Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

«Εμπόδιο» η αντίληψη των άλλων

Προχθές ο Θοδωρής συνάντησε έναν δημοσιογράφο και τον ρώτησε κάτι για ένα ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει. Η αντίδρασή του έκανε τον 34χρονο άνδρα να σαστίσει. «Κι εσύ πώς το διάβασες», αντέτεινε ο δημοσιογράφος, με ειλικρινή απορία. «Συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά ότι η μέση αντίληψη για την τυφλότητα είναι ότι οι τυφλοί δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα. Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν γνωρίζουν ότι μπορούμε να διαβάζουμε», λέει στην «Κ».

Ο Θοδωρής Τσάτσος, τυφλός εκ γενετής, είναι ψυχολόγος και μέλος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης Black Light, η οποία έχει βασικό αντικείμενο την «εκπαίδευση» των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης στην εξυπηρέτηση πελατών με οπτική αναπηρία. Η Black Light ιδρύθηκε το 2017 από την ομάδα τυφλών ξεναγών του επιτυχημένου διαδραστικού δρώμενου «Dialogue in the Dark», που λειτουργούσε επί χρόνια στο θέατρο Badminton. Οι επισκέπτες καθοδηγούνταν ανά μικρές ομάδες από τυφλούς ξεναγούς σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, βυθισμένες στο απόλυτο σκοτάδι, όπου οι μυρωδιές, ο ήχος, η θερμοκρασία και οι υφές μετέφεραν xαρακτηριστικά από το καθημερινό περιβάλλον. «Η έκθεση είχε δεχθεί πάνω από 50.000 επισκέπτες», λέει σήμερα ο Θοδωρής. «Οταν κατέβηκε, οι ξεναγοί είχαν διαπιστώσει πόσο λίγο εξοικειωμένο είναι το κοινό με την τυφλότητα και την αναπηρία, πόσο διαστρεβλωμένη είναι η αντίληψη για τα τυφλά άτομα και αποφάσισαν να φτιάξουν μια επιχείρηση που μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων σε διάφορους οργανισμούς, επιχειρήσεις και σχολεία σε όλη την Ελλάδα, θα εξοικειώνει τους πολίτες με την αναπηρία και ειδικότερα την αναπηρία όρασης».

Οπως λέει ο κ. Τσάτσος, «από τα δέκα πράγματα που νομίζουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε, τα οκτώ στο υπογράφω ότι μπορούμε να τα κάνουμε. Οταν όμως δεν βλέπεις ποτέ έναν ανάπηρο στη δουλειά σου ή στο καφέ ή στον δρόμο, είναι μοιραίο να μην ξέρει ο κόσμος τι μπορούμε και δεν μπορούμε να κάνουμε». Η αναπηρία δεν θέτει τόσα εμπόδια στους ανάπηρους όσο ο τρόπος που οι υπόλοιποι σκέφτονται ή που συνδιαλέγονται μαζί τους.

Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Black Light έχει ήδη εκπαιδεύσει προσωπικό σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης.

Ηδη η Black Light έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης για το πώς να συμπεριφέρονται όταν έρχονται σε επαφή με πελάτη με οπτική αναπηρία. «Στην περίπτωσή μας η εκπαίδευση του προσωπικού είναι το νούμερο ένα, περισσότερο κι από τις χωροταξικές παρεμβάσεις. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ένας τυφλός δεν μπορεί να έχει γνώμη για τα χρώματα ή ότι κυκλοφορεί πάντα με συνοδό ή ότι θα τους δώσει λίστα με ψώνια να του τα φέρουν. Αυτά δεν ισχύουν. Δεν πρέπει να νιώθουν όταν βλέπουν έναν τυφλό άνθρωπο σαν να βλέπουν εξωγήινο, γιατί έτσι μπορεί να τον κάνουν κι εκείνον να νιώθει αμήχανα. Συχνά όμως φοβούνται ή πανικοβάλλονται. Νομίζουν ότι τον στενοχωρούν, ότι τον δυσκολεύουν. Ετσι όμως κι ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία νιώθει ότι ενοχλεί. Πρέπει να τους συμπεριφέρονται σαν έναν οποιονδήποτε πελάτη, ακριβώς με την ίδια ευγένεια, ούτε λιγότερη ούτε περισσότερη, να προσπαθούν να τους κάνουν να νιώθουν όσο πιο άνετα γίνεται, αλλά χωρίς να γίνονται οι διασκεδαστές τους, χρειάζεται να κάνουν… απλώς τη δουλειά τους».

Συμπερίληψη

Το ευτύχημα είναι ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον. Εχουν κατανοήσει ότι κερδίζουν και οι ίδιες αγκαλιάζοντας όλους τους καταναλωτές χωρίς διακρίσεις. «Η συμπερίληψη αφορά όλους τους τομείς της ζωής, από την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό έως την εργασία, δικαιώματα τα οποία ένας άνθρωπος με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνει χωρίς να εξαρτάται από κάποιον άλλον», λέει ο Θοδωρής Τσάτσος. «Η ανεξάρτητη διαβίωση δεν έχει αστερίσκους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου