επιστρέφει σε μια νέα περιπέτεια με έναν καινούργιο φίλο, τον κύριο Φόβο, στο νέο βιβλίο του Αντώνη Τσαπατάκη και της Ελένης Θωίδου με τίτλο «Ο Τόνυ και ο κύριος φόβος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΝΙΚΑΣ». Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Τόνυ και ο κύριος φόβος» που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο Αντώνης Τσαπατάκης και η Έλενα Θωίδου μίλησαν για τους δικούς τους φόβους και για τον τρόπο που έχουν καταφέρει να τους ξορκίσουν.


Σας συναντάμε και πάλι μετά το «Όνειρο», με το νέο σας βιβλίο «Ο Τόνυ και ο κύριος Φόβος». Πώς γεννήθηκε η ιδέα να γράψετε- και πάλι από κοινού- ένα βιβλίο για τον φόβο και τη διαφορετικότητα;

Α.Τ: Οι καθημερινές προκλήσεις, είναι η έμπνευσή μας. Αυτά που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Έτσι έγινε και με τον φόβο. Είναι όλο αυτό που περνούσα και περνάω πριν τους αγώνες μου. Μια κατάσταση που αν δεν την αντιμετωπίσεις, δεν μπορείς να ξεκινήσεις καν έναν αγώνα.

Ε.Θ.: Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα. Για τα παιδιά όμως φαντάζει κάτι τεράστιο. Έτσι μέσα από την καθημερινή επαφή μου με τα παιδιά αλλά κυρίως τους φόβους του Αντώνη, γεννήθηκε η ιδέα της νέας μας ιστορίας.

Ο Τόνυ, που κινείται πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο, φοβάται να πάει στο σχολείο, τώρα που ο καλύτερος του φίλος έχει μετακομίσει, γιατί κάποιοι του φέρονται «σαν να είναι άρρωστος», όπως χαρακτηριστικά λέει. Ποιος είναι ο τρόπος που θα ήθελε ο Τόνυ να του φέρονται ώστε να μην νιώθει φόβο;

Α. – Ε. : Ίσο προς όλους. Μαζί με όλους. Δεν ζητάει ούτε να το δούνε σαν υποδεέστερο αλλά ούτε σαν κάποιο ανώτερο. Μην ξεχνάμε πως όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά ίσοι.

Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό που του αποκαλύπτει η πεταλούδα και αλλάζει τη ζωή του μικρού αγοριού, του Τόνυ;

Α.Τ: Να μην αμφιβάλει για τα «μπορώ του» αλλά επίσης και να αγαπήσει τα «δεν μπορώ» του.

Ε.Θ.:Η πεταλούδα είναι η οικογένεια, η αγκαλιά. Αυτό που μας αποκαλύπτει είναι να ζητάμε βοήθεια και να μιλάμε για ότι μας απασχολεί.

Ο Τόνυ δηλώνει ότι γνωρίζει τον «Φόβο». Τελικά ο φόβος είναι όντως υπαρκτός όπως λέει ο Τόνυ; Ποια είναι η μορφή που έχει ο φόβος για εσάς;

Α.Τ.: Αυτή τη μορφή που κοιτάζω στον καθρέπτη μου. Εγώ είμαι ο φόβος μου γιατί από εμένα κρίνεται αν το δω σαν «φόβο» ή σαν «κίνητρο». Επιλέγω σταθερά το δεύτερο.

Ε.Θ.: Φυσικά και είναι υπαρκτός όπως όλα τα συναισθήματα: χαρά, λύπη. Για εμένα είναι ένας σύμμαχος ώστε να μπορώ να αισθάνομαι δυνατή κάθε φορά που αντιμετωπίζω μία φοβία μου.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος δικός σας φόβος και με ποιον τρόπο έχετε καταφέρει να τον ξορκίσετε;

Α.Τ : Δεν το ξόρκισα γιατί ο φόβος αποτελεί κίνητρο για να γίνω πιο «δυνατός». Δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε τα αδύνατα μας αν δεν υπήρχαν οι φόβοι μας. Αυτοί μας ωθούν προς το «φως» μας.

Ε.Θ: Ο φόβος αλλάζει μορφές ανάλογα με την ηλικία. Μεγαλώνοντας γνωρίζω τα νέα του πρόσωπα. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή μου.

Πιστεύετε ότι τελικά στο μέλλον ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος και ότι οι άνθρωποι θα αποκτήσουν την απαιτούμενη ενσυναίσθηση;

Α.Τ. : Αν δεν το πίστευα, δεν θα έκανα τίποτα από όλα αυτά που κάνω για εμάς. Ελπίζω και θα συνεχίσω να ελπίζω ότι θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Ε.Τ: Είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω πως εμείς καθορίζουμε το μέλλον μας. Και ένας από τους τρόπους, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας μέσα από τα βιβλία. Όπως « Ο Τονυ και ο Κύριος Φόβος».

Το βιβλίο «Ο Τόνυ και ο Κύριος Φόβος» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας.

Σοφία Αποστολίδου
Πηγή: vwoman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου