Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Πάνω από 300 έφηβοι ανεβαίνουν στη θεατρική σκηνή

Είναι γνωστό πως τα παιδιά από την προσχολική ακόμη ηλικία έχουν πια μια πολύ στενή σχέση με την τεχνολογία, γεγονός που έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του. Στα δεύτερα οι επιστήμονες συγκαταλέγουν την έλλειψη κοινωνικότητας και προσωπικής επαφής, πολλές φορές την απόλυτη απομόνωση, συχνά ακόμη και την οξείδωση του ίδιου του οργανισμού από όλα όσα εκπέμπουν οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets κ.α.

Όλες αυτές οι επιπτώσεις της τεχνολογίας αυξήθηκαν για τα παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στη διάρκεια του εγκλεισμού που έφεραν ο κορονοϊός και η πανδημία, αφού η τηλεκπαίδευση ήταν μονόδρομος για τη διδασκαλία, ενώ οι πολλές ώρες μέσα στο σπίτι έφεραν μοιραία μεγαλύτερη ενασχόληση με τα video games και άλλες συναφείς πρακτικές παιχνιδιού.

Τώρα μια νεοσύστατη διοργάνωση φιλοδοξεί να αποσπάσει, έστω για λίγο, τους εφήβους από την οθόνη και να τους κάνει να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από την… κουΐντα!

Πρόκειται για το 1ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης – U_Th festival, που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Εταιρεία Θεάτρου αντίqρηση με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο

Έτσι η σκηνή του Ολύμπιον για δύο ολόκληρα Σαββατοκύριακα (9,10 & 16,17 Απριλίου) θα φιλοξενήσει 19 Εφηβικές Ομάδες Θεάτρου και πάνω από 300 επίδοξους ηθοποιούς ή καλύτερα παιδιά που θέλουν να επικοινωνήσουν τους προβληματισμούς τους και να τους μοιραστούν. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μετά από όλο αυτό το διάστημα της απομόνωσης ήταν πολύ μεγάλη και η δική τους αλλά και η δική μας ανάγκη να συνεργαστούμε, να επικοινωνήσουμε», λέει στο makthes.gr εκ μέρους των διοργανωτών η Δόμνα Χουρναζίδου.

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας ένα τέτοιο εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο. «Ήταν όμως τόσο μεγάλη η θέλησή μας που το καταφέραμε. Υπήρχε η επιθυμία για εξωστρέφεια από όλους μας και προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα για να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στη διάρκεια της προετοιμασίας έγιναν πάρα πολλές διαδικτυακές συναντήσεις με τους συμμετέχοντες για να οργανωθεί όλο αυτό», υπογραμμίζει η κ. Χουρναζίδου.

Ανάμεσα στις ομάδες θα είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο και πέντε σχήματα εφήβων του εξωτερικού (δύο από την Ιταλία, ένα από την Ισπανία, ένα από τη Γαλλία και ένα από την Πολωνία) στο πλαίσιο του Erasmus Group, τα οποία θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, καθένα στη γλώσσα του. «Μια από τις σκέψεις μας ήταν να διαπιστώσουν όλα τα παιδιά ότι τις ιδέες μας, τους προβληματισμούς μας μπορούμε να τα επικοινωνήσουμε χωρίς η γλώσσα να αποτελεί εμπόδιο. Οπότε πήραμε την απόφαση οι παραστάσεις να μην είναι μην είναι υποτιτλισμένες για να δούμε και να πάρουμε κι εμείς οι μεγάλοι αυτό το ‘μάθημα’: ότι δεν υπάρχουν προσχώματα όταν θέλουμε πραγματικά να συνεργαστούμε».

Χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα και με ελεύθερη είσοδο

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης την πρωτοκαθεδρία έχει το κλασικό κείμενο, όπως η αρχαία τραγωδία, ο Μολιέρος, ο Γκολντόνι, αλλά και το φιλοσοφικό διασκευασμένο θεατρικά έργο, ενώ από το ρεπερτόριο δεν λείπει και το νεοελληνικό και σύγχρονο ελληνικό δραματολόγιο, όπως και ένα θεατρικό γραμμένο από τα ίδια τα παιδιά.

Πρόκειται όμως για ένα φεστιβάλ που δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. «Από την πρώτη δημοτικού τα παιδιά προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές. Δίνουν ένα σωρό εξετάσεις μέχρι να τελειώσουν το σχολείο και αυτό είναι λογικό να τα φορτώνει. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι δεν έπρεπε να τα επιβαρύνουμε κι εμείς με κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει η κ. Χουρναζίδου.

Η ίδια επί 20 χρόνια φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση ασχολήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια με τους εφήβους και τον τρόπο που μπορούν να αφομοιώσουν την ποίηση και τη λογοτεχνία στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, αποδίδοντάς τες και θεατρικά. Ο ρόλος της στη διοργάνωση είναι κυρίως εκπαιδευτικός. «Το φεστιβάλ ήταν μια ιδέα ετών. Την αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ γι’ αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω ιδιαιτέρως που από την πρώτη μας συζήτηση μοιραστήκαμε το ίδιο όνειρο και όραμα», τονίζει η φιλόλογος.

Ο κεντρικός άξονας ήταν συγκεκριμένος και σχετίζεται άμεσα με αυτό που προαναφέρθηκε στην αρχή: «Θέλαμε να βγάλουμε τα παιδιά έξω από τα σπίτια, να τα ξεκολλήσουμε μπροστά από την οθόνη, γιατί όλες οι δραστηριότητες μέσα στην καραντίνα γίνονταν διαδικτυακά. Επίσης θέλαμε να τους δείξουμε ότι υπάρχουν και άλλοι που ασχολούνται με το θέατρο και να νιώσουν ότι μοιράζονται τις ίδιες ανάγκες και τους ίδιους προβληματισμούς με τα άλλα παιδιά».

Έτσι, οι πρόβες αρχίζουν σήμερα στο Ολύμπιον από τις 10πμ ως τις 10μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα και οι κανόνες του ΕΟΔΥ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου