«Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει… και ως γονιός!» Με αυτό το μότο υποδέχτηκε το Project Parenting εκατοντάδες γονείς στη διαδικτυακή ημερίδα της ψυχικής υγείας που ετοίμασε, για να γιορτάσει και να υπενθυμίσει τη σημασία του να δίνουμε χώρο στα συναισθήματά μας. Ακόμα περισσότερο για τους νέους γονείς που υπάρχει η προσδοκία μιας χαρούμενης γονεϊκότητας, χωρίς προβλήματα και δυσαρέσκειες απλά γιατί… «τώρα ξεκινά η πιο χαρούμενη περίοδος της ζωής σου».
Το Project Parenting, η 1η εκπαιδευτική πλατφόρμα για γονείς στην Ελλάδα, που είχε διοργανώσει και την ημερίδα Back2School τον Σεπτέμβριο, για την προετοιμασία των γονιών σχετικά με τη νέα σχολική χρονιά, διοργάνωσε μια ημερίδα με 10 ομιλίες σχετικά με τη σημασία της ψυχικής ισορροπίας των γονέων.
Το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζεις ως γονιός
Από τη μία, πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την προσδοκία ότι ειδικά η περίοδος κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη πρέπει να είναι η πιο χαρούμενη της ζωής τους και νιώθουν ενοχές όταν βιώνουν δύσκολα ή αρνητικά συναισθήματα.
Από την άλλη, μεγάλο ζήτημα είναι τα συναισθήματα που τους κατακλύζουν όταν το παιδί κάνει κάτι που τους πυροδοτεί. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να εκφραστούν με θυμό, φωνές, νεύρα ή άλλες συμπεριφορές που μετά κάνουν τους γονείς να νιώθουν τύψεις.
Για αυτά μας έδωσαν διαφορετικές λύσεις οι επαγγελματίες του Project Parenting και παρακάτω θα δούμε 10 σημεία που ξεχωρίσαμε από τις ομιλίες τους.
10 πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν τους γονείς στη διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων:
- Ο δεσμός της μητέρας με το μωρό μπορεί να ενισχυθεί ακόμα και από την εγκυμοσύνη μέσα από το άγγιγμα και την επαφή, τη μουσική και την ομιλία. (Έλενα Κοντογιάννη, Ψυχική υγεία στην εγκυμοσύνη)
- Η φύση, η δημιουργία και η έκφραση βοηθούν στη διαχείριση των ανάμικτων συναισθημάτων που μπορεί να δημιουργήσει μια απώλεια εγκυμοσύνης σε μια επόμενη. (Μαρία Στραγαλινού, Εγκυμοσύνη μετά από απώλεια: Πώς μας επηρεάζει το πένθος)
- Είναι σημαντικό μια μαμά να λέει αυτό που θέλει και αυτό που αισθάνεται κατά τη διάρκεια της λοχείας. Χρειάζεται να λέει ακριβώς το τι χρειάζεται χωρίς ενοχές ή υποχρέωση επειδή έχει ανάγκη. (Αφροδίτη Κονδύλη, Διαχείριση συναισθημάτων και κούρασης στη λοχεία)
- Βασικό βήμα για τη διαχείριση τυχόν εντάσεων ανάμεσα στο ζευγάρι είναι η απενοχοποίηση της σύγκρουσης και κάθε άτομο να αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του (Μαρία Λιάτη, Δυσκολίες με τον σύντροφό μου)
- Δεν είσαι το άγχος σου. Αναγνώρισε ότι ζορίζεσαι: σώμα, σκέψεις, διάθεση και ότι έχεις μπει στον αυτόματο πιλότο ακολουθώντας και γονεϊκά μοτίβα: η δύναμη της συνήθειας είναι τεράστια, αλλά δεν σε καθορίζει. (Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ, Μείωσε το άγχος σου ως γονιός και διαχειρίσου καλύτερα την καθημερινότητα)
- Υπάρχουν 2 είδη θυμού: Ο παθητικός θυμός που εκφράζεται από εσένα προς τα εσένα και ο επιθετικός θυμός που εκφράζεται πάνω στους άλλους. Αλλά ο θυμός δεν είναι άλλο από κρυμμένα συναισθήματα (φόβος, ντροπή, απόρριψη), αίσθημα ή πεποίθηση αδυναμίας, τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει». (Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου, Μεταμόρφωσε τον θυμό και τα νεύρα σε κινητήριο δύναμη)
- Όταν νιώθεις ενοχές μπορείς να αρχίσεις να σε παρατηρείς. Ακόμα και αν είναι άβολο, έτσι θα ξέρεις πώς αντιδράς. Για παράδειγμα, όταν το παιδί σου αντιμιλάει, ξέρεις ότι μπαίνεις σε κάτι δικό σου και σε πυροδοτεί και μετά νιώθεις ενοχές. Άρα αποκτάς επίγνωση του trigger σου. (Μαριτίνα Συμβουλίδη, Τύψεις & Ενοχές: Κι όμως αντιμετωπίζονται!)
- Ένα από τα πιο σημαντικά δώρα για τη ζωή σου είναι αυτό των ορίων. Να τα κάνεις ορατά και συγκεκριμένα. Ακόμη, στην περίπτωση την οποία αντιμετωπίζεις δυσκολία στο να πεις όχι, παρακάμπτεις τις δικές σου ανάγκες για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες των άλλων ή κλείνεις τον ήχο της φωνής σου μπροστά σε καταστάσεις και ανθρώπους που σου ασκούν επίκριση, καταπίεση ή είναι ευγενικά χειριστικοί, τότε χρειάζεται να αναλάβεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης λαμβάνοντας θέση. (Ουρανία Γραμμένου, Εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία μου)
- Όταν σε δυσκολεύει μια συμπεριφορά του παιδιού που σε θυμώνει, για να τη διαχειριστείς καλύτερα… αφόπλισε. Δηλαδή, πες με λέξεις την ενόχλησή σου, όχι με πράξεις. Πες το με μηνύματα «εγώ», όχι με μηνύματα «εσύ». Απόφυγε επιθετικές και μη αποδεκτές συμπεριφορές και επικοινωνίες. (Βίκυ Βάββα, Τα παιδιά ως καθρέφτης των δικών μου συναισθημάτων)
- Εάν νιώθεις ανυπομονησία, ευερεθιστότητα, θυμό, άγχος, θλίψη ή δακρύζεις εύκολα, προσπάθησε να θυμηθείς αν πάντοτε σε ενοχλούσε η συμπεριφορά του παιδιού. Αν όχι, αν μια σε ενοχλεί και μια όχι, τότε δεν σε ενοχλεί η συμπεριφορά, το γεγονός, απλώς έχει ξεχειλίσει το ποτήρι σου. (Φωτεινή Μελετάκη & Όλυ Πατσούρα, Reparenting: η σημασία του για την ψυχική υγεία των γονιών & των παιδιών)
Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει!
Όπως μας είπε και η δημιουργός του Project Parenting, Μαρίνα Αρπλιά, περίπου το 5% του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να νιώθουν ότι έχουν στήριξη, καθώς για να φροντίσουν τα παιδιά τους χρειάζεται να είναι και οι ίδιοι φροντισμένοι.
Για αυτό είναι σημαντικό να ζητάμε τη στήριξη που χρειαζόμαστε και να έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε βοήθεια, ακόμα και αν ντρεπόμαστε ή θεωρούμε ότι θα γίνουμε βάρος.
Πηγή: ertnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου