Το νέο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων με βάση τον νέο νόμο 4957/2022 παρουσιάζει εγκύκλιος που εκδόθηκε προ ολίγου από το υπουργείο Παιδείας. Ολα τα μεταπτυχιακά πρέπει να είναι πιστοποιημένα από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Επίσης, ιδιαίτερο στοιχείο είναι πως οι διδάσκοντες θα πληρώνονται (αν πληρώνονται) μόνο από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών και άλλους πόρους του ΑΕΙ αλλά όχι από κονδύλια κρατικής χρηματοδότησης προς το ΑΕΙ. Αυτό παρότι δεν οδηγεί σε θεσμική κατάργηση των δωρεάν μεταπτυχιακών, «πιέζει» τους διδάσκοντες και τα ΑΕΙ να έχουν μόνο μεταπτυχιακά με δίδακτρα. Παράλληλα, πρυτάνεις ανέφεραν στην «Κ» ότι η σχεδόν 4.000 λέξεων εγκύκλιος δεν είναι μόνο διευκρινιστική του νόμου, αλλά ρυθμίζει αρκετά θέματα και άρα μπορεί να εγείρει ενστάσεις-προσφυγές.
Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, που αφορούν τόσο τη διαδικασία (τα κριτήρια, ο ρόλος της Εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης κ.λπ.) με την οποία ιδρύονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τους όρους επιλογής των φοιτητών και τις μεταβατικές διατάξεις για τα προϋπάρχοντα του νόμου μεταπτυχιακά προγράμματα.
Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων προβλέπεται:Συγκροτείται Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών
Όσα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών έχουν ιδρυθεί έως την έναρξη ισχύος του νόμου 4957, που ψηφίστηκε στις 21/7/2022, καθώς και σε όσα έχει εκκινήσει η διαδικασία ίδρυσής τους πριν από την έναρξη νέου, συνεχίζουν να λειτουργούν νομίμως.
Τα νέα προγράμματα υποχρεούνται να πιστοποιηθούν για πρώτη φορά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) το αργότερο έως τις 31/12/2024, άλλως παύουν να δέχονται νέους φοιτητές και λειτουργούν αποκλειστικά έως την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 φοιτητών
Αντίστοιχα, υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ίδρυσης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, εφόσον οι διαδικαστικές ενέργειες για την ίδρυση του προγράμματος είχαν εκκινήσει πριν τη ψήφιση του νέου νόμου πλην όμως δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσής τους μέσω της δημοσίευσης της απόφασης ίδρυσης του νέου προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όλα τα λειτουργούντα προγράμματα κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4957/2022, καθώς και όσα ιδρύονται μετά από την έναρξη ισχύος σύμφωνα με το προϊσχύον πλαίσιο, υποχρεούνται να υποβάλουν φάκελο προς την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης προκειμένου να πιστοποιηθούν για πρώτη φορά.
Η μη επιτυχής αξιολόγηση και πιστοποίηση υφιστάμενων και λειτουργούντων προγραμμάτων. μετά την 31η .12.2024, καθιστά μη νόμιμη τη λειτουργία του προγράμματα για την εγγραφή νέων φοιτητών από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και εξής, ενώ αυτό συνεχίζει να λειτουργεί μόνο μεταβατικά έως την ολοκλήρωση των σπουδών των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών.
Με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Μεταπτυχιακών Σπουδών ρυθμίζονται, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε ΑΕΙ, θέματα σχετικά με τον κατώτατο και ανώτατο αριθμό εισακτέων ανά πρόγραμμα που οργανώνει το ΑΕΙ, τον ανώτατο αριθμό ειδικεύσεων, την πολιτική σχετικά με τον προσδιορισμό των τελών φοίτησης, το ανώτατο όριο τελών φοίτησης των προγραμμάτων των Τμημάτων κάθε Σχολής του ΑΕΙ, τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και τη μεθοδολογία κατάρτισης των προϋπολογισμών των προγραμμάτων.
Όλες οι κατηγορίες διδασκόντων δύνανται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του μεταπτυχιακού. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ετσι όλοι οι διδάσκοντες στα μεταπτυχιακά δεν επιτρέπεται να αμείβονται από πόρους που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, παρά μόνο από τους πόρους των προγραμμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου