Μαζί με κάποιον συγγενή, γείτονα ή οικογενειακό φίλο φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα παιδιά και έφηβοι από την εμπόλεμη Ουκρανία. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 53 χωρισμένοι ανήλικοι στο φυλάκιο του Προμαχώνα. Στην πύλη εισόδου οι άρτι αφιχθέντες συμπληρώνουν μια φόρμα με τις απαραίτητες πληροφορίες, οι οποίες διαβιβάζονται στον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Στον Εθνικό Μηχανισμό συμπράττουν επίσης ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και οι ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. «Δεν πρόκειται για ασυνόδευτα παιδιά, όπως ισχύει για ανήλικους πρόσφυγες από άλλες χώρες, αλλά για χωρισμένα από τη βιολογική τους οικογένεια παιδιά», διευκρινίζει ο Ηρακλής Μοσκώφ, ειδικός γραμματέας προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι πατεράδες δεν έχουν το δικαίωμα να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, καθώς έχουν κληθεί σε επιστράτευση, ενώ συχνά οι μητέρες είναι επιφορτισμένες με τη φροντίδα ηλικιωμένων, οπότε είναι υποχρεωμένες να μείνουν. «Είναι γνώστες, ωστόσο, των γραφειοκρατικών διαδικασιών, και πολλοί από αυτούς μας καλούν στην 24ωρη γραμμή 213-21.28.888, μας δίνουν τα στοιχεία ταυτότητας των παιδιών τους και των συνοδών, και ζητούν συνδρομή για απόδοση της επιμέλειας των παιδιών στους συνοδούς», περιγράφει ο Αλκης Σουλιώτης, συντονιστής του Εθνικού Μηχανισμού. Ταυτόχρονα, καταβάλλεται διεθνώς μεγάλη προσπάθεια για εκκένωση των ιδρυμάτων της Ουκρανίας. Καθώς δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποϊδρυματοποίησης, ο συνολικός αριθμός υπολογίζεται στα 100.000 ανήλικα – ορφανά, παιδιά με αναπηρίες ή παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από τους βιολογικούς γονείς. Στην εν λόγω πρωτοβουλία, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, συμμετέχει και η χώρα μας.
Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν την ευθύνη να απομακρύνουν τους ανηλίκους από τη φρίκη του πολέμου γνωρίζουν την Ελλάδα – εξ ου και την επιλέγουν ως προορισμό. Συνήθως έχουν εργαστεί τη δεκαετία του ’90, γνωρίζουν τη γλώσσα και κόσμο. Ερχονται στοχευμένα και έχουν κανονίσει εκ των προτέρων πού θα φιλοξενηθούν. Οι κοινωνικοί λειτουργοί των ΜΚΟ επισκέπτονται τους ανήλικους Ουκρανούς και με τη βοήθεια διερμηνέων διερευνούν τις συνθήκες διαβίωσής τους και συντάσσουν τη σχετική κοινωνική έκθεση προς τον αρμόδιο εισαγγελέα. «Μέχρι σήμερα από όλες τις διερευνώμενες περιπτώσεις προκύπτει ότι οι σχέσεις των χωρισμένων ανηλίκων με τους συνοδούς τους είναι υγιείς και είναι προς το βέλτιστο συμφέρον τους να παραμείνουν μαζί τους», προσθέτει ο κ. Μοσκώφ. Αν, ωστόσο, στο εξής κάποιος ανήλικος χρειαστεί στέγη θα προωθηθεί σε κάποιον από τους 73 ξενώνες ασυνόδευτων προσφύγων.
Ενδέχεται να υπάρξει μεσοπρόθεσμα μικρή αύξηση αφίξεων, ωστόσο οι Ουκρανοί έχοντας υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, την επιλέγουν μόνο εφόσον διαθέτουν εδώ δίκτυο υποστήριξης. Δηλώνουν ότι η παραμονή τους εδώ είναι προσωρινή και ελπίζουν ότι μετά την παύση του πυρός θα επιστρέψουν στις εστίες τους. Ενας ευσεβής πόθος κάθε πρόσφυγα σε κάθε εποχή – που μακάρι να ευοδωθεί.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου