Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ

Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒE
«Ταυτότητα Φύλου & Πολύχρωμες Οικογένειες»
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ελεύθερη είσοδος

Το ΚΘΒΕ οργανώνει έναν κύκλο παράλληλων δράσεων, με στόχο τη συμβολή στον δημόσιο διάλογο, γύρω από ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τον Δεκέμβριο του 2022, με εκκίνηση από τα έργα του καλλιτεχνικού ρεπερτορίου, ανοίγουμε μια δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ταυτότητες και τα διαφορετικά μοντέλα σύγχρονων οικογενειών.

Ο πρώτος κύκλος δράσεων, με τίτλο «Ταυτότητα Φύλου & Πολύχρωμες Οικογένειες», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Με αφορμή δύο έργα του καλλιτεχνικού ρεπερτορίου του ΚΘΒΕ (Πράγα του Javier de Dios και Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του, του Γιώργου Καπουτζίδη) οι εκδηλώσεις της ημέρας θα προσανατολιστούν στην ταυτότητα φύλου, στις σύγχρονες μορφές οικογένειας, καθώς και στις αντιστάσεις, που προβάλει η κοινωνία στην αποδοχή και τη θεσμοθέτηση ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το πρωί, με βιωματικό εργαστήριο για επαγγελματίες της εκπαίδευσης, το όποιο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας του ΚΘΒΕ με την κοινωνική, μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΣΙΣ.

Θα ακολουθήσει εισήγηση από την καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Μένη Κανατσούλη, που θα προσανατολιστεί σε ζητήματα φύλου στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Η εισήγηση θα συνοδευτεί από αναγνώσεις λογοτεχνικών αποσπασμάτων από την Αίγλη Κατσίκη, ηθοποιό του ΚΘΒΕ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ημέρας, θα πραγματοποιηθεί θεατρικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6 με 8 ετών, προσανατολισμένο στις έμφυλες διαφορές, με αφορμή το παιδικό βιβλίο της Στέργιας Κάββαλου, Η ντουλάπα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο «Πολύχρωμες οικογένειες: από το θεσμικό έλλειμα στην κοινωνική πραγματικότητα», κατά την οποία θα τεθούν ζητήματα βασικών εννοιών, νομικού πλαισίου αλλά και κοινωνιοψυχολογικής προσέγγισης του θέματος. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος οι: Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ευαγγελία Φίγγου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος ψυχολογίας του ΑΠΘ, ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Γιάννης Τομάζος, μέλη της συλλογικότητας ΦΥΛ.ΙΣ. του ΑΠΘ, καθώς και εκπρόσωποι του Πολύχρωμου Σχολείου.

Οι εκδηλώσεις της ημέρας θα κλείσουν με επιμορφωτικό εργαστήριο για ενήλικες, που θα συντονίσουν εκπρόσωποι του Πολύχρωμου Σχολείου.


Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Ταυτότητα Φύλου & Πολύχρωμες Οικογένειες

Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Τα αγόρια δεν κλαίνε και τα κορίτσια είναι εξυπνότερα!

Ώρα έναρξης: 10.30
Διάρκεια: 90 λεπτά

Βιωματικό εργαστήριο για επαγγελματίες της εκπαίδευσης

Τι επιρροές έχουν τα στερεότυπα των φύλων στη ζωή μας; Περιορίζουν τις επιλογές μας; Πώς επηρεάζουν αυτοί οι περιορισμοί τα ανθρώπινά μας δικαιώματα; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα διερευνήσουν οι συμμετέχοντες μέσα από ένα βιωματικό σεμινάριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αφορμή τα εγχειρίδια Compass/Compasito. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες, που ασχολούνται με παιδιά και νέους και θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με εστίαση στην ισότητα των φύλων και τις διακρίσεις.

Συντονίζουν:
Φαίη Πανουσοπούλου, Εκπαιδεύτρια στα Α.Δ., ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Γιώργος Γακούδης, Εκπαιδευτής στα Α.Δ., ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Δανάη Τανίδου, θεατρολόγος, πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια στα Α.Δ.

Μέχρι 25 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Το σεμινάριο διεξάγεται από την ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, που ασχολείται ενεργά με τον τομέα της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω του Compass/ Compasito, εγχειρίδια για την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα με νέους/ες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2006 η ΑΡΣΙΣ ορίστηκε επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως φορέας μετάφρασης στα Ελληνικά, αναπαραγωγής και διάχυσης της μεθοδολογίας εκπαίδευσης εκπαιδευτών COMPASS και διοργανώνει σχετικά σεμινάρια. Πρόκειται για ένα μεθοδολογικό οδηγό εκπαίδευσης νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα ο οποίος παρέχει σε δασκάλους, καθηγητές και γενικά επιστήμονες που εργάζονται με νέους ανθρώπους θεωρητικό πλαίσιο, μεθοδολογικές οδηγίες, πρακτικές ασκήσεις, εκπαιδευτικό υλικό και προτάσεις δραστηριοτήτων, με στόχο να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους νέους να ασχοληθούν ενεργά με την ευρύτερη θεματολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν την τοπική και παγκόσμια κοινότητα.

«Ήδη από την ηλικία των πέντε ετών ντρεπόμουν να κλαίω. Τα δάκρυα ήταν απαγορευμένα στους άντρες…». Το «νέο» αγόρι στα σύγχρονα παιδικά βιβλία.

Ώρα έναρξης: 12.00
Διάρκεια: 45 λεπτά

Εισήγηση και παρουσίαση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και εφήβους

Η Μένη Κανατσούλη θα προσεγγίσει τα ζητήματα φύλου όπως αναδεικνύονται μέσα από την παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Η εισήγηση θα συνοδευτεί με αναγνώσεις λογοτεχνικών αποσπασμάτων από την ηθοποιό, Αίγλη Κατσίκη.

Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του ΑΠΘ
Αίγλη Κατσίκη, ηθοποιός ΚΘΒΕ

Το φύλο ως φάσμα: υπέρβαση του διπόλου στην οικογένεια, στροφή στη γονεϊκότητα

Ώρα έναρξης: 13.00
Διάρκεια: 10 λεπτά

Εισήγηση
Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα, ΦΥΛ.ΙΣ. - Α.Π.Θ.

Άντζυ Παντζαρτζίδη, υποψήφια διδακτόρισα ιατρικού δικαίου και βιοηθικής ΑΠΘ
Δέσποινα Κυριλλίδου, Ψυχολόγος MSc
Ορφέας Αναστάσιος Παπαδόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής νομικής σχολής ΑΠΘ, ασκούμενος δικηγόρος

Ροζ και μπλε, μαζί!

Ώρα έναρξης: 13.00
Διάρκεια: 60 λεπτά

Θεατρικό εργαστήριο για παιδιά Α, Β, Γ Δημοτικού

«Ο Ανάστασης θα ήθελε το δωμάτιό του να είχε άλλο χρώμα και να παίξει με τα παιχνίδια της αδερφής του, όμως δεν το έχει πει σε κανέναν. Η ντουλάπα του δωματίου του θα γίνει η αφορμή για να μιλήσει στη μαμά του για όσα δεν του αρέσουν ή για εκείνα που προτιμά.»

Με αφορμή την όμορφη ιστορία «Η Ντουλάπα» της Στέργιας Κάββαλου, θα ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο μιας διαφορετικής αφήγησης. Με εργαλείο την αφήγηση, τη θεατρική διαδικασία και το εκπαιδευτικό δράμα, θα γνωρίσουμε τον βασικό ήρωα της ιστορίας, τον Αναστάση. Θα αναρωτηθούμε αν τα χρώματα απειλούν ή όχι την ταυτότητα μας, θα προσπαθήσουμε να μπούμε για λίγο στη θέση του «άλλου» και θα προβληματιστούμε σε σχέση με την έννοια της διαφορετικότητας μέσω του παιχνιδιού, του αυτοσχεδιασμού και της ζωγραφικής.

«Να θυμάσαι ότι είσαι απολύτως μοναδικός. Όπως και όλοι οι άλλοι.»
Margaret Mead Εθνολόγος-Ανθρωπολόγος


Σχεδιασμός / Υλοποίηση:
Άννα Μαντά, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Πολύχρωμες Οικογένειες: από το θεσμικό έλλειμα στην κοινωνική πραγματικότητα

Ώρα έναρξης: 13.15
Διάρκεια: 45 λεπτά

Συζήτηση

Ομιλητές:
Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ
Ευαγγελία Φίγγου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος ψυχολογίας του ΑΠΘ
Γιάννης Τομάζος, ηθοποιός του ΚΘΒΕ

Από το Πολύχρωμο Σχολείο θα συμμετέχουν οι: Γιώργος Κωνσταντινίδης (παιδοψυχολόγος) και Χάρης Δημητρακόπουλος (εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ζήτημα παιδείας: Από τη μονοχρωμία στην πολυχρωμία

Ώρα έναρξης: 14.00
Διάρκεια: 45 λεπτά

Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες

Το Πολύχρωμο Σχολείο δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης παρέχοντας εκπαιδευτικό υλικό, επιμορφώσεις και στήριξη κατά των διακρίσεων, με σκοπό την ανάπτυξη ενός συμπεριληπτικού σχολείου. Μέσα από τη διαδραστική συζήτηση θα θιγούν οι επιπτώσεις της ετεροκανονικότητας στις ζωές των παιδιών, ενώ θα πραγματοποιηθούν και βιωματικές δράσεις με άξονες τη "διαγενεακότητα στα στερεότυπα" και "τα προνόμια στην πορεία της ζωής μας".

Γιώργος Κωνσταντινίδης, Παιδοψυχολόγος
Χάρης Δημητρακόπουλος, Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με ελεύθερη είσοδο.
Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315200023 και 2315200050 (Δευτέρα έως Παρασκευή:10.00-15.00) / email: drama@ntng.gr
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

Ομάδα σχεδιασμού και οργάνωσης παραγωγής:


Αρωγοί στην προσπάθεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πραγματοποίηση της πρώτης Πολύχρωμης Κυριακής στο ΚΘΒΕ στάθηκαν οι: ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Πολύχρωμο Σχολείο, ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα, ΦΥΛ.ΙΣ. - Α.Π.Θ.

Πηγή: ΚΘΒΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου