Το πατρικό του σπουδαίου ζωγράφου στη Νεοφύτου Μεταξά, στο Μεταξουργείο, ξεκινά να λειτουργεί με δημιουργικές προτάσεις που απευθύνονται κατ' αρχάς σε μαθητές προτού να κάνει τα επίσημα εγκαίνιά του για το ευρύ κοινό στις 26 Απριλίου.
«Αλίμονο σε όσους χάσουν την παιδικότητά τους», έλεγε ο Αλέκος Φασιανός, ένα «αιώνιο παιδί» και ο ίδιος, απλός, σεμνός, προσιτός, γενναιόδωρος, με μια έμφυτη περιέργεια να παρατηρεί, να ανακαλύπτει και να εκφράζεται. Ηθελε το σπίτι όπου μεγάλωσε στο Μεταξουργείο και έγινε μουσείο «να γεμίσει παιδιά, να γεμίσει περιπέτεια, φαντασία, ιδέες», όπως λέει η κόρη του, Βικτώρια Φασιανού.
Γι' αυτό και στο νέο Μουσείο Αλέκος Φασιανός πρώτοι από όλους θα κάνουν ποδαρικό οι μικροί μαθητές και μαθήτριες, με βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με την υποστήριξη της Alpha Bank, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό.
«Στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός όνειρό μας είναι να φιλοξενήσουμε παιδιά και σχολεία από όλη την Ελλάδα με στόχο την καλλιτεχνική έμπνευση και δημιουργία σε όλους!», είπε η Βικτώρια Φασιανού, πρόεδρος του νέου μουσείου, σε χθεσινή εκδήλωση, χαρούμενη και συγκινημένη που το όραμα του σπουδαίου ζωγράφου γίνεται πραγματικότητα. «Ο χώρος του μουσείου ήταν κάποτε το πατρικό σπίτι του Φασιανού, εκεί όπου έζησε και μεγάλωσε και όπου γεννήθηκαν οι μελλοντικές του εμπνεύσεις μέσα από τις παιδικές του αναμνήσεις. Η Αθήνα και οι περιπλανήσεις, τα παιχνίδια στη γειτονιά, η εκκλησία, τα διάφορα επαγγέλματα της περιοχής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα δημιουργία του. Στο μουσείο θα μπορέσουμε να δούμε από κοντά τα παιχνίδια που έκανε με το χέρι, αρχεία από την εποχή, όπως και το ιδιόχειρο θέατρο σκιών που κατασκεύασε για τους φίλους του».
Η οικογένεια Φασιανού εγκαταστάθηκε τη δεκαετία του '30 σε ένα όμορφο νεοκλασικό στην οδό Νεοφύτου Μεταξά 15, στο Μεταξουργείο και ο παππούς του ήταν ιερέας στη γειτονική εκκλησία του Αγίου Παύλου. Από τον μουσικό πατέρα του και τη φιλόλογο μητέρα του ήρθε σε επαφή με τις τέχνες και τα γράμματα και από την παλιά γειτονιά πήρε τα ερεθίσματα που ενσωματώθηκαν στα έργα του.
Ηταν μια γειτονιά γεμάτη παιδιά, που έπαιζαν με παιχνίδια τα οποία έφτιαχναν μόνα τους και ζωντάνευαν τις φιγούρες του θεάτρου σκιών με μια λάμπα πίσω από το σεντόνι. Τα σπίτια ήταν χαμηλά, στους δρόμους κυκλοφορούσαν γαϊδουράκια και ποδηλάτες αλλά και επαγγελματίες όπως γαλατάδες και γανωματήδες που δεν βλέπεις πια. «Ενας μαγικός κόσμος που ήθελε να ζωγραφίσει στο χαρτί με το πινέλο του».
Τη δεκαετία του '70, στο Παρίσι, ο Φασιανός έλαβε ένα γράμμα από τη μητέρα του πως «γκρέμισαν το παλιόσπιτο». «Μαζί γκρεμίστηκαν και τα όνειρά του», αφηγήθηκε η Βικτώρια Φασιανού. «Τότε ζήτησε από τον Κυριάκο Κρόκο, τον τεράστιο αρχιτέκτονα, να το ξαναφτιάξουν. Τελειομανείς και οι δύο, αποφάσισαν να το κάνουν με εμφανές μπετόν, χειροποίητο μωσαϊκό, με εσωτερική αυλή και πέτρινους τοίχους. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, ήδη από τη δεκαετία του '90, ο Φασιανός ήθελε να το ανοίξει για το κοινό, αλλά επειδή ήταν λίγο ευθυνόφοβος είπε: "Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα το κάνουν"...».
Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός, που θα ανοίξει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό στις 26 Απριλίου, περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής από την πολύχρονη πορεία του και σε προθήκες μικρά γλυπτά, φωτογραφίες του, σελίδες με τις σκέψεις του για την τέχνη, αφίσες εκθέσεων κ.ά. Αμεσα όμως αρχίζουν οι εκπαιδευτικές δράσεις, υπό την επίβλεψη έμπειρων εκπαιδευτικών που σχεδίασε η VYCA (Very Young Contemporary Artists) και έχουν λάβει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Χωρίζονται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη με τίτλο «Πόλη σαν θέατρο» οι μαθητές Νηπιαγωγείου και Α’-Γ’ Δημοτικού δημιουργούν το δικό τους θέατρο σκιών, χρησιμοποιώντας «cut out» φιγούρες από τους πίνακες του ζωγράφου και στοιχεία της πόλης. Η δεύτερη θεματική για παιδιά Δ’ Δημοτικού-Α’ Γυμνασίου με τίτλο «Homo Imaginarius» βρίσκει συνδέσεις μεταξύ ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής, μελετώντας και εξερευνώντας τον φυσικό χώρο του μουσείου με το σώμα και τις αισθήσεις.
Παράλληλα, η μουσειοβαλίτσα «Ο μύθος της γειτονίας μου» είναι έτοιμη να ταξιδέψει στα σχολεία, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πάνω από 3.000 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της επικράτειας καθώς και ιδρύματα και Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
«Στόχος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν με πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Αλέκου Φασιανού, αντλώντας έμπνευση από τα υλικά, τις μορφές, τα σχήματα και τα χρώματα του καλλιτέχνη», όπως επισημαίνει η επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank, Ρούλη Χριστοπούλου. Για να εκπληρωθεί και πάλι μια επιθυμία του Φασιανού: «Ζωγραφίζουμε τον κόσμο μας όπως εμείς τον βλέπουμε και όχι όπως πραγματικά είναι».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου