Ο Λευτέρης Κοκογιαννάκης, που γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά «Κομάντα και Δράκοι», ήταν ο πρώτος που έλαβε τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πάνελ «Αντιμέτωποι με την Πραγματικότητα: Εργασιακές Ευκαιρίες και Αναπηρία» στο συνέδριο «The Upfront Initiative. Ορατότητα στην Πράξη», με συντονιστή τον Αντώνη Τσαπατάκη.
Ο Λευτέρης Κοκογιαννάκης επισήμανε ότι άνθρωποι ΑμεΑ χρειάζεται να δουλέψουν διπλά για να αποκτήσουν όσα άλλοι κατακτούν με μεγαλύτερη ευκολία. «Η πραγματικότητα καμιά φορά είναι σκληρή», είπε, «υπάρχουν πολλές διακρίσεις που δεν γίνονται απαραίτητα με κακό σκοπό, αλλά επειδή έχουμε λανθασμένα πρότυπα».
Ωστόσο, ο κ. Κοκογιαννάκης μοιράστηκε και μια θετική πλευρά, την οποία ανακάλυψε ψάχνοντας στο διαδίκτυο. Όπως είπε, είδε μαγαζιά στη χώρα να απασχολούν ανθρώπους ΑμεΑ. «Προσπαθώ με όποιο τρόπο μπορώ να αλλάξω αυτή την κατάσταση, βάζοντας και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου», τόνισε.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία γνωστοποίησε ότι τα ποσοστά ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση εργασίας είναι αρκετά χαμηλά. Όπως είπε, «δυστυχώς» αυτό που δεν έχουμε καταφέρει είναι να προσέρχονται τα άτομα με αναπηρία στον χώρο εργασίας τους.
Πρόκληση, λοιπόν, για το υπουργείο αποτελεί η απορρόφηση και η παραμονή στον χώρο εργασίας και δεν υπάρχουν στερεότυπα. Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην παιδική προστασία και το βάρος που έχει στην αναπηρία, τονίζοντας τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ενεργητικές πολιτικές, οι οποίες δεν σχετίζονται με οικονομική βοήθεια, αλλά με υπηρεσία, ώστε συμπολίτες μας να βγαίνουν από το σπίτι τους, όπως ο προσωπικός βοηθός ή η παράλληλη στήριξη στον χώρο εργασίας.
Μάλιστα, στο Ταμείο Ανάπτυξης εντάχθηκε voucher προκειμένου άνθρωποι να αναβαθμίσουν το σπίτι τους σε σχέση με την αναπηρία τους.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Τριαντάφυλλος Αλεξόπουλος, Chief Human Resources Officer της Teleperformance, μίλησε για την ανθρωποκεντρική κουλτούρα της επιχείρησης. Χαρακτήρισε την εταιρεία ως ένα «πολυπολιτισμικό περιβάλλον που πρέπει να δίνει και δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να θέλει να ανθίσει και να αναπτυχθεί και ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας».
Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στην τηλεργασία, ως θετικό αποτέλεσμα του κορωνοϊού, καθώς επέτρεψε την πρόσληψη ανθρώπων που δεν είχαν ευκολία στην προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις.
Στην εταιρεία, όπως είπε, υπάρχουν προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και κατάρτιση, αλλά και για άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να έρθουν στην Ελλάδα. Καταλήγοντας, περιέγραψε το τρίπτυχο που καλούνται να ακολουθούν επιχειρήσεις για να εφαρμόσουν το diversity και το inclusion: κουλτούρα, πολιτικές και εκπαίδευση.
Ο Γιάννης Ολύμπιος, Ιδρυτής της «The Power of Flower», εταιρείας που συμπεριλαμβάνει ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο κίνησης, μοιράστηκε μια προσωπική ιστορία. Πριν από τρία χρόνια, όταν χρειάστηκε να διαχειριστεί ένα συμβάν στο στενό του περιβάλλον, κατάλαβε ότι έπρεπε να αναδιανείμει την ασφάλεια, τη σκέψη και τον χρόνο του.
Ο κ. Ολύμπιος ανέφερε ότι άνθρωποι, κυρίως ιδρυματοποιημένοι, είναι μέτοχοι και πλέον βοηθούν άλλους ανθρώπους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. «Έχουμε δει ανθρώπους που ανθίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πιστεύω ότι γίνονται πολλά, αλλά χρειάζονται ριζοσπαστικά πράγματα», τόνισε. «Να συμμαχούμε, να έχουμε μια χαρά σε αυτό που κάνουμε, να μην είναι απολύτως formal και να μην έχουμε απόλυτο σεβασμό για το παρελθόν, ούτε για τον κόπο μας και να προχωράμε μπροστά», πρόσθεσε ο κ. Ολύμπιος.
Το σύνολο των παρουσιάσεων του πρώτου συνεδρίου «Τhe Upfront Initiative», μιας πρωτοβουλίας της LiFO και της Tsomokos μπορείτε να το βρείτε στο σχετικό δημοσίευμα της LiFO, από όπου προέρχεται και το παραπάνω κείμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου